Kérem Várjon!
Cikkek
Öt jó és viszonylag könnyen elérhető pezsgő szilveszterre
Bukovics Martin
2024 December 30.

Ezeket még szilveszter/újév előtt is kényelmesen beszerezheted, hogy koccinthass velük december 31-én éjfélkor vagy úriasan újév napján 11:15-től, a bécsi filharmónikusokat hallgatva.

A pécsi Cornel’s borbárban évek óta hagyomány, hogy közszolgálati jelleggel kiválogatnak tizenpár nem drága, és különösebb utánajárás nélkül megvásárolható buborékost, majd ezeket Szabó Zoltán hosszúhetényi borász, illetve a pécsi borszakértő, Juhász Dániel kalauzolásában végigkóstoltatják a kíváncsi nagyközönséggel. Jöjjön tehát a válogatás válogatása, öt a tizenkettőből!

5. Egy jó prosecco

A legkockázatmentesebb buborékos – természetesen a régió legjobb ár-érték arányú Hungária-pezsgőit leszámítva – mindig a prosecco: pontosan tudni lehet, mire számíts, tiszta és visszafogott gyümölcsökre, jó habzásra. Tökéletes marketingtermék, az olaszok borászati értelemben vett Kiskunságából csináltak nemcsak szép profittal eladható divatos tömegterméket, de egyben népszerű turistadesztinációt is. Én emiatt Olaszországban – ahol a prosecco a belépőszint, egy Trento DOC-hoz, pláne Franciacortához képest, amiket aperitivózáshoz eleve szívesebben iszok, száműzve a proseccót a helyére, spritzbe, Campari mellé – nem is szívesen adok ki palackjáért többet 10 eurónál, sőt, 8-nál sem, akkor sem, ha a proseccotermelők kifejezetten ambicionálják, hogy többre tartsák őket, ezért jó ideje elkezdtek szűkebb apellációkból válogatott cuccokat kihozni, mint amilyen ez is. Fullos, a műfaji keretekből kikacsintó prosecco ez, mikor tegyünk kivételt, ha nem a boldog új évre koccintva?

Montelvini Asolo superiore brut, Pannon Borbolt (Pécs), Bor-Pont (Győr), 5490 forint

4. Ilyen gázszerelőt mindenkinek!

Tokaj-Hegyalján sok dologban gondolkodtak már a borvidék megmentését illetően: eleinte a száraz boroktól, főleg a borvidék geológiai adottságai miatti változatosságot a borok karakterében megjelenítő dűlőszelektált furmintoktól várták a pénzesőt, majd miután ez egyrészt elmaradt, másrészt túl nagy lelkesedést sem váltott ki a fogyasztókból, páran a pezsgőkben reménykedtek, miután – az édesborokkal ellentétben – mind a furmintot, mind a hárslevelűt könnyű és kockázatmentes dolog korán leszüretelni. A tokaji pezsgő esetében adná magát, hogy a cukorfokot (akár csak részben) tokaji édesborral állítsák be és ez adja meg a karakterét, különlegességét, ilyet azonban sajnos csak kevesen csinálnak, a mainstream profi iparosmunkát állít elő nagy palackszámban. A legszebb magyar hagyományokat felelevenítve Budafokon pezsgősítő Sauska pincészet mellett a Mészáros Lőrinc kezébe került Chateau Dereszla a másik nagy játékos a tokaji pezsgőpiacon, az ő piroscímkés brut pezsgőjük arra biztosan képes, hogy tompítsa az esetleges frusztrációkat az oligarcha gyors felemelkedését illetően: ez ugyanis nemcsak szép, de jó is, a palackos érlelés miatti klasszikus, de visszafogott briósos jegyek mellett benne azzal a finom sóssággal, amitől legszívesebben mindenki megrohamozná a legközelebbi halpiacot.

Chateau Dereszla tokaji brut, Spar, 3500 forint

3. Egy borszerű pezsgő

A crémant azon francia pezsgők elnevezése, amelyek a champagne-i hagyományos technológiával Champagne határain kívül készültek: ez egy ilyen, egyenesen Elzászból, az ottani egyik fő szőlőfajtából, a pezsgők terén a műfajhoz képest már túl karakteresnek számító íz- és illatjegyei miatt ritkaságnak számító rajnai rizlingből készítve. Mivel tényleg süt róla, hogy rizling van a pohárban, aok pezsgője ez, akik pezsgőzve is inkább bort szeretnének inni, inkább az alapborból származó ízekre kíváncsiak, nem a második erjesztés során kialakulókra. Kifinomult és elegáns ital, már az alapborból származó tercier jegyekkel, azaz tudatosan úgy állították össze a cuvée-t, hogy abba került párszázaléknyi régebbi bor is – érdekes lenne egyszer összekóstolni a hasonló koncepcióval, szintén rajnai rizlingből készült német tankpezsgősztárral, a Fürst von Metternichhel.

