Kérem Várjon!
Hírek
Vesztergombi Ferenc életműdíjat kapott
Bori
2025 June 23.
A Magyar Bor Akadémia 2025-ben az Életműdíjat Vesztergombi Ferencnek, a szekszárdi borvidék emblematikus személyiségének adományozta.

A Magyar Bor Akadémia hagyományt teremtett azzal, hogy létrehozta az Év bortermelője, majd az Év pincészete díjat. Ám a sort még egy újabb elismeréssel, Életműdíjjal is megfejelte, ezzel ismerve el azok munkáját, akik egy emberöltőn át a szakmaiság, alázat, tehetség hármasában szolgálják az ágazatot. Ahogyan Nyitrainé Sárdy Diána, a Magyar Borakadémia elnöke mondta, ez nem egy életpálya lezárása, hanem egy lehetőség, hogy megálljunk és fejet hajtsunk a szakma nagyjai előtt. A Magyar Országgyűlés Vadásztermében tartott ünnepségen az ágazat legfontosabb szereplői, borakadémikusok, barátok köszöntötték a díjazott szekszárdi borászt, Vesztergombi Ferencet.

„Különleges, képzeletbeli utazásra hívom Önöket, a Szekszárdi Borvidék szívébe, ahol a Vesztergombi Pince borai, amelyek Vesztergombi Ferenc keze munkájából születtek nem csupán italok, hanem a magyar gasztronómia, kultúra, közösségi összetartozás és egészségmegőrzés szimbólumai”- kezdte köszöntőjét Jakab István. 

Az Országgyűlés alelnöke hozzátette, a Szekszárdi Borvidék mesél földről, emberekről és hagyományokról. Ebben a varázslatos környezetben működik a Vesztergombi Pince, amely generációk óta elkötelezett a minőség és a hagyományok mellett. Vesztergombi Ferenc borai olyanok, mint egy kézfogás: őszinték, melegek és összekötnek minket.

Vesztergombi Ferenc számára a borászat nem pusztán mesterség, hanem családi örökség. Ezért szinte az elsők között alapította meg saját borászatát a ’90-es évek legelején. Ahogy mondani szokta: ekkor jutott fel pályája csúcsára –  segédmunkás lett, de a saját pincéjében. A szakember oroszlánrészt vállalt a Szekszárdi Bikavér, mint márkanév megmentésében. Olyannyira, hogy a borvidéken első családi pinceként töltötte palackba az újra engedélyezett Szekszárdi Bikavért. Az addig lenézett és „alsó polcos” Kadarkát minőségi borként palackozta újra Szekszárdon. 

(forrás: Magyar Bor Akadémia)