Kérem Várjon!
Cikkek
Furmint duplán
Cornel's furmint-kóstoló
Juhász Dániel Zsombor
2023 March 29.

Az év második hónapjában kétszer is nekiduráltam magam, hogy a furmint kedvéért elbinyózzak a Búza térre.  A Cornel’s Borbár komolyan vette a Furmint Február programsorozathoz való csatlakozást, és két kóstolót is tartott a témában.

Az elsőn, a Pécsi Borvidék Zolikái, a Horváth Zoli (Mohács) és a Szabó Zoli (Hosszúhetény), gondolatait hallgathatta a nagyérdemű, a másodikon e sorok írója igyekezett élménnyé tenni a kóstolást.

A furmint hazánk fontos, nemzetközileg elismert szőlőfajtája, nem csoda, hisz plántált területeink 95%-a Tokaj-Hegyalján található. Azonban, ha jelentősége csökkent is a 18.-19. századhoz képest, az ország több borvidékén termesztik, Pécstől Badacsonyon és Somlón át Sopronig, ahogy az egykoron a Magyar Királysághoz tartozón területeken is, sőt azon is túl. Ebből kiindulva, a borsor összeállításánál az volt mesterterv, hogy minél több terület, minél többféle, bárki által elérhető, száraz furmintot mutassunk be, pár furmint alapú házasítással kiegészítve.

A második kóstolóba újabb tételek is kerültek, az első kóstolón jól szerepeltek mellett. Sajnos nem csak a változatosság miatt kellett cserélnünk! Voltak csalódások. Mindent elfedő, túltolt hordó, elfogyó vagy egyenesen üres korty, enyhén rohadó gyümölcs az illatban… Nagy neveknél is, akikben bíztunk. Első tanulság, van még meló a száraz furminttal.

De inkább a szép borokról szóljunk. A második kóstoló alapján.

A Zolik nyitották a sort. Elsőként egy furmintcsikó Mohácsról.

Planina ’22 tartályminta – tiszta, intenzív, gyümölcsös, főleg zöld alma, hatalmas potenciál. Várjuk a piacra kerülését, de ha mohácsi szőlőhegyen jártok, feltétlen kóstáljátok!

Másodikra a „savak embere” is bemutatkozott.

Szabó Pince ’21 – kirobbanóan gyümölcsös illat, friss barackkal, majd némi só zárja. Élénk vibráló hosszú korty, zöld alma, lime, grépfrút… Potenciál! Egy nagy baja van, elfogyott!

Akinek van otthon, tegye el!!!

Hármas. Határon túli, a Magyar Királyság területén is túl, de még a Monarchián belül. Egy ismert szlovén furmint, azaz sipon.

Jeruzalem Ormoz ’21 – Hozta magát, de mintha érettebb lett volna, mint legutóbb. Barack, kajszi mellett pici lasponya, birs jött.  A citrusos-édeskés tengely mellett megvillant egy kis sós vonal. Még mindig tetszik, poharazgatós furmint.

És már a negyedikre… Bumm!  Egy igazán szép tétel!

Planina Reserve ’21 – alma, körte, barack, savanyú cukorka, birs, mazsola… Töppedt és primőr jegyek egyvelege. Gyönyörűen rétegzett bor, az útja elején, hatalmas potenciállal. Aki marja, kapja, vegye, kóstolgassa!

Zoli mesél is róla, szép, néhol töppedt szemű szőlő leve nagy, 500 literes hordóban, öt hónapig finom seprőn érlelődött, és az 5-6 gramm maradékcukor teszi igazán kerekké.

Tokaji kvartettel folytattuk, négy különböző furmint interpretálás, és mind a négy tetszett.

Ötös.

Pajzos T ’21 – citrusos, lime héjas, zöld almás illat, kis almás pitével megspékelve. Kortyban is jönnek az illatjegyek, meg őszibarack, bitang savak, a cuki jól áll neki (8,5g/l), furmint pop. Nyáron érdemes lenne visszakóstolni!

