A szekszárdi Bella Napoli étterem tulajdonosát és szakácsát mindenki ismeri a tolnai megyeszékhelyen. Országos hírneve pedig most már nem csak azok körében nő, akik egyszer is a vendégei voltak. A Csiszár Jenővel közösen vezetett Olasz meló című műsorban augusztus óta a képernyőn is találkozhatnak vele a tévénézők. Interjúnk a Pécsi Borozó 2009. tavaszi számában jelent meg printben, és valamilyen rejtély folyamán eddig nem tettük fel a webre. Most pótoljuk.
A tengerpartról hazatérve az ember unja a nyüzsgést, a turistára szabott árakat, a kényeztető falatokat és kortyokat. Egy nyugodt, békés, hűvös kisvárost keres, komolyabb kalandok nélkül. Ezen a ponton Ljubljana, a szlovén főváros kicseszik vele, és új izgalmakat kínál. Szlovén borászat, a Movia a Pécsi Borozó hasábjain.
A heti kínálatban van természetesen esemény a régióból is, legalább három, viszont a fő attrakcióért a székesfővárosba kell zarándokolni. A Borfesztivál, mi más. Mi a hét közepén ott melegítünk, majd Paksra megyünk sillert kóstolni, szarvasgombát szedünk Hőgyészen és még Mágocson is szüretelünk!
A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Pécsi Akadémiai Bizottság Agrártudományi Szakbizottság Kertészeti Munkabizottsága szőlőtermesztési szakmai napot tartott szerdán a pécsi PAB Székházban. A szakmai napon köszöntötték közelgő 80. születésnapja alkalmából dr. Diófási Lajost, a kutatóintézet nyugalmazott igazgatóját.
Palackozó, érlelő és bortároló épül Faluhelyen, egy félig elhordott domboldalban. Nemrég még csak a hegy helyét láttuk, a napokban meg már több tízezer használt tégla (ha elkészül, majd félmillió lesz beépítve) segítségével épültek fel boltívek és falak. A Bodri Pincészet nem áll meg, a néhány éve megkezdett fejlődési ív töretlen, most éppen a jelenlegi 400 négyzetméteres területet igyekeznek 2100 négyzetméterre bővíteni. A 730 milliós beruházás felére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap ötven százalékos támogatását nyerték el.
Ami a töröknek nem, Andornak és nekem sikerült: elsőre bevettük Egert. Utóbb aztán kétszeresen törölnek minket képen a „vad oroszlánként” küzdő egri (vendéget látni kívánó) asszonyok s férfiak. Mit tehetünk, szépen visszavonulunk, és az arany M ívei alatt keresünk menedéket.
A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet ebben az évben is meghirdette címkepályázatát a Pécsi Tudományegyetemen, ám ezúttal nem csak a Művészeti Kar hallgatóitól várnak terveket, hanem az egyetem összes hallgatójától, a zweigelt-portugieser újbor, a Bogyólé arculatának megtervezésére. A pályázat beadási határideje szeptember 28.
Pécs város napját ünnepeljük ma. A minimum, hogy cirfandlival koccintunk. Csak úgy magunkban, a nagyok majd amivel akarnak. Én megünnepeltem egy nappal korábban is a biztonság kedvéért, de a palackban maradt szeptember elsejére is. Indul az iskola, Pécs ünnepel, egyetemes boldogság.
Blogformában készül oldalunk, nincsen itt nagy rovatosítás, viszont igénylik olvasóink, hogy a gasztrokulturális programörvényből mit is ajánlana a Pécsi Borozó. Hát mi megtesszük, amit megtehetünk, felvázoljuk, mi hova megyünk, de legalábbis hova mennénk minden héten aktuálisan. Egy pohár kadarka mellett össze is gyűjtöttük az elsőt. Na jó, volt az két pohár is, ezentúl minden hétfőn megismételjük. A programajánlót.
Kényes téma a halászlé, kényes téma. Mert ugye a legjobbat mindenki nagyapja/nagyanyja/keresztapja/kicsodája készíti, több hagymával az elején, más a paprikával játszik, valaki szerint az ikra a titka, vagy hogy taviból sohasem. Kényes téma mondom, kevesebbért is böktek már meg valakit, vagy lett két család közti évtizedes viszály kiváltója a jó halászlé feletti vita. És ha még hallanák, hogy nevetnek azokon azok, akik nem tésztával, de friss, ropogós kenyérrel eszik (no meg fordítva). Azért a Kovács Csárdába el kell menni. Ha nem is a világ legjobb halpaprikását főzik itt (az állítólag Batinán túl, a határ vajdasági oldalán készül), tudják a dolgukat.