Összesen három olyan rendezvény van, amin igyekszem minden évben ott lenni. Ráadásul ezek közül kettőt már meg is tartottak idén, az egyik a Furmint Február Nagykóstoló, a másik pedig a Bikavér Párbaj volt. Utóbbi idén még a februárba csúszott, így annak 22. napján ismét összejöttek Eger és Szekszárd borászai, hogy megmutassák a borkedvelőknek, mit jelent a bikavér 2019-ben.
Mi köti össze Deutsch Anita színművésznőt, Micheller Myrtill jazz-, és swingénekesnőt, Lics Judit borásznőt és Salamon Judit projektmenedzsert? A borok szeretete és a Budafoki Pincejárat szervezése. A három évvel ezelőtt indult rendezvénysorozat színes boros és kulturális programokat kínál az Európában egyedülálló, közel 100 km hosszú budafoki pincevilágban. A 2019-es tervek mellett a Lics pincészet boraiba is belekóstolhattunk a pincészetnél megrendezett pincesétával egybekötött sajtótájékoztatón.
A cirfandli talán sosem volt egyszerű téma a pécsi borvidéken. Ha valaminek van ismertsége innen, akkor azt ez a fajta hozza. Eladható, keresett, érték. De vajon jó bor-e? És minden esetben? Az elmúlt évek során elég sok cirfandlit kóstoltam már, pécsit és osztrákokat is természetesen. Nem sok igazságtartalma lenne, ha azt állítanám, a megoldás következik az alábbiakban.
Hatodik alkalommal sorakoztak fel február 22-én a Corinthia szálló dísztermében a szekszárdi és egri bikavérek, ezúttal a Borjour csapatának szervezésében. A nagyszabású megmérettetés előtt a hotel egyik különtermében, békés „terepasztal” mellett a borszakírók megbeszélést tartottak, hol is tart ma a bikavér. A kerekasztal beszélgetést Mészáros Gabriella borakadémikus vezette, aki erre az alkalomra négy-négy olyan szekszárdi és egri bikavért választott ki 2016-ból, amelyek valamilyen szempontból tanulságosak. Ha ilyenek lennének a magyar bikavérek, persze máris fellélegezhetnénk, hogy jó úton haladunk, de azért még sok a tennivaló. A kóstolás közben felmerült legfontosabb kérdéseinket (és lehetséges válaszainkat) összegezzük most.
Meglepő eredménnyel zárult a Kalamáris Borbisztróban megrendezett Cabernet Franc Bor-Boksz a Szekszárdi és a Villányi borvidékek között. Öt súlycsoportban választottunk - két-két tétel közül - kedvencet, és a rendezvény végén abszolút győztest is.
Vettünk részt (ahogy az összes eddigin, kihagyás nélkül), a borjogi és bormarketing kérdéseknek szentelt tavaszköszöntő konferencián, ahol többek között bemutatták a Magyar Turisztikai Ügynökség által kialakított új magyar bor arculatot is. Ami a személyes facebook-oldalamon elég nagy kommentsorozatot váltott ki, de majd később foglalkozunk vele bővebben.
Múlt héten szerdán a Kóstolom borbárban lehullt a lepel a Villa Tolnay új borairól. A Csobánc-hegy lábánál fekvő 20 hektáros borászat, amelynek kóstolópincéje azon az idilli helyen található, ahol Tolnay Klári színésznő és filmrendező férje villája állt, ahová a művész házaspár 1936 és 1944 között járt „feltöltődni a világ zaja elől”, most bemutatta új borait és új arculatát. Bár a népszerű színésznő filmslágerének címünkben szereplő soraira nagyszüleink még elérzékenyülve vágnák rá: „a vágyam csak ennyi” (és erre akár marketing kampányt is fel lehetne építeni), a Villa Tolnay borai mégsem erről szólnak, hanem arról, amit az új címkék is sugallnak, és ami a palackban van: a CSOBÁNC-ról.
Február 23-án már a furmintnak kijelölt hónap utolsó pillanatainak egyikén vettünk részt a Kalamáris Borbisztró Furmint Februárján. A korábbi tematikus kóstolókhoz hasonlóan ezt is Szabó Zoltán vezette le, így a szőlőfajtáról is hallhattunk az általánosságokon kívül érdekességeket. Szerencsére a jó hangulattal nem kellett várni a borok okozta feloldódásig. A legtöbb asztalnál ugyanis nagyobb társaságok ültek, és a törzsközönség is már rutinosan mondta el a véleményét a borokról és Zoli megállapításairól.
Szóval megint a 19 – Bar&Shop-ban kóstoltunk skót párlatokat, Rektenvald Attila tulajdonos ez alkalommal a „hordóerősségű” viszkiket vonta a fókuszpontba, ezek közül is 5 érdekes, nehezen elérhető tételt. A tárlatvezetést ismét Fülöp András, a WhiskyNet munkatársa végezte, akit már-már barátunkként üdvözöltünk megérkeztekor.