Valahogy túléltem eddig a szeptemberi fesztiválokon néhány éve elindított "kié lesz az év első újbora" versenyt, fel is hagytam vele, hogy akkor csabagyöngye vagy irsai, netán rozé pukkan először a célfotón. Nem kerülöm az újborokat, csak nem keresem. De azért mindig megtalálnak, mondjuk a menoir kifejezetten érdekelt is, hogy muzsikál szeptember idusán.
A Budavári, Budapest, azaz A borfesztivál minden év szeptemberében ezrek zarándokhelye. Idén szerencsére az idő is kedvezett a kiállítóknak és vendégeknek egyaránt, a Pécsi Borozó az első napon, csütörtökön kóstolt négy fős kis csapattal. Három irányból kerítettük be a pincészeteket, olykor akadnak átfedések a kóstolt borokban, de azért izgalmas olvasmány a páros beszámolónk. A harmadik irányzatot a sofőr képviselte, akinek ásványvizes és szódás kalandjait ezen a felületen nem publikáljuk…
Van két fajta. (Van ilyen sok KK Európában...) Hozzánk az olaszrizling áll közelebb, abból készül a fröccs alapjáraton, míg az osztrákoknál a veltelini a nép bora. Az is. De mindkét fajta többet tud. No meg mindkettőből van a szomszéd kertjében is. Kóstolni szeretjük mindkettőt, főleg ha ráakadunk értékes újdonságokra. Rövidjelentés.
Nagyon nehéz a Budavári Palotánál szebb kulisszát egy városi boros rendezvényhez elképzelni. Idén is sokat kóstoltunk, erről is lesz szó, de először adunk néhány általános jótanácsot, néhány konkrét tapasztalattal vegyítve.
Egy szabad hétfőn esténken ültünk le beszélgetni-borozni egy jóízűt kenszei kollégával, jó ideje elmaradoztak ezek az esték. Sok bort nem bontunk, hatot kóstoltunk meg, van amiről még lesz visszajelzés itt is, de először egy Laposa-párost hozok. Nem véletlenül.
Ez a hétvége mozgalmas lesz. Úgy tűnik, még afféle nyártoldás lesz ez, sok napsütéssel, vagyis érdemes még a szabadban tölteni. Nagy túrákat persze nem tervezünk, de társasági eseményeket annál inkább.
Jó pár hónapja hordozgatom magamban ezt a kóstolót, még tavasszal töltöttem egy remek, napsütéses hétvégét Lošinj szigetén. Az Adria egyik legkülönlegesebb szigete nem a bortermeléséről híres (bár akad egy-két szomszédos sziget, ahol van múltja a szőlőnek és bornak), viszont a legzöldebb, legerdősebb és itt mutatkozott be legújabb évjáratával az Opus One. Az amerikai kultborászat vertikálisa nehezen kihagyható, pláne, ha egy gyönyörű adriai sziget ötcsillagos boutique hotelje nyújtja a hátteret.