Arthur Metz crémant d’Alsace, Pannon Borbolt (Pécs), 5390 forint

2. Magyarország válasza a Champagne-ra

A szombathelyi építési vállalkozó, Kreinbacher József a Somlón először országos hírű borászatot hozott létre, majd meghallva az új idők szavát tizenéve a világszínpadot megcélzó pezsgőpincét kezdett el kiépíteni a hegyen, Champagne-ból hozott knowhow-val és pincemesterrel, de annyi csavarral, hogy az alapbor nem a klasszikus pinot noir, chardonnay és pinot meunier hármasából készül, hanem használva ezeket is persze, főleg a furmintra támaszkodnak, nehezített pályán mozogva, feltéve a kérdést, hogy vajon lehet-e itt is ugyanolyan elegáns pezsgőt készíteni, mint az ezer kilométerrel nyugatabbra lévő franciaországi referenciaborvidéken? A Kreinbacher-pezsgők évek óta fixen a legjobb magyar pezsgőknek számítanak, mi pedig csak megerősíteni tudjuk azt a Művelt Alkoholistán gyakran megfogalmazott tételt, hogy a Kreinbacherek megérintik mára a Champagne-ok szintjét, ugyanis ebbe nemhogy belekötni nem lehet, de nem is érdemes, hiszen olyan, mint a tankönyvekben a maga intenzív, de kifinomult habzásával, apró buborékjaival, briósosságával, sósságával, gyönyörű savszerkezetével. A patrióta borfogyasztás csodája, hogy két palackkal is vehetünk belőle a legolcsóbb Champagne áráért, vagy ami még jobb, rögtön egy magnumpalackot.

Kreinbacher brut nature, Bortársaság, 7900 forint

1. Jobb, mint a Champagne

Rejtély, hogy miért a Champagne foglalja el a pezsgővilág trónját és miért nem a katalánok hasonlóképp készülő pezsgője, a cava, ezekben ugyanis egyszerre jelenik meg egy pezsgő teljes életciklusa, kezdve a primer-gyümölcsös jegyekkel, folytatva a szekunder, erjesztésből származó jegyekkel a tercier, azaz érlelésből jövő jegyekig bezárólag: ilyet a Champagne nem tud, ott a másodlagos és legfőképp a harmadlagos, autolízises aromák dominálnak. További pozitívum, hogy a degorzsált, vagyis üledéktelenített pezsgő végső formáját, strukturális egyensúlyát az élesebb savakat kiegyensúlyozandó és a pezsgő eltarthatóságát növelendő jellemzően egy ún. expedíciós likőr hozzáadásával alakítják ki az őshazában (erre írtuk azt, hogy Tokajban érdemes lenne édesbort használni) – a cavák esetében azonban ez ritkább jelenség, hiszen maga az alapbor eleve rendelkezik már ezzel az egyensúlyra, utólagos fazonigazításra nincs szükség. Azaz hiába tekintik Champagne-t elsőnek, a cavák természetesebbek, adjusztálatlanabbul születnek meg, többnyire nyerspezsgő (ilyenkor szerepel a brut nature kifejezés a címkén) formájában vehetjük őket magunkhoz. Arról nem is beszélve, hogy az alacsonyabb alkohol és a kezeletlen, szabad kéntől gyakorlatilag mentes pezsgők egy esetleges szilveszteri túltolás esetén is enyhébb másnapra számíthatunk. Míg a Champagne az arisztokrácia, az elit pezsgője, a prosecco meg a tömegeké, addig a cava az arany középút. Ez pedig egy kitűnő példánya.

U Mes U Cygnus Sador brut nature, Pannon Borbolt (Pécs), Bor-Pont (Győr), 5190 forint 

A szerző amellett, hogy Hosszúhetényben művel szőlőt, a közép-európai és balkáni dolgokkal foglalkozó Gemišt hírlevél alapítója, ez a cikk is ott jelent meg elsőként.