Sokunk erénye, de a legtöbb ember nem ilyen. Hiszen mindannyiunknak vannak gyengéi, olyan vágyott dolgai, amit az idő sürgetésével szeretne mielőbb elérni. Nos van egy szakma, mely művelői és igazán értői egészen biztosan birtokában vannak ennek az erénynek, ők a borászok…
Azok, akik minden nap döntéseket hoznak új telepítéseket illetően, szüreti időpontokat határoznak meg, házasításokat, arányokat próbálnak ki évről-évre, majd türelemmel várják a hordós és palackos érlelés sokszor 3-5 év távlatú végét. Majd a várakozásnak ezzel nincs vége, utána még mindig ott van a legfontosabb szűrő, várni a visszajelzéseket, a fogyasztóét, a borértőét.
Azok a szekszárdi borászok, akik megtiszteltek bizalmukkal, azzal, hogy legjobb boraikat küldték el a sorozatba, sokszor utolsó féltett kincseik egyikét- nos, ők mindenképpen a türelmes emberek számát erősítik, hiszen a költözésem és egy összetört laptop miatt sehová nem tudtam publikálni jó ideig. De mindennek vége lesz egyszer, most a várakozás ért véget. A borokat szerencsére sikerült megfelelő módon elköltöztetni, tárolni és legnagyobb örömömre egyetlen palack sem tört el.
A sorozat mostani részében 4 cuvée-t vizslattam árgus szemekkel és kóstolásra kiéhezett ízlelőbimbókkal, lássuk hát az eredményeket.
Két cabernet fajta házasítása egy magasan fekvő dűlőről. A sauvignon éréséhez igazítottan egyszerre szüretelik és együtt is erjesztik. Tiszta, mélybordó szín, világos széllel. Kezdetben visszafogott, de szépen, fokozatosan nyíló, avaros, földes illat. Egyensúlyos ízkép, a csersavak tökéletes egyensúlya a fűszeres-gyümölcsös ízzel. Közepes hossz, némi kellemes alkoholos melegséggel, bár tovább lehetne élvezni ezt a szép egyensúlyt. 91/100 pont Alkohol 14,5% Ár: 8000 Ft
A bor gerincét a cabernet sauvignon adja, melyet merlot, kékfrankos és pinot noir színez, egészít ki. Tiszta, bordó szín, barnás reflexekkel. Izgalmas illat, a menta keveredik érett piros bogyós gyümölcsökkel. Ízben sokkal kifinomultabb, elegánsabb, hűen tükrözi a Szeleshát-dűlő egyedi, semmi mással össze nem téveszthető karakterét. Fahéj, szép tanninok, sok ribizli, szeder, némi szilva. Masszív, szikár és vad - tényleg mint egy oroszlán. Szép hossz, melyet a csersav nem ural el a fűszeres ízképtől. 89/100 pont Alkohol 14,5% Ár: 4000 Ft
Két cabernet fajta, merlot és syrah házasítása, egyenlő arányban. Tiszta, gyönyörű mélybordó, igazi vörösboros szín. Visszafogott, lassan nyíló érett, szilvalekváros illat. Ízben az érett gyümölcsök szinte elárasztják a szájat, hosszan lassan kényeztetve kóstolóját. A syrah borsossága mellett elegáns kávés, dohányos jegyek. Végtelen hossz, nehezen felejthető, emlékezetes bor. 95/100 pont Alkohol: 14% Ár: 6300 Ft (sajnos már nem kapható)
Merlot 48%, cabernet franc 34%, sagrantino 10%, kékfrankos 8%. A Görögszó, Iván-völgy és Szentgál termése, kordon és guyot műveléssel. Löszös termőterület, némi vörösagyaggal. Kézi szüret, fürtválogatással. 22 hónapig érett 500 literes magyar tölgyfahordóban. Tiszta, bordó szín, barnás széllel. A nagyi erdei gyümölcsös lekvárjának édes illata, selymes gyümölcsösség. Már illatban is remekül érzékelhető a merlot/cf túlsúlya. A színe után ízben egyáltalán nem tűnik öregedőnek, sőt… Finom, fűszeres íz, a kékfrankos lendületet ad, a sagrantino pedig remekül hozza a rá oly jellemző határozott, de nem túltolt csersavas karaktert. Erőteljes, szárító, de még éppen jóleső utóíz, mely nem csupán a csersavról szól, az utóíz képében jól felismerhető egy földes, fahéjas, szilvás karakter. 92/100 pont Alkohol 14% Ár: 7000 Ft
Kivételes kóstoló volt, mind a négy palack borban találtam valamit, ami megfogott, ami örömmel töltött el, amit nagyon lehet szeretni benne. A Primusban az egyensúlyát, az Oroszlánban azt, hogy talán ez a Szeleshát bor képes leginkább megmutatni azt a nagyságot, egyediséget, megismételhetetlen élményt, amit a dűlő adni tud egy bornak.
Janó Seriusa igazi nagyságot mutat, olyan komoly komplexitást, mely a legnagyobb borokkal is fel tudja venni a versenyt. Csabának és Csillának pedig külön köszönöm, hogy a világ sagrantino termelésének néhány ezrelékét itt Szekszárdon találjuk, hogy a savasságnak és tanninnak olyan képét ismerhettem meg, mely számomra egy szokatlan, ám elegáns világot fedett fel úgy, hogy ettől még nagyon szekszárdi bort zártak a palackba.