A Várfal Fogadóba térünk be vacsorázni. Nem is kell kérnünk, a pincér rögtön ajánlja a Déli Tél menüt. Elfogadjuk, nem áruljuk el, hogy direkt ezért jöttünk. A festett üvegű ablakok, a belső tér kialakítása picit hűvös ugyan, de a barátságos felszolgálóval kellemes beszélgetésbe elegyedünk. Nem jártunk még itt, kíváncsiak vagyunk a konyhára.
Az Aranykacsába jó megérkezni, jó a megérkezés pillanata. A városi nyüzsgést kint lehet hagyni az előtérben, és átadni magunkat az étterem hangulatának, mely minket a regényekben megírt vendéglők romantikus világára emlékeztet. Mintha a nap is részt venne a Déli Tél kampányban, délre eloszlatta a novemberi ködöt.
A hónap egyik legjobbnak ígérkező gasztronómia eseményét a hónap legrosszabb szóviccével ajánljuk. Az Enoteca Corso „Borvacsorák 2008” estjeinek következő állomásán, november 28-án, Polgár Zoltán boraihoz és pezsgőjéhez kínál ételsort az étterem.
Estebédre mentem Szalon Király Fogadójába, ahol háromfogásos bőséges vacsorával etettek meg. Nem bántam a rövid pécsi sétát, kellőképpen megéheztem, mire asztalhoz ültem. Tájképek között, fehér abrosz fölött tervezgethettem a másnapi programomat – a Déli Tél kampány gyalogtúráját a Mecsek Pécs feletti oldalán található „mandulásba".
A rangos és nagy példányszámú német Wein Gourmet magazin jövő év március 28-án Bergisch Gladbachban, a Grandhotel Schloss Bensbergben rendezi meg a Wine Awards 2009 díjkiosztó ünnepségét. Hogy miért érdekes ez nekünk? Mert a nemzetközi Év Borásza kategória hat jelöltje között ott van a villányi Gere Attila is!
Ha azt mondjuk Pécs, ha azt mondjuk magyar mediterrán, akkor nyilvánvaló: a tél elől délre mennek a gasztroturisták. Ahol ilyentájt nem csak Márton-napot ülnek a vendéglők s borospincék, de megkezdődött a Déli Tél is. Aki most jön Pécsre, bizony kedvezménnyel kap kosztot s kvártélyt, ráadásul kulturális értéknézőt is féláron tehet. Mi természetesen a koszt részére specializálódtunk s végigettük mind a 18 mandulás menüt kínáló éttermet. Merthogy a Déli Tél ideje alatt december végéig 2010 forintért ehetünk remek menüket még remekebb vendéglőkben. Elsőre a Pezsgőházba látogattunk el.
Igen jól sikerült a szekszárdi borászok Márton-napi bemutatkozása a fővárosban: a tabáni Arany Szarvas étteremben egy libatollat nem lehetett leejteni. Az eseményen kilenc szekszárdi borászat újborait mutatták be, melyek elég magasra tették a lécet, ami a 2008-as évet illeti. A Pécsi Borozó éppen Pécsett újborozott, így tanult kollégánk, kántorbandi (a Borravaló oszlopos tagja) kóstolt helyettünk is.
Talán eddig még soha nem látott számú palack gyűlt össze a Szerdai Borklub aktuális kóstolójára. Érthető, hiszen népszerű a merlot, és a környéken nem sok pincét találni, ahol ne foglalkoznának vele, és általában jól is érzi magát a délebbi borvidékeinken. Reménykedtünk, hogy a kóstoló végeztével kicsit kiszélesedik a látókörünk a merlot-t illetően, találkozunk általunk eddig még nem ismert arcaival. A hazai merlot-körképbe egy vendégművész is érkezett, de a vakkóstoló ellenére mindenki kiszúrta a kaliforniai bort...
Amikor Ivica azt mondta, hogy az étterem kicsit távol van, némileg eldugott helyen, és ne forduljunk vissza, bármit is látunk, csak menjünk végig az úton – kicsit csodálkoztunk. Az út végén ott lesz, amit keresünk, mondta, és mi hittünk neki. Belső-Isztrián átvágni jó kaland. Szép tájak, szőlők és olajfa-ligetek között, kecskék és bárányok, magányos pásztorok és egy kisvárosban eddig még sosem látott felirat a bankon: Betörés miatt zárva...
Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik! Eme fenyegető mondásra és a közelgő Márton-napra tekintettel körbekémleltünk, hol és mi várja az érdeklődőket. Olvasóink ezekből szemezgethetnek.