Kérem Várjon!
Cikkek
Publicisztika (PB 2020/2)

Mindig az első pillanat a legszebb. Annyi minden mellett, amire ez igaz az életünkben, számomra a borkóstolásban is ez a legnagyobb gyönyörűség. Kezdjük talán az elején: belépek a boltba. Lehet az kis borbolt, de nagy áruház is. Kedvenc időtöltéseim egyike, hogy végig pásztázom a borkínálatot. Van-e olyan, ami elsőre megtetszik? Amelyik valamiért izgalmasnak tűnik?

Magyar Dorka
2021. január 12. 07:10:42
Cikkek
Dormán Péter, Freyja

Ki gondolná komolyan a franciákon kívül, hogy a criossant-ra komoly üzleti koncepciót lehet építeni? Dormán Péter és Markovics Gergely mindenképp, akik egy évvel ezelőtt megnyitották a belváros peremén a Freyja-t, ami mára elhozta Budapestre az igazi croissant. Na, de nem azt, amit a franciáknál mindenhol kapni lehet, amire Péter csak annyit mond, hogy tömegtermék, hanem azt a Dániából hozott kovászból készültet, amellyel a vállalkozó szellemű fiatal találkozott, amikor alig valamennyi pénzzel a zsebében szerencsét próbált külföldön. Dormán Pétert kérdeztük az ő ’croissant story’-járól.

Riedl Annamária
2021. január 11. 07:04:06
Cikkek
Egy bor: Harda furmint 2018

Avagy mit ér a bor, ha sadaradáról származik, másképpen újheli és mit ér a borász, ha nem mutatja meg a borait.

Ercsey Dániel
2021. január 7. 13:29:07
Cikkek
Bodri István, Szekszárd

Amikor először jöttem ki Faluhelyre, a Bodri-birtok még csak nyomokban emlékeztetett mindarra, amit ma itt találunk. A mai étteremnek helyet adó épület állt, mögötte a pince, az első. Talán ennyi volt mindösszesen. Aztán lett látványpince, étterem, tavak, teraszok, rozéfeldolgozó, egyre több szőlő, egyre nagyobb parkoló, vendégházak, wellness, és ami akkor is volt, a bor, az bizony ma már sok százezer palackban kel útra. Az első lapszám egyik interjújának apropóját az adta, hogy a Bodri-borok új ruhát kaptak. Hamarosan megint itt egy címkeváltás, megelőztük egy beszélgetéssel, Bodri Istvánnal ültünk le a faluhelyi teraszon.

Győrffy Zoltán
2021. január 6. 08:02:48
Cikkek
Várvizi Péter, Onyx
​Visszanézve, 12 év távlatából különösen úgy érzem, nagy dolog volt, hogy Várvizi Péter több évig dolgozott pécsi éttermek konyháin. Kaliberjét tekintve túl lett volna a Baranya nyújtotta lehetőségeken, ha nincs néhány vállalkozó, aki megkísérli a fine dining és a nemzetközi éttermi színvonal meghonosítását a délvidéken a 2000-es évek első évtizedének nagy gasztrobummjában. Mára már egyik étterem sem (vagy akkori önmagára egyáltalán nem emlékeztetve) működik, Várvizi szakmai munkája ma is érezteti hatását, abban mindenképpen, hogy vidéken is szükség lenne a fővárosi, nyugat-európai színvonalra és gondolkodásra, s a színvonal is emelkedett. (Interjúnk a Pécsi Borozó 2020/2, őszi számában jelent meg - az ötvenedik számban megszólaltattuk az első számban meginterjúvoltakat.)
Mester Zoltán
2021. január 5. 08:14:35
Cikkek
Publicisztika (PB 2020/2)

Álltam a teraszon, odalenn szürke esőfüggönybe burkolózott a Tihanyi-félsziget, de Füred irányában még megcsillant a napfény a Balatonon. Miközben a háttérben halkan szólt a Bácska induló és éppen a nemzet megmentésére készültünk, ami esetünkben borkóstolást jelentett, Eötvös Károly utazása körül jártak a gondolataim, ahonnan nem volt nehéz elkalandozniuk a távoli Tiszaeszlár és Tokaj felé…

Ercsey Dániel
2021. január 4. 15:26:26
Cikkek
Egy közgazdász és az aszú
Ercsey Dani Pécsi Borozón megjelent írása inspirált némi hozzászólásra, pár fogalom tisztázására, no, meg szubjektív véleményalkotásra. A szuperaszúk kóstolójával kapcsolatban elsősorban az árak kerültek terítékre, hiszen a kóstolt tételek végén bekerült az a két parcellaszelektált tétel is, amelynek elsődlegesen az ára borzolta a kedélyeket az utóbbi időkben. (Bár, ezek a tételek, a címkén látható nevüket tekintve már inkább helyrajzi szám és nem parcella által szelektáltak, legalábbis 0132/3. az inkább helyrajzi szám, a parcellák dűlő azonosítói máshogy néznek ki, de ez most mindegy is.)
Jakab Tamás
2021. január 3. 07:46:56
Cikkek
2020 szubjektív borélményei

Az úgy kezdődött, hogy bor-újságírói ismereteim gyarapítása céljából beneveztem a WSET alapfokú borismereti tanfolyamára. A borvidékek, szőlészet-borászat, szőlőfajták, borpiac beható tanulmányozása közben/után megkezdődött a gyakorlati okulás, heuréka élményekkel tarkított kóstolók során (aha, tényleg itt érzem a savat, amott a tannint). A különféle alapanyagokkal történt összekóstolás hihetetlen meglepetéseket hozott (például a citrom).

Gáll Orsolya
2021. január 2. 14:39:57
Cikkek
Vida Carmenère 2017 (Szekszárd)

A 2020-as évben nagyjából öt igazán emlékezetes borélményem volt, annak ellenére, hogy szinte biztosan egy olyan évből tántorgunk ki, amelyben a legnagyobb volt az egy négyzetméterre eső, kiváló borok mennyisége. Ebből sejthető, az igazán emlékezetes bor számomra nem csak attól az, mert fajtajelleges és/vagy hibátlan, hanem a körülményeitől, vagy még inkább attól, hogy maga körül teret teremt, és kijelentőmódja ellentmondást nem tűr.

Váncsodi József Oberon
2020. december 31. 07:34:25
Cikkek
Vajon melyik a legjobb?

Ünnepi aszúkóstolón jártam. Terítékre került, mintegy karácsonyi ajándékként, a két Szepsy dűlőszelektált aszú is, a Szent Tamás fogyasztói ára például 180 000 forint - mármint egy palack, nem egy hordó, szóval volt izgalom a kóstoló előtt!

Ercsey Dániel
2020. december 30. 07:51:31
Összesen 2702 db találat. 71/271 oldal.