Kérem Várjon!
Cikkek
"Minden repülés zuhanással kezdődik"
Kvassay-trilógia (Villány)
Győrffy Zoltán
2023 March 27.
Kvassay Levente borai periodikusan tűnnek fel az elmúlt másfél évtizedben, időről-időre úgy érzem, mintha el is tűnne a pincészet, aztán Levente a semmiből előbukkan, a csomagtartójában pár palack borral. Kóstoltuk nagyjából egy éve, nagyon magasan értékeltünk 2015-ös syrah borát öt éve, a 2012-es zöldveltelinije, jobban mondva annak emléke meg 93 ponttal a top pannon fehérek listáján ott van a legjobbak között. Portugiesert szerettünk volna kóstolni, de hármas kötésben érkezett, mutatjuk mindhármat.

A címet egyébként a portugieser címkéjén találtam, George Raymond Richard Martin, amerikai író és forgatókönyvíró mondta, írta egyszer.

Kvassay Rozé Cuvée 2022

Intenzív illatok, málnaszörp, egy kis bodza, némi meggy és rágógumi. Szjban a savak viszik a korty ívét, elég penge, citrusos savérzet, könnyed piros gyümölcsösség, nincs túlkomplikálva, tiszta, közepes hosszal, akár tisztán, akár fröccsben, tavasztól jön az igazi szezonja. 86/100 pont.

Kvassay Portugieser 2022

Meggy, mögötte szilva, ribizli. Kicsit nyers, ámde gyümölcsös illat. Kortyban is feszes, jó savakkal, kicsit szikár is villányi oportónak, itt nem a lágyságot, hanem a vadságot pislogjuk meg. Azért persze mértékkel forradalmár. Ez az oportó még bőven működik a nyár végén is, de ha nyári vöröst jól behűtve kívánnánk meg, netán oldschool módon még szódáznánk is, azt se bánná. 86/100 pont.

Kvassay Sangiovese 2020

Itt nem az illat intenzitása dönt le, inkább a húsos, kicsit füstös, szamócás, borsos, szilvás testesség. Kortyban csak ráerősít, amit illatban még csak jelez. Tömény és erőteljes, az alkohol azért érződik, a tannin mögötte jár és a gyümölcsösség csak a fűszeresség mögött bukkan fel. Borsos, kávés, nyers bőrös, szárított mediterrán fűszeres, oregánós testes vörösbort kapunk, ahol a fanyarkás erdei gyümölcsök és a friss lekváros füge ízjegyei is megjelennek. Ha hagyjuk levegőzni, előjönnek a földes, gombás, dohányos, étcsokis jegyek is. 88/100 pont.