Egyetlen szőlőfajtára és a belőle készült borra épülő borászat – őrültség vagy jól átgondolt koncepció? Többek között erre a kérdésre kerestük a választ, amikor egy októberi napon buszra szálltunk, és az immár megszokottá vált járványügyi előírások betartása mellett útnak indultunk Badacsony felé.
Mellékesen Burgundia is megjelenik kicsiben. A címért innen is elnézést, kicsit Micimackóra sikeredett a stílus, nyilván nem mérem magam Milne-hez, pláne Karinthyhoz… Schützen és Oggau (Oka) között húzódik egyrészt a Schützner Stein, másrészt, ennek tulajdonképpen egyenes folytatásként egy kiugró szirt, a Hölzlstein.
A Szerémség közel van, mégis épp elég távol ahhoz, hogy csak a legendák borvidékét lássuk benne. Pedig Szegedtől alig több mint egy óra az autópályán Újvidék, a Fruska Gora kapuja!
Németh Ágit mindenki ismeri, nemzetközi borbíráló, a VinCE volt főszerkesztője, az elmúlt években pedig a Hungarianwines és a WebWineWriting arca, de közben mintha kevesebb szó esne ezeknek a kezdeményezéseknek a másik motorjáról, Dobos Tamásról. Mondhatnánk, hogy ő a szürke eminenciás, aki nélkül semmi sem úgy működne, ahogy kellene, de valójában ennél is többről van szó.
Weingut MAD – Haus Marienberg. Ebben a nagyobbnak számító oggaui borászatban, amely a MAD nevet viseli, nem is véletlenül sejlik fel a Tokaji Borvidék vezető településének a neve. Az elődök, tizenkét generációval ezelőtt, 1632-ben ugyanis épp Mádról érkeztek a vidékre. Előbb Schützen és Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza) volt a lakhely, aztán 1768-ban Oggau lett a lakhely – mind a mai napig. Sebastian Siess, a Siess testvérek (ejtsd „zísz”, mielőtt még kombinálni kezdenénk…) egyik „fele” meséli ezt büszkén. Arról van dokumentum, hogy az ős ide költözött, érdekes lenne megkutatni, hogy van-e Mádon arról információ, hogy elköltözött. (Kis)nemesek voltak, elvileg tehát, akár…
Idén sem maradt el a szokásos őszi buli Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon, dacára a Covidnak és a rossz időnek. Szerencsére jó programokból és borokból nem volt hiány!
A nyár adta lehetőség (Web Wine Writing verseny), és az azt követő siker (abszolút győzelem) hozott egy másik azonnali lehetőséget. A cabernet franc tételeket burgenlandi oldalról biztosító borászok/borászatok közül hárman is invitáltak arra, hogy nézzük meg őket, kóstoljunk együtt más tételeket is, és vigyük tovább ezen a vonalon is a hírüket.
A talán legismertebb osztrák borvidék, Wachau után a talán legtörténelmibb, Rust is megalkotta a saját DAC rendszerét, emelve ezzel a ruszti szőlőtermesztés patináját. A 2020. október 9. óta életbe lépett változások révén egyben megalkották az első olyan DAC területet, ahol a DAC minősítést csak az édes borokra lehet megadni. Ezzel párhuzamosan, elismerve a „másik” oldal, a Fertő keleti partja szőlészeit is, a Neusiedlersee DAC rendszert az édes borok kategorizálásával bővítették.
A szlovákiai Bátorkeszi néhány bora az elmúlt években már megragadt az emlékezetemben, köszönhetően Bóna Zoltánnak, így amikor megláttam egy közösségi oldalon, hogy Borpiknik lesz a településen, nem volt kérdés, hogy ott a helyem.