Rácz Erika, a Sanzon Tokaj arca, tulajdonosa és mindenese megkérdezte a véleményemet a 2016-os évjáratról. Nem cifrázom sokat, a Blanc tuti nyári sláger, a Hárs már most is szép, míg a Rányt még néhány évig fektetném a fogyasztás előtt. A Classic savai elég élesek voltak a kóstoláskor, talán majd besimulnak az idővel, de ez kérdéses. Jöjjenek a jegyzetek.
A Wine&Partners szervezésében egészen elképesztő Zierfandler-kóstolón vehettem részt Gumpoldskirchenben, a Gebeshuber borászatban. Persze már a meghívóban is benne volt, hogy 1948-ig fogunk visszamenni az időben, így fel sem merült, hogy ne induljak el Ausztria irányába.
Talán kevés olyan ital fogyasztható hazánkban, amellyel kapcsolatban annyi meggyőződéssel átszőtt sztereotípia keringene, mint a viszkivel. Hiszen ahogy meghalljuk a szót, elkezdenek a lelki szemeink előtt bólogatni az olajkutak, felzúg a mélyből a rétfúvós csapat és Jockey Ewing mosolya öleli vaspántként a pillanatot, amelytől Chuck Norris is idegessé válik. Aztán eszünkbe jut a viszkis, akinek egy ország szurkolt, majd a kóla, amely farmerunkra fröccsen, illetve az, hogy nem szeretjük.
Kaptam egy palack bort. Nem szokatlan. Többnyire meg is kóstolom ezeket, mert kíváncsi vagyok. Nem írok mostanság túl sűrűn ezekről a borokról. Magamnak legfeljebb. Az idő rostál helyettem. De ma éjszaka van időm, álmatlanság, filmhez nincs kedvem, olvasni se igazán. Inkább iszom egy pohár vöröset és írok is róla rögvest.
Hét országból kilencvenegy bor került a tíz országból érkező nemzetközi szakértői zsűri elé a hatodik Portugieser du Monde borversenyen. A portugieser, azaz hagyományos nevén kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenyén idén 4 champion-díjat és 28 aranyérmet osztottak ki, a zsűri külön kiemelte, hogy a 2017-es évárat nagyon jó portugieser borokat eredményezett egész Kelet-Közép Európában. A legjobbaknak járó elismerések a horvát Plesivica (ide kettő is), a német Rheinhessen és a magyar Villány borvidékekre kerültek.
Miért érkezik Pécsre évről–évre tucatnyi rangos nemzetközi borbíró? Miért neveznek egy pécsi borversenyre minden évben mintegy 100 bort szinte minden közép-európai bortermelő országból? Mert a Portugieser du Monde a portugieser, azaz kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenye, szakmai találkozója és tematikus kóstolófesztiválja. Aki ezzel a fajtával szeretne megismerkedni, az minden évben, pontosan húsvét után egy héttel (azaz idén április hatodikán és hetedikén) Pécsre figyel. Idén több újdonság is szerepel a rendezvény programján, többek között premier előtt itt kóstolhatják meg először a borkedvelők a Villányi borvidék új közösségi bisztróbor kezdeményezését - a REDY tíz villányi pincészet tolmácsolásában, tíz verzióban érkezik a fesztiválra.
Megjelent a tavaszi Pécsi Borozó s benne egy rózsaszín szerkesztői gondolatsor. Hogy valóban rozé itt minden? Ehhez persze érdemes végigolvasni, előbb itt, aztán nyomtatásban is, az újságárusoknál megtalálható. Ha elfogy minden példány, valóban rózsaszín lesz minden, de illúzióink nincsenek, elég ha csak azok veszik meg, akiket valóban érdekel, mit hozunk össze minden negyedévben.