Az eső szemerkélni kezd, amikor ebédelni indulunk. Pedig a Mediterrán szálló parkolójából van az egyik legizgalmasabb pécsi panoráma: a külfejtés, részben már újból élettel megtelve, a szinte végtelen mély alján a bányató, egy sci-fi ideális díszlete. Az esős Déli télből a Mediterrán éttermébe menekülünk, egy kis melegedés és pár finom falat reményében.
Elegánsan érkezünk, most a hotel mélygarázsában helyezzük el ideiglenesen autónkat. Ebédelni érkeztünk a belvárosba, a téren nincs már szabad hely, gyalogolni meg, nagy fotóstáskával nem szeretnénk. A mélygarázs azonban abszolút megfelel a célnak. Lentről közelítjük meg a Palatinus szálloda éttermét, amely az egyik legszebb terem a városban. A Déli tél során itt a szállás kedvezményes, no meg van mandulás menü is.
Hogy miért fontos az eredeti, ütős és kreatív borcímke a palackon? Gyárthatnánk az ideológiát és a magyarázatot hosszan, de az és kész. Segít megismertetni, eladni a bort, de eleve jobb érzés ajándékozni vagy éppen csak meginni is. Ha szép a borcímke. Mostanában pedig találkoztunk néhány kiugróan stílusos pannon borcímkével.
Sorozatot kezdünk.
Kirándulunk. Természetesen a Mecsekbe. nem megyünk messzire, elindulunk Komló irányába, aztán Árpádtető előtt balra kanyarodunk. Az út a Melegmányi-völgybe vezet, mi a vízesés helyett most inkább ebédelünk. A Gilice panzió és természetesen az étterme is három éve várja a vendégeket a Mecsek csendes, ámde gyönyörű zugában. A Déli télben már csak egy kis hószállingózás hiányzott, de hát a pannon mediterránban ragyogó napsütésben volt részünk.
Sok remek ebédről és vacsoráról számoltunk be mostanában. Ezúttal előre szólunk: a Pécsi Borvidék egyik legnépszerűbb borásza, Andreas Ebner az ősszel immár másodszor lesz főszereplője pécsi borvacsorának. November 22-én a Kalamáris Vendéglőben tartanak borvacsorát, azonban ezúttal a konyhában is Ebner lesz pár órára az úr.
Elsőre nem mindenkinek ugrik be, hova is sietek. A Vörös ökörbe, mondom, de hozzá kell tennem: a négycsillagosba. Így már világos. Pécs első (de mára már nem egyetlen) négy csillagos szállodájának étterme az egykoron ugyanitt működő, Fogadó a Vörös Ökörhöz biliárddal nevű műintézményről kapta a nevét. És hát itt is vár ránk a Déli tél. Ráadásul már nevükben is izgalmas fogásokra készülünk.
A Magyar Bor Akadémia idén is meghirdette az "Év Bortermelője Magyarországon" megválasztását. Az öt jelölt neve nem ismeretlen, nevük már többször megfordult ebben a halmazban. A végeredményt kíváncsian várjuk, addig is íme a jelöltek:
"Rohanó világunkban, jól esik megpihenni, barátokkal falatozni. Figyelj a melletted - előtted ülőre, kóstolj és beszélgess! Érezni fogod az ízek és a baráti szavak igazi erejét!” Rippl Bélának, a Kalamáris Vendéglő tulajdonosának szavai csengtek a füleinkben, mikor a Déli Tél kampány részét képező mandulás menüsor végigkóstolására siettünk a Kalamárisba.
A történelmi belvárostól 15 perces sétára található a Szent György Fogadó étterme, Pécs régi családi házas negyedében. A Zsolnay szobor - Szabadság út - Köztársaság tér - Magda Cukrászda útvonalat ajánljuk a Fogadóhoz, melynek épületében működik a pécsi Finn Konzulátus is. Bár a Szent György Fogadó szállásadóként is részt vesz a Déli Tél kampányban, mi a mandulás menüért érkeztünk az éttermi részbe.