A 2017 téli Pécsi Borozós Mustra alkalmával Göndöcs Lajos borai remekül teljesítettek, 2013-as Kékfrankosa 90, 2015-ös Kadarkája 87 ponttal az élmezőnyben végzett. Mindez egyértelművé tette, hogy a Borvidéki történetek rovatunkban helyet biztosítsunk számára, és kicsit körbenézzünk Lajosnál, mi történt legutóbbi, 2012-es beszélgetésünk óta. A cikk a 2018 tavaszi számunkban jelent meg nyomtatásban.
Keksz és bor párosítás? Talán furcsán hangzik, még sincs benne semmi kacifántosság. Csak egy ötlet, hogy a jó borhoz a nassolnivaló is valami finom és különleges legyen. Az ötletből végül egy trendi borkorcsolya lett, melyet már hatféle ízkombinációban kóstolhatunk. Zsíroskenyér, chips, esetleg sós földimogyoró van mindenütt, de a Borkeksz valami olyan, ami könnyű, passzol a borhoz, és valami izgalmat is hoz a kóstolásba.
A szőlőfajta nagyszerű bemutató kóstolóján jártunk Bécsben, a VieVinumon. Ahogy rögtön az elején elhangzott Anne Krebiehl MW szájából, miután a zweigelt a kékfrankos és a St. Laurent keresztezéséből született, így egyrészt egyesíti a két szőlőfajta jó tulajdonságait, másfelől azokkal együtt alkotja az osztrák vörösbor szentháromságát.
Nem gyakran voltam eddig Aldihoz kapcsolódó boros rendezvényen (értsd soha), a diszkont borairól leginkább azt tudtam, hogy a Danubiana fehéreket, rozékat ott jó áron tudom bepakolni a kosárba. Aztán fel-felbukkantak érdekességek néha, de nem igazán tudtam rájönni, hogy ebben mi is a koncepció. A hétfői borvacsorán kiderült, most megújult az Aldi borstratégiája és egyre több jó magyar bort igyekeznek, akár exkluzív jelleggel is becsempészni a kínálatban, ráadásul a fogyasztóknál népszerű 1500 forint alatti kategória a prioritás.
Kötetlen kóstolón mutatta be a bodrogkeresztúri Füleky Pincészet a legújabb száraz borait a budapesti közönségnek. Féltucat bort kóstolhattunk meg és az összbenyomás egyelőre kerek.
Tiffán Ede a magyar borforradalom hajnalán, 1991-ben elsőként nyerte el a Hét Borbírák Rendje által frissiben alapított (majd a Magyar Bor Akadémia által 1995-től továbbvitt) Év Bortermelője díjat. A villányi borászok doyenje, aki mögött több mint öt évtizedes szakmai múlt áll, áprilisban elsőként kaphatta meg a Magyar Bor Akadémia Életmű-díját. Nyári lapszámunk lapzártája előtt, május végén ültünk le beszélgetni a díjazottal és unokájával, ifj. Tiffán Zsolttal.
Elsőre persze csak általánosságok jutnak eszembe, meg aztán zsarolhatnék érzelmi alapokon is kicsit, elmondhatnám, hogy csak itt, csak most, csak neked. Alapvetően azért érdemes megvenni, mert valóban olvasmányt kínálunk borokról, gasztronómiáról, életérzést, pár kedves órát és kalauzt vásárláshoz, utazáshoz. És ezt még mindig a legjobb egy hagyományos papírmagazinnal átélni.