Kérem Várjon!
Cikkek
Hat pécsi bor
Belward-bormustra
Jakab Tamás
2022 November 03.
Egyszeri szerzőnket meglepték egy karton borral, nosza meg is kóstolta valamennyit. A Belward Pincészetről nem egyszer írtunk már nyomtatásban és online is, a Pécsi borvidék jelenleg egyik legnagyobb borászata, az már csak a borvidéket jellemzi, hogy ezt mintegy negyven hektárral tudhatják a magukénak. Mutatjuk, mit kóstoltunk!

A Belwardnál nemrég megújulást ünnepeltek, szeptemberben új borászati üzemet avattak, amiről loptunk is fotót a közösségi oldalukról, sajnos élőben nem láttuk az új birtokközpontot, ellentétben sok politikussal.

Sőt az október sem múlt el eseménytelenül, hiszen az Európai Bor-és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) idén Franciaországban Aurum-díjat adományozott a hásságyi pincészetnek, a díjra egyébként a Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje jelölte őket. Címlapfotónkat erről az eseményről ollóztuk.

De következzenek a borok, hiszen mi elsősorban azok alapján díjazunk.

Irsai Olivér 2021

(Campus borcsalád)

Szép szalmasárga szín, közepesnél intenzívebb illat és íz, az illatában dominál a megszokott muskotályos, szőlővirágos jelleg, ezt azonban szépen egészíti ki egy citrusos vonal. Ízben mindezek mellett zöld jegyek, pici zöld citrom, zöld paprika érzete is megjelenik. A bor szép, egyensúlyos, a korty könnyen csúszik, közepes lecsengéssel. Azon Irsaik közé tartozik, ahol sikerült eltalálni, hogy a korty ne ürüljön ki a megszokott intenzív illathatás után. 86/100 pont.

Pinot noir 2019

(Campus borcsalád)

A pinot noir könnyed hangszerelése. Közepes gránát szín, vékonyabb, világosabb gránát peremmel. Az illat intenzív, gyümölcsös, elsősorában málnás, aztán nagyon finoman érkezik két hamisítatlan pinot noir-os jegy, a földes és a gombás illatok is. Ízben dominál a málna, mintha alkoholos málnalét fogyasztanánk. Némi földesség, ásványosság rétegezi tovább az ízhatást. Könnyed, tannin érzet nélküli, jól iható bor, közepes korttyal. 86/100 pont.

Chardonnay 2021

(Classic borcsalád)

Egy friss, mégis mélyebb rétegeket is felmutató chardonnay. Intenzív, sötétebb szalmasárga szín. Illata közepesen intenzív, sok almával, kevesebb citrussal, a háttérben zöldes, fémes jegyekkel. Ízében ugyanezek a jegyek köszönnek vissza. Tartalmas, közepesnél hosszabb a korty, jól érezhető az ízek egymásra épülése, kiváló sav-alkohol arány teszi élvezetessé a fogyasztást. Tartályos érlelésű chardonnay-k közül kiemelkedő tétel. 89/100 pont.

Rajnai rizling 2021

(Classic borcsalád)

Tartályos érlelésű, szalmasárga színű, intenzív illatú bor. Érett édes alma dominál, ez aztán az ízben is visszaköszön, száraz bor létére markáns édeskés aromát kölcsönözve a bornak. A rajnai tipikus, citrusos vagy zöldalmás jegyeivel szemben itt az érett gyümölcsök dominálnak, érett sárga alma, érett őszibarack elsődlegesen. Egyensúlya jó, lecsengése közepes. 87/100 pont.

Olaszrizling 2021

(Classic borcsalád)

A pincészet elhatározása szerint a zászlósbor szerepét kívánják betölteni ezzel a fajtával. A tartályos érlelésű Classic borcsaládhoz tartozó fajtánál jó úton járnak. Szép, szalmasárga szín, közepesnél intenzívebb illat, melyben érett zöldalma, enyhe lime és narancs uralkodik. Ízében kerek, szép, közepes korty, az illatból visszaköszönő ízekkel, jó savasság, megfelelő egyensúly jellemzi. 89/100 pont.

Preferito Kékfrankos 2019

(Classic borcsalád)

Szép, fajtajelleges rubin szín, intenzív illatok, szintén fajtajelleges (fahéjas) szilvával nyit, majd édes meggy, némi diólikőr és kakaó következik, mutatva az érlelés irányát is. Ízben mindezt visszakapjuk, az édes meggylé kicsit erősebb, mint illatban, de ez egyáltalán nem gond, továbbra is tudjuk, hogy ez bizony egy nagyon szép kékfrankos. Merthogy az, selymes, kerek tanninokkal, abszolút kiegyensúlyozott, de kiérezhető savakkal, közepesnél hosszabb lecsengéssel. A száraz próba is komoly intenzitást mutat. Egy gyönyörű kékfrankos bor ez, valahol a csúcsa környéke előtt még, évekig lehet még kóstolgatni. Már, ha marad belőle. 91/100 pont.