A hétvégére Villányba hívja vendégeit a Gere Hotelben működő Mandula Étterem. Március 28-án Degusztáció malac témára, hozzá pedig Gere Attila borajánlata lesz terítéken, a nagyközönség számára nem rég megnyitott étteremben.
A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa pályázatot indít a borvidék vezértermékének a névadása céljával. Milyen nevet képzelnének el a jövőben a Villányi Borvidék vezértermékének, melynek fajtája a Cabernet Franc? Melyik az a lényegre törő név, mely híven tükrözi a vezértermék, szigorúan eredetvédett, prémium kategóriás, a Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága által jóváhagyott bor szépségét, minőségét, a borvidék hangulatát? Van ötlete? Pályázzon 2009. március 23. és április 30. között!
A háttérmunka - nevéből adódóan is - ritkán kerül előtérbe. Íme, most egy ellenpélda: a Pannon Borrégió stratégiaalkotása már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, több szakértői gárda is dolgozik egyes elemein, a moderálást, a stratégiai célterületek definiálását, sok minden egyéb mellett a CEMI vállalta fel. Hogy hogyan kerül egy tanácsadó cég a magyar, szűkebben a pannon borok közeléábe - erről kérdeztük Vadas László ügyvezetőt.
Kincses Baranya bemutatkozott Budapesten, mi sajnos nem voltunk ott, kóstolt viszont lassan már állandónak mondható külmunkatársunk, kiküldött budapesti emberünk: Palack kolléga. Az alábbiakban az ő élményeit osztjuk meg olvasóinkkal.
Egyre többet hallok, olvasok Pécs környéki pincékről, borokról. Szép lassan feltűnt az el-kellene-menni-oda térképemen ez a borvidék is: kezd kirajzolódni, színesebbé válni a korábban fehér folt. Múlt szombaton pedig az élmény házhoz jött nekünk budapestieknek. Elég volt a belvárosba mennünk késő délután, hogy ihassunk nem is egy korty baranyai bort. Négy pince huszonhat tételét lehetett kóstolni, nem is kell már elutaznom oda – gondoltam a kóstoló előtt.
Idén először rendezi meg a Borszerda programot a Magyar Bormarketing Kht. Az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyeken 2009. április 29-én minden magyar bort és pezsgőt féláron lehet rendelni. Ezenkívül minden főétel mellé egy pohár bor grátisz jár a ház borából. Az akcióhoz borkereskedők, taxi- és pótsofőrszolgálatok, valamint a METRO áruházlánc is csatlakozik.
A kis fajták nagy újraélesztője, a zalai borok országos arca, Bussay László lesz a pécsi Enoteca Corso borvacsorájának vendége március 27-én, pénteken.
A Bussay-borok már többünket, többször lenyűgözték, így jó szívvel ajánljuk.
2008. novemberében a Szocio-Gráf Piac- és Közvélemény-kutató Intézet a Pécsi Borozóval együttműködésben Pécsett egy 1680 főt érintő kutatás keretében felmérést végzett a régióban található borvidékek szőlőfajtáit, borászatait, valamint a bor-eredetvédelmi szabályozás ismeretét illetően. A vizsgálat a Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és a Villányi borvidékeket érintette.
Ígéretéhez híven ismét receptpályázatot hirdet a Pécsi Borozó szerkesztősége a téli, mandulás receptpályázat sikerén felbuzdulva. A főszereplő most a medvehagyma lesz, műfaji megkötés nincs: a jelentkezők nevezhetnek bármilyen medvehagymás étellel, itallal. A recepteket április 12-ig várjuk az info@pecsiborozo.hu e-mail címre, eredményhirdetés húsvét után. (A vállalkozó kedvűek akkor még gyűjthetnek medvehagymát, kipróbálandó a nyertes recepteket.)
Idén 3 hazai bort tüntettek ki Quadris díjjal hazánk egyik legnagyobb és szakmai körökben legelismertebb borversenyén, az Országos Syngenta Borversenyen. A 366 bor és 152 borász részvétele mellett zajló verseny díjátadó gálájára és az azt megelőző Szőlész-borász találkozóra ebben az évben március 12-én Siófokon került sor.
„Hűteni csak a rosszat” – szólt szigorúan Nagyné Krizl Edit a harci Brill Pálinkaháztól, mikor a 12 tételes kóstolósorba extrának szánt HP a hűtőből kerül elő. Aztán a sok értetlen arcot látva jött a(z egyébként egyszerű) magyarázat: „a hidegben bezáródik a pálinka, 16-18 fokon nyílik a legszebben. A hűtőbe csak olyat tesznek, amin gyorsan túl kell esni.” Szóval volt tanulság rendesen az első márciusi bor(pálinka)klubban: lehet ezt kulturáltan csinálni kérem. Gyorstalpaló és pálinkateszt.