A Pécsi Tudományegyetem és a Varga Pincészet Kft. részvételével alakult konzorcium támogatásban részesült a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek körében. A projekt célja, hogy a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesszenek, az elnyert támogatás teljes összege közel 450 millió forint.
Az idei évben terveink szerint minden hónapban lenne Mustra, de a februári és márciusit összevontuk, így egyszerre szemléztük a nemzeti ünnepig beküldött borokat, újdonságokat. A havimustrákat kisebb létszámú zsűrivel, kevesebb borral, viszont továbbra is fokozott figyelemmel és fegyelemmel szervezve rendezzük meg. Ezúttal 24 tételt ajánlunk olvasóink figyelmébe, közte meglepően sok buborékost.
Sajnos a majd egy hetes meghívásnak csupán az első napját tudtam elfogadni, egyéb elfoglaltságaim miatt, de így is részt vettem egy sétáló kóstolón, amit az idősebb horvát boroknak dedikáltak. Benyomásokat rögzítettem, a teljesség igénye nélkül…
A Vylyan tavaly indította el a Variációk sorozatot, amelyből eddig a rozéval és a syrah-val ismerkedhettünk meg, nemrég azonban egyszerre két cabernet franc mutatkozhatott be. Ez alkalomból Ercsey Dani Debreczeni Mónika birtokigazgatóval beszélgetett, míg Győrffy Zoltán a borokat kóstolta meg.
Nincs bor, nincs írás. Valahogy így telnek mostanság a napjaim. Annyi minden történt, hogy közben nehéz volt az apró örömökre koncentrálni. Aztán szembejön egy bor és megmutatja, hogy az apró örömök nélkül nem tudunk nagyobb célokat sem elérni, magasztosabb eszményeket üldözni, vagy megküzdeni a lényegesebb gondokkal.
Nemrég a Bott Pince járt vendégségben a pécsi Elevenben, Bodó Judit és férje, Bodó József mintegy évtizedes elmaradást küzdött így, le, legutóbb nagyjából 12 éve jártak a Mecsekalján, egészen pontosan a Vince utcában. A telt ház most is garantált volt.
Két bort bontottam a hétvégén, mindkettő elfogyott. Mégiscsak ez az igazi értékmérője egy bornak, nem?
Tavaszi kvaterka. A Neszmélyi borvidék hamar népszerűvé vált rendezvénye. Aki kevésbé járatos ezen kisebb borvidékünk rejtelmeiben, annak is ismerős lehet a név: a pandémia előtti utolsó érdemben, eredeti koncepcióval megrendezett boros esemény volt az országban ez.