Kérem Várjon!
Cikkek
Új pincészet Újlakon
Vinarija Kast (Ilok, Horvátország)
Győrffy Zoltán
2023 October 20.
Az iloki (újlaki) Kovčalija család nemrég hivatalosan is megnyitotta új pincészetét, amellyel a Horvátország legkeletibb csücskében található borvidék egy izgalmas találkozási pontot kapott, egyúttal még izgalmasabb borok lehetőségét is. Az új borászatban ugyanis az egyik legismertebb horvát technológiai tervező és a talán legtöbb nemzetközi díjat elnyerő szerb borászati tanácsadó munkéja fonódik össze, hogy a borvidék hagyományainak megfelelően a tramini, az olaszrizling és a kékfrankos új dimenzióit nyissák meg. A most piacra került két első tétel az alaphangot legalábbis jól megadja. 

A KAST borászat tulajdonosai, a Kovčalija család két évtizede üzemelteti a Duna partján található Dunav szállodát és éttermet, ami Ilokot felhelyezte a horvát gasztronómiai térképre, köszönhetően a folyami halkínálatra épülő menünek, de más helyi szerémségi specialitásoknak is. A Michelin-ajánlással is rendelkező étterem tulajdonosai, pontosabban az ifjabb generáció a bor területén szeretnék megmutatni a régióban rejlő potenciált.

Egy olyan pincészetet építettek - európai uniós források segítségével -, amely funkcionalitásában, építészeti megoldásaiban és inspiráló berendezésében jelentősen kilóg a sorból, és egy teljesen új kínálatot és minőséget jelenít meg Ilokon. A család új generációja, Katarina és Stjepan Kovčalija, akiknek a kezdőbetűiről a borászat a nevét kapta, az iloki borokat a mindennapi borok zónájából a különleges alkalmak borainak kategóriájába szeretnék átpozicionálni.

Bár az iloki borvidék régmúltja igencsak legendákban és messze földre eljutó borokban híres, a mai horvát borpiacon a térség borait többnyire a mindennapi borok polcain értékesítik, vagy a legjobb esetben olyan borokként, amelyeknek kiváló az ár-érték aránya.

Katarina és Stjepan ugyan rendkívül fiatalok, de hosszú családi borászati hagyományok örökösei mind az anyai, mind az apai oldalon, és ezt a hagyományt új szintre szeretnék emelni. Olyan hagyományos iloki fajtákkal dolgoznak, mint a graševina (olaszrizling), tramini és frankovka (kékfrankos), hiszen úgy vélik, hogy a Dunamente, a Szerémség és a Fruška gora területén, amelyhez tartoznak, éppen ezek a fajták nyújthatják a legtöbbet.

Hogy a hagyományos fajtákból a lehető legjobb minőséget kihozzák, a térség egyik legjobb borászati szakértőjét, Mladen Dragojlovićot kérték fel együttműködésre, aki többek között a szerbiai Matalj, Đoković és Matijašević borászatoknak szerzett nemzetközi hírnevet és nagyszerű versenysikereket. A pincészet tervezésében Goran Perić, az isztriai technológiai tanácsadó volt segítségükre, aki a család és a borászati tanácsadó elképzelései szerinti modern technológiával szerelte fel a pincét.

A pince négy jól elkülönülő részből áll. Az első rész a jelenkort jeleníti meg, és ott találhatók a rozsdamentes acéltartályok, míg a második rész az Osztrák-Magyar Monarchia betontartályokban történő borérlelési hagyományára utal, a harmadik rész a fahordós érlelést mutatja be, míg az utolsóban, a negyedikben pedig a római birodalom idejére utaló terrakotta amforákban érlelik a borokat.

Stjepan Kovčalija a következőképpen foglalta össze a borkészítésről alkotott elképzelését: A bor frissességét és eleganciáját, valamint a régió jellegzetes aromatikáját szeretnénk megőrizni, ezért a bor egy részét rozsdamentes acéltartályokban érleljük. A többi, a helyi borászati hagyományokból származó érlelési módszer lehetővé teszi számunkra, hogy később gondosan házasítsuk a rozsdamentes acélban érlelt borral, és így megtaláljuk az ideális arányokat. Ezzel a módszerrel a bor komplexebbé és mélyebbé válik, és tovább érlelhetővé is válik. Így megőrizzük a fajtajellemzőket és a helyi terroir jellegzetes tulajdonságait, miközben új szintre emeljük a minőséget.

KAST Graševina 2022

Illatában zöldalma és körte, citrusok és mészköves-ásványos jegyek. Kortyban feszes, tiszta, karakteres, sok friss gyümölcs, alma, citrusok, körte, cseppnyi mézesség, jó test, hosszú és tartalmas bor. Nagy része tartályban érlelődött, de került bele betontartályos, amfórás, sőt egy kevés a hordós tételből is. Jó érzékkel, jó arányokkal. 90 pont.

KAST Traminac 2022

Illatában elegáns, mondhatni visszafogott a rózsaszirom jelenléte, a virágokon túl van egy kerek, érett gyümölcsös illata is, barackos, licsis talán. Viszonylag magas savtartalom, elég ropogós, de ezt ellensúlyozza a néhány gramm, pont félszárazba átbillentő cukortartalom. Itt is jók az arányok, minőségi munka, igazi pop-art tétel. 88 pont.

banner
Legfrissebb
banner