A háttérmunka - nevéből adódóan is - ritkán kerül előtérbe. Íme, most egy ellenpélda: a Pannon Borrégió stratégiaalkotása már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, több szakértői gárda is dolgozik egyes elemein, a moderálást, a stratégiai célterületek definiálását, sok minden egyéb mellett a CEMI vállalta fel. Hogy hogyan kerül egy tanácsadó cég a magyar, szűkebben a pannon borok közeléábe - erről kérdeztük Vadas László ügyvezetőt.
Kincses Baranya bemutatkozott Budapesten, mi sajnos nem voltunk ott, kóstolt viszont lassan már állandónak mondható külmunkatársunk, kiküldött budapesti emberünk: Palack kolléga. Az alábbiakban az ő élményeit osztjuk meg olvasóinkkal.
Egyre többet hallok, olvasok Pécs környéki pincékről, borokról. Szép lassan feltűnt az el-kellene-menni-oda térképemen ez a borvidék is: kezd kirajzolódni, színesebbé válni a korábban fehér folt. Múlt szombaton pedig az élmény házhoz jött nekünk budapestieknek. Elég volt a belvárosba mennünk késő délután, hogy ihassunk nem is egy korty baranyai bort. Négy pince huszonhat tételét lehetett kóstolni, nem is kell már elutaznom oda – gondoltam a kóstoló előtt.
Idén először rendezi meg a Borszerda programot a Magyar Bormarketing Kht. Az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyeken 2009. április 29-én minden magyar bort és pezsgőt féláron lehet rendelni. Ezenkívül minden főétel mellé egy pohár bor grátisz jár a ház borából. Az akcióhoz borkereskedők, taxi- és pótsofőrszolgálatok, valamint a METRO áruházlánc is csatlakozik.
A kis fajták nagy újraélesztője, a zalai borok országos arca, Bussay László lesz a pécsi Enoteca Corso borvacsorájának vendége március 27-én, pénteken.
A Bussay-borok már többünket, többször lenyűgözték, így jó szívvel ajánljuk.
2008. novemberében a Szocio-Gráf Piac- és Közvélemény-kutató Intézet a Pécsi Borozóval együttműködésben Pécsett egy 1680 főt érintő kutatás keretében felmérést végzett a régióban található borvidékek szőlőfajtáit, borászatait, valamint a bor-eredetvédelmi szabályozás ismeretét illetően. A vizsgálat a Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és a Villányi borvidékeket érintette.
Ígéretéhez híven ismét receptpályázatot hirdet a Pécsi Borozó szerkesztősége a téli, mandulás receptpályázat sikerén felbuzdulva. A főszereplő most a medvehagyma lesz, műfaji megkötés nincs: a jelentkezők nevezhetnek bármilyen medvehagymás étellel, itallal. A recepteket április 12-ig várjuk az info@pecsiborozo.hu e-mail címre, eredményhirdetés húsvét után. (A vállalkozó kedvűek akkor még gyűjthetnek medvehagymát, kipróbálandó a nyertes recepteket.)
Idén 3 hazai bort tüntettek ki Quadris díjjal hazánk egyik legnagyobb és szakmai körökben legelismertebb borversenyén, az Országos Syngenta Borversenyen. A 366 bor és 152 borász részvétele mellett zajló verseny díjátadó gálájára és az azt megelőző Szőlész-borász találkozóra ebben az évben március 12-én Siófokon került sor.
„Hűteni csak a rosszat” – szólt szigorúan Nagyné Krizl Edit a harci Brill Pálinkaháztól, mikor a 12 tételes kóstolósorba extrának szánt HP a hűtőből kerül elő. Aztán a sok értetlen arcot látva jött a(z egyébként egyszerű) magyarázat: „a hidegben bezáródik a pálinka, 16-18 fokon nyílik a legszebben. A hűtőbe csak olyat tesznek, amin gyorsan túl kell esni.” Szóval volt tanulság rendesen az első márciusi bor(pálinka)klubban: lehet ezt kulturáltan csinálni kérem. Gyorstalpaló és pálinkateszt.
Egészen pontosan tizenkettő nagyarany született a március 11-én megrendezett Villányi borversenyen, ahol 377 bort kóstoltak meg a zsűri tagjai. A várakozásoknak megfelelően elsősorban vörösök jelentek meg nagy számban, hiszen 40 fehér és 41 rozé vagy siller mellett 296 vörösbort neveztek a termelők.
Előtte még nem voltunk a mohácsi Sokac-körben. Nem is tudtunk, mire számíthatunk. Erős prekoncepcióval dühödt busók keménysavú boraira számítottunk, majd csalódnunk sikeredett. Még aranyakat is osztogattunk, némely bornál vastagon fogott a ceruza, de hát persze azt is be kell vallanunk, hogy volt olyan bor, amibe nem kóstoltunk bele. Szerencsére nem sok. Egy mohácsi délelőtt krónikája, a végén erősen csípős sokacbabbal.