Kérem Várjon!
Hírek
Napfényes válogatás lett a METRO Év Bora 2023 sorozat
bori
2023 March 30.

Ízig-vérig a forró nyarat idézik a METRO idei Év Bora válogatások: a spanyol Cepa Divisa és a magyar Kikötő kollekció március közepén került a nagykereskedelem áruházainak polcaira – és csak oda, hiszen ezeket a borokat kizárólag a METRO forgalmazza.

A METRO Év Bora címet az áruházlánc minden évben egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló borválogatásnak ítéli oda; a nemzetközi válogatás mellett a magyar METRO idén is kiemelt egy kitűnő hazai bortriót. A borszakértők által nagy gonddal kiválasztott borokat kizárólag a METRO áruházakban lehet kapni. A borválogatásokat kifejezetten ajánlják azoknak a vendéglátósoknak, akik kockázatmentes, mégis remek ár-érték arányú borokat szeretnének beemelni a borlapjukba.

METRO Év Magyar Bora 2023

A nemzetközi és a magyar bortrió 2023. március 22-én lépett a sajtónyilvánosság elé: a stílszerűen kikötőben tartott interaktív borbemutatón összesen hat tételt ismertek meg a résztvevők. A METRO Év Magyar Bora címet idén elnyerő Garamvári Szőlőbirtok bajnok borait Gáspár Miklós, a borászat kereskedelmi igazgatója mutatta be.

A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok a Dél-Balatoni borrégió kincsei. A több, mint három évtizedes múltra visszatekintő, Garamvári Vencel alapította borászat borai és pezsgői kiváló eredményekkel szerepelnek magyar és nemzetközi versenyen, 2006-ban pedig elnyerték az Év Pincészete és az Év Bortermelője címet is. 2019 óta a család három generációja dolgozik nap mint nap azon, hogy boraik a birtokon termő szőlőfajták legizgalmasabb oldalát mutassák be. A METRO Év Magyar Borait, a Kikötő fantázianevű borválogatást a balatoni vitorlásélet ihlette. 

A balatoni vitorlásélet ízei

A Kikötő-borok a nyár és a vízi sportok szabadságát öntik ízekbe a Dél-Balatoni dombokon termő szőlőfajták kifinomult házasításával. “A kikötő a hajós élet központja és szimbóluma, az a hely, ahol emberek és történetek találkoznak, ahol együtt élvezhetjük az élet szépségeit. A fehér borunk a balatoni élet könnyedségét, a rozé a nyár frissességét, a vörös pedig a nyáresti beszélgetések mélységét hivatott felidézni.” – fejtette ki Gáspár Miklós a névadás hátterét.

A borválogatás zászlóshajója a merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és kadarka szőlőfajták házasságának gyümölcse, a Kikötő Vörös cuvée (2021), mély rubintvörös színnel, málna, erdei gyümölcs és szilva jegyeket hordozó illattal. Ízében fűszeres-ásványos jelleg, selymes tanninok, utóízben diszkréten megjelenő hordós aromák és kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi. A Kikötő-sorozat Fehér cuvée-je (2022) a chardonnay, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres és Irsai Olivér fajták zamatait egyesíti. Hízelgően édes illata ellenére meglepően száraz az ízérzet, citrusos-trópusi gyümölcsös jegyekkel és ropogós savakkal. A Kikötő Rosé cuvée (2022) egyéniségét syrah, pinot noir és merlot fajták adják: mély rózsaszínű, lazacos árnyalatú ital, epres-ribizlis aromával. A piros gyümölcsös ízélménynek játékos pikantériát ad a syrah fűszeressége és a merlot málnás jellege.

METRO Év Nemzetközi Bora 2023

A Bodega Carlos Serres borászatból származó borválogatást, ami a METRO Év Nemzetközi Bora címet viseli idén, a METRO bor-pezsgő kategóriaszakértőjeként Gerendai Károly ismertette. A spanyol borászat a Rioja történelmi borvidéken termeli zamatos borait. A borászatot az Oja-völgyi Haroban alapította a névadó Carlos Serres 1896-ban, és az eltelt csaknem másfél évszázad alatt nagyban hozzájárult a La Rioja borrégió sikeréhez. A helyi hagyományokra építő Cepa Divisa borcsalád tagjai jelentik a borászat ékköveit: az egyedi éghajlati viszonyok és az újratelepített történelmi tőkék igazi bor-egyéniségeket érlelnek.

“A borválogatás nem fog csalódást okozni a spanyol borok barátainak, s garantáltan vágyódást ébreszt Spanyolország iránt azokban, akik valaha jártak ott, vagy csak tervezik az utazást. Nem mellesleg egy remek ár-érték arányú borról van szó, spanyol csúcsborhoz ennél cask drágábban juthatnánk.” – mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy már másodjára kapta meg spanyol bor a METRO Év Bora címet.  

A mediterrán nyár zamata

A METRO Év Bora 2023 nemzetközi borválogatásának vörösbora a Cepa Divisa Vendimia Seleccionada D.O.Ca. Rioja (2021). A tempranillo szőlőből készült, lendületes világoslila nedű a négy hónapos amerikai és francia tölgyfahordós érlelésből fakadó füstös és vaníliás illatjegyekkel, édesgyökér és bogyós gyümölcs aromákkal kecsegtet. A Cepa Divisa Viura D.O.Ca. Rioja (2022) fehérbor Viura szőlőből készült. Halványsárga színű, egyediségét a két hónapon át tartó finomseprűs érlelés adja, mely intenzív és komplex illatjegyekkel ruházta fel – a végeredmény egy elegáns, citrus és zöldalma aromákkal rendelkező fehérbor. Tempranillo szőlőből készült a borválogatás rozébora is, a Cepa Divisa Rosé D.O.Ca. Rioja (2022). Komplex és játékos ízélményt ad ez a lágy rózsaszín mediterrán rozé: illatában málna és ibolya aromák, fűszerek, cukorka és balzsamecetes jegyek fedezhetőek fel, a korty pedig ropogós gyümölcsös ízével kényezteti az ízlelőbimbókat.

Címkék