Hatos.

Préselő Apukám bora ’20 – az előző pop kicsit elnyomta eleinte, de aztán megmutatta milyen szép bor.

Illatban citrusok, főleg grépfrút, némi narancshéj, kortyban zöld alma, körte, egres, virágok, ásványok jönnek. Tiszta, lendületes, összetett. Jól sikerült az acél és fa (3hónap) 60-40%-os házasítása! Engem megvett.

Hetes.

Kikelet Váti ’20 – eddig is érdemes volt figyelni a borokra, de ennél hatványozottan kellett. És így hosszú, izgalmas, finoman sós, picit édeskés, enyhén fémes, érett almás, barackos kortyú bort ismerhettünk meg, szép hordóhasználattal.

Nyolcas.

Degenfeld Zomborka ’19 – újfahordó, mely az illatot teljesen uralja, pörkölt magok, vanília, tejcsoki, hordó fűszerek. Nem csoda hogy ott volt a félsz bennünk, hol maradt a furmint? Hát, a kortyban! Tiszta, lendületes, kellően gyümölcsös, fűszeres, telt, krémes.

A kilencedik egy, mindegyiktől határozottan eltérő somlói.

Tornai Apátsági ’19 – érdekes, konyak meggyes, pipafüstös illat. A korty is elég markáns, gyógynövények, ásványok, dió, érlelt sajt sorakozik benne. A végén ismét előkerül a pipa, néha kissé szurkos, ez picit zavaró, de ettől eltekintve izgalmas bor. Egy misét biztos megér.

Tizedik sem tucatbor, sőt, igazi különlegesség! Egy odafigyelős bor Pécsváradról. Nem Zalából!

Keszler ’20 selection – Már a bencések által is plántált, a pécsváradi Kopárból származó szőlőből készült, DMR technológiával. Melynek lényege, hogy a szüret előtt elvágják a vesszőt, így a fürt nedvességet nem kap, de töpped, sűrűsödik, ez esetben 1-1.5 kg tőketerheléssel megtámogatva. Ennek eredményképpen hihetetlenül koncentrált, komplex ízvilágú bor kóstoltunk. Kilences sav, ötös alkohol, nyolc-tíz gramm maradékcukor. Illatában petrol, sárgabarack, birs, melyek a kortyban is jönnek, plusz dió, mandulás kesernye, érlelt sajt, tonic… Parádés!

A bor nem mellesleg Szabó Zé keze munkáját dicséri!

A sor végére két házasítás került. Az elsőből megtudjuk hogy széllel szemben ugyan vizuálni nem igazán szerencsés, de bort készíteni igen. Egy tokajias furmint-hárs házasítás Siklósról.

Tizenegyes.

Bakonyi Széllel szemben ’21 - a siklósi Hidegkút dűlő bio művelésű termése, egy éjszakát héjon ázva, seprőn, sur lie eljárással érlelve. Már kiskorában is tetszett, most is hozza magát. Intenzív barackos, kissé petrolos illat kis virággal, sóval. Kortyban is jön a barack, a petrol plusz sárga barack, grépfrút, krémesség. Nagyon tetszik, kóstoljátok!

Tizenkettes, klasszik tokaji hármas házasítás.

Lenkey Flow ’20 – 60% furmint, 35% hárslevelű, 5% sárga muskotály, szintén bio szőlő, melyből spontán erjedéssel készült a bor. Ő is régi ismerős, mely hozta a formáját, és szépen zárta a furmint sort. Lendületes, körte, barack, sárga barack, kis fűszer, finoman cukis, szép bor.

Szintézis. Tokaj tud szép száraz furmintot adni a borszeretőknek, de a fajta délen is nagyon szép arcát mutatja, olykor még szebbet is. Ezt, a szavazatok száma is tükrözte:

  1. Planina Reserve ’21
  2. Bakonyi Széllel szemben ’20
  3. Préselő Apukám bora ’20

Kóstoljátok őket!