Kérem Várjon!
Cikkek
Fenntartható buborék
U MES U Sador & Larus
Győrffy Zoltán
2023 November 01.
Vannak esték, amikor csak némi buborék ad enyhítést. Mert hát a jó buborékos mindig, mindenkor segít hangulatot váltani. És hát épp volt két cava behűtve, miért nem bontsuk meg őket? Egy palack nem palack, két emberre csak akkor elég, ha az egyik nem iszik, mondják sokan, de mi ketten két este alatt se értünk a végére. Az a pár pohár viszont tényleg segített.  

A két palack a Pannon Borbolt révén került a hűtőnkbe, lévén ők forgalmazzák idehaza az U MES U pincészet pezsgőit. A harmadik generációs katalán birtok 2020 óta viseli jelenkori nevét, amikor a mai irányítói átvették a karmesteri pálcát, azaz a pincekulcsot. A cél a fenntarható borászat megteremtése volt, ebben az irányban haladtak elődeik is, így ma már bio minősítést viselnek a borok és a pezsgők is.

Penedès szívében találhatóak ültetvényeik, amelyekről borok és pezsgők egyaránt készülnek. "A célunk, hogy önmagunk legyünk" fogalmazzák meg az U MES U tulajdonosai és ennek szellemiségében élik meg a szőlőt és a bort is.

Viselte már pezsgőjük több évben is a legjobb fiatal cava titulusát, nyertek Mundus Vini vagy Decanter aranyakat, nagydíjakat, a cava-rajongók között bizonyosan nem ismeretlenek a három éve bevezett új márkanév ellenére sem.

Cygnus SADOR Brut Reserva Organic

A Hattyú csillagképről elnevezett sorozat pezsgői Alt Penédes térségéből származnak, ahol 350 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő ültetvényekről szüretelik a szőlőt. Ebbe a pezsgőben a fajták aránya xarel·lo 40%, parellada 40% és macabeo 20%.
Elég intezív, jó a habzása, illatban citrusok és még roppanós nektarin, kortyban a citrusokhoz kicsit több érettséget és krémességet kapunk, nagyon enyhe élesztős, leveles tésztás sütis ízeket. Első nap még nem volt az igazi, de a második estére kinyílt és több gyümölcsöt, több zamatot mutatott. 89/100 pont. 4890 Ft.

Rara Avis Collecció LARUS Brut Nature Reserva Organic

A tudomány a Larus nevet adta a sirályok családjának. Ők nagy, kedves és mediterrán szellemiségű madarak; olyanok, mint a Larus blendje: fele-fele arányban egyesíti a pinot noir finomságát és a xarel·lo megmutatkozó erejét egy hiteles és jellegzetes karakterben. 24 hónapot töltött seprőn (ahogy a Sador is).
Élő, friss, ropogós, gyümölcsös illatok, némi pirított kalácsos felhanggal. Szájban nagyon jó arányokat veszünk észre, citrusok, halványabban barack és piros alma, lendületes  savak, hosszú és tartós korty. Ahogy nyílik, úgy jön meg a fűszeresége, úgy érződik a komplexitása. De nem kell tőle tartani, nem kell hozzá megfejtőkönyv, élvezhető a teraszon, vacsora előtt, vagy csak úgy, filmnézéshez. 92/100 pont. 6990 Ft.

banner
Legfrissebb
banner