Idén a Concours Mondial de Bruxelles nevű gigaborverseny az olasz csizma rüsztjén, Kalábriában került megrendezésre. Mi is ott voltunk, sőt, még soha nem volt ilyen népes a magyar delegáció!
Milyen a Mátrai borvidék új arca? Mit ad(hat) hozzá egy közös bor a helyi összetartozás, imázsépítés folyamatához? Mennyiben változtatja meg a mátrai pincészetek ismertségét egy ilyen kezdeményezés? És milyen borokat kóstoljunk most, 2022-ben, ha a Kékes közelében járunk? Lényegében ezeket a kérdéseket fogalmaztam meg magamban, amikor megérkeztem a Stefánia Palotába, a Borjour által szervezett, Mátrai Május elnevezésű eseményre.
– Legyen az a mai program, hogy keresünk öt jó cseh bort! / – Jaj, de ne mááár! - A beszélgetés Szabó Zoltán hosszúhetényi borász és köztem zajlott, ő volt az, aki nehezen akaródzott vállalkozni a feladatra, addig ugyanis ahány cseh bort kóstoltunk, annyiféle stílust és minőséget láttunk, azaz hiába van mondjuk olaszrizling ráírva a palackra, annak garantáltan semmi köze nem lesz ahhoz, amit Ausztriától a Balatonon át a Vajdaságig erről a szőlőfajtáról elképzelnek, és az is lehet, hogy a palackban rejtőzik még közepes mennyiségű cukor is, hogy a bor végképp érthetetlen legyen.
Már jó pár éve, hogy először kóstoltam Dobravac-borokat és azóta nem jött össze, hogy ellátogassak a pincészetbe. A Vinistra borverseny délutáni pincelátogatásait a zsűritagok között kvázi sorsolják, induláskor nem is tudod, hova visznek, de ezen a napon meghekkeltem a rendszert és irány Rovinj.
A Furmint Február hagyományai tizenkét éves múltra tekintenek már vissza - idén azonban az alliteráló szókapcsolatot a pandémia miatt kialakult helyzet némileg megtorpedózta - ám a fajta mégis megér egy Nagykóstolót! A Furmint Február kezdeményezés célja az volt 2010-ben, hogy a hazánk borkultúrája szempontjából kiemelten fontos szőlőfajta minél szélesebb körben eljusson a borkedvelő közönséghez és minél többen megismerjék a különlegességeit és a benne rejlő lehetőségeket. Így 12 év után azt is érdekes látni, hogy ez a igen fontos hazai fajta milyen fejlődésen ment keresztül.
Az áprilisi délutáni napsütés kiélvezése, egy könnyed beszélgetés a teraszon és néhány bor. Van, amikor csak ennyire vágyunk, és egy remek vendéglátó ezt mindjárt megérzi. A Pervinónál Novigradban családias hangulat és jó borok várnak minket.
Éppen a Portugieser du Monde borverseny zajlott pár hete, amikor észrevettem, hogy azzal egyidőben, vagyis aznap este a Günzer Családi Birtokon minden bizonnyal az év eseménye zajlik. A szerencsések kilenc különböző évjáratát kóstolhatták meg a mára ikonikussá váló Ördögárok cuvée-nek. Szerencsére köztük lehettem!
Tizenharmadszorra is megválasztották a Pannon Borrégió borválogatottját, azt a huszonöt bort, amelyek a következő évben a Top25 kitüntető címet és matricát viselhetik. Pécs, Villány, Szekszárd és Tolna borvidékek ötven pincészete és 150 nevezett bora versengett a rangos elismerésért, amely a régiós bormarketing egyik legnagyobb hagyománnyal bíró eszköze.
Németországban vannak, akik egyenesen a délkeleti tartomány távozását követelik a nagynémet hazából, mondván, ez az a hely, ahol felgyújtják a menekültszállásokat, ahonnan az AfD táptalaját adó hétfői Pegida-tüntetések származnak, ahol még maga a CDU is annyira jobboldali, hogy ha az Brémában lenne, onnan mindenki emigrálna, vagyis: túl sok ott a szélsőjobboldali, a német egységet követően nem sikerült integrálni őket a nyugatnémet gazdaság és társadalom által uralt új, közös országba, hovatovább, nem is akaródznak integrálódni.
Hová menjünk enni-inni, ha csak kevés időnk van és egy helyet választhatunk? A Hotel Bonvino ajánlott valamit, ami abszolút bevált!