Kérem Várjon!
Cikkek
Séfportré: Skrut György, Kalamáris

„Ne felejtsük el, hogy a gasztronómia nem egyszerűen az étkezés, hanem a minőségi vendégül látás, az étkezési kultúra tudománya” vallja Skrut György, a pécsi Kalamáris Vendéglő 47 éves szakácsmestere. A pályán eddig eltöltött majd' harminc év könnyen indul, bár a szülők először más pályát jelöltek ki . Végül engednek, hiszen egy „étteremben mindig jókat lehet enni”. A leendő szakácsmester akkor sem hátrál meg, mikor az ijesztő orosz nyelvóra helyett francia nyelvlecke várja, és orvosa javaslatára pincérkötény helyett szakácsruhát kell magára öltenie, számára ugyanis „mindig komoly, tekintélyes személynek tűntek a szakácsok”. Élesben előbb a Dömörkapuban, majd a Misina étteremben veti be magát, ahol rátalál az életét sok tekintetben meghatározó Rippl Béla barátságára.

Mester Zoltán
2008. december 27. 8ó
Cikkek
Pincelátogatás: Bussay László

Már régóta készültünk Bussay doktorhoz borkóstolóra, de sajnos valami mindig közbejött és sorra hiúsultak meg az időpontok. A hónap utolsó hétvégéjén aztán teljes létszámban érkeztünk meg a csörnyeföldi birtok udvarára. Ekkor még nem sejtettük, hogy milyen különleges élmények várnak ránk a délután (este) folyamán.

 

kenszei
2008. december 26. 8ó
Cikkek
Borvacsorák az Enoteca Corsóban 2.

A pécsi Enoteca Corso második borvacsorájának sikerére Polgár Zoltán és borai jelentették a garanciát. Ha van olvasóink között, aki nem ismerné: a mai boros Villány egyik megalapítója, az egyik első családi pincészet létrehozója, Év Borásza és nem mellesleg szenvedélyes vadász. Talán éppen emiatt szerepelt a menün annyi vadság, hiszen volt itt fácántól vaddisznóig sokféle erdei-mezei állat. Izgalmas ételek, és többször próbált, remek borok, mi kellett még: ott voltunk a másodikon is.

 

zoranka
2008. december 25. 8ó
Cikkek
Takler Pince Szekszárdi Kékfrankos 2007

Lezseren elegáns, élénk bíborszínű bor kerül poharunkba Taklerék 2007-es kékfrankosával. Ezt a könnyed, mégis tartalmas nedűt, idén a „Pécsi Tudományegyetem borának” választották, muszáj tehát próbára tenni…

Piski Zalán
2008. december 24. 20ó
Cikkek
Interjú Takler Ferenccel

Karácsonyi interjúnkat ajándékba kaptuk. A Confabula, a pécsi egyetem orvoskarának hallgatói magazinja járt nemrég a szekszárdi Takler Pincében és készített interjút Takler Ferenccel. Az ott elhangzott gondolatokat közöljük le most mi is, hiszen úgy gondoljuk, érdemes végigolvasni ezt a nem rövid, de tartalmas szöveget. Egyúttal boldog, békés, szeretetteljes karácsonyt kívánunk a Pécsi Borozó valamennyi olvasójának!

Váncsodi József
2008. december 24. 12ó
Cikkek
Tradíció és innováció a Tenkeshegyen

A Tenkes Csárdában kóstoltuk először. A szomszéd bora, ajánlották. Itt szemben készíti Szél Géza, ahol egy ideje gyönyörű szőlőültetvényt látunk a kukoricás helyén. A pohárban meg egy remek kékoportót, tartalmasat, ízgazdagot, emlékezeteset. Másodszor az éves portugieser vaktesztre hozták be, egyszerre ketten is. Tetszett akkor is. A Janus Borházban jártunk, a Tenkeshegyen.

 

zoranka
2008. december 23. 12ó
Cikkek
Avagy köszönjük, Ferenc!

Néhány dologból pusztán azért lesz legenda, mert keveset tudunk róla – így van ez a szarvasgombával is. A szarvasgomba (még) nem része a magyar gasztrokultúrának, és sokak számára pusztán egy túlmisztifikált luxus, sznobéria, ami csak egy szűk réteg kiváltsága. Pedig a valóság ennél sokkal „egyszerűbb”.

Iványi Emese
2008. december 22. 16:20:18
Cikkek
Négy fiatal szekszárdi borászat
Még javában folyt a szüret, amikor október közepén mintavétel céljából hosszú körutat tettünk a Szekszárdi borvidéken. Már Barack Obama az amerikai elnökválasztás nyertese, amikor a cikk elkészült, a fiatal szenátor programjának központi eleme pedig a változás, a „fiatal” és „jó” halmazok metszéspontjának keresése volt. A Pécsi Borozó négy fiatal, feltörekvő borászról és borászatról számol be, akiket most egy olyan kormányba ajánlanánk, amit borértők választanak.
Radics M. Péter
2008. december 19. 15:36:24
Cikkek
Újborokat kóstoltunk

A Pécsi Borozó sem hibázta el a Márton-napot, hiszen aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik! Hát mi megkóstoltunk tucatnyi primőrt, de ehhez segítséget is hívtunk. A pécsi Kalamárisban tucatnyi meg egy borra majd’ tucatnyi bíráló jutott. Decemberben érdemes újra kipróbálni, megkóstolni ezeket a borokat. 

PB
2008. december 17. 15ó
Cikkek
Tűzkő Birtok, Bátaapáti

A pénteki Tűzkő-kóstoló a Luca napi varázslatok alatt remek apropó, hogy visszatekintsük egy őszi kirándulásunkra a tolnai dombok közé. A megbeszélt időben Pécsett zuhog az eső. Pedig szüretelni indulnánk a tolnai dombok közé. Azért telefonálunk. Gumicsizmátok van, vagy adjunk? Szóval elindulunk. Mire Bátaapátiba érünk, már eláll az eső. Szüret persze nem lesz, térdig ragadnánk a sárba, így a frissen festett pincébe húzódunk be. Nem mai épület, a nemesi származású Apponyi család építtette az 1700-as évek elején. A fedett előtérben pörkölt alatt duruzsol a tűz, a pohárba meg némi kisüsti kerül. Meg ne fázzunk, amíg bevárjuk a többieket.

zoranka
2008. december 16. 20ó
Összesen 2687 db találat. 263/269 oldal.