A művészi hordó projekt 2008-ban kezdődött a Vylyan Pincészet és 17 pécsi művész összefogásából, a művészi hordó kiállítás 2008. augusztusában az I. Ördögkatlan fesztiválon mutatkozott be. A projekt 2009-ben, Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa felvezető évében folytatódik. A pályázat célja a képzőművészet és a borok keresztmetszetéből olyan egyedülálló alkotásokat létrehozni, ami az alternatív tér- és tárgyhasználatra irányítja a figyelmet, átlép különböző művészeti területek közti határokon. Az új alkotások a meglévő állandó kiállítást bővítve, 2009. augusztus 6-án a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa felvezető évének programján, a II. ÖRDÖGKATLAN Fesztiválon mutatkoznak be.
Az Apáczai Nevelési Központ színháztermében rendezték április 2-án a Pécsi Borvidék 2009-es kistermelői borversenyét. Sok aktív résztvevő, 13 nagyarany, néhány meggybor, és remek hangulat a megmérettetés mérlege. Részletes eredménylista a cikk végén, érdemes továbbkattintani.
Itt a tavasz, a Mecsekben már mindenütt megjelent a medvehagyma. Lehet menni szüretelni, de akinek nincs kedve csak úgy az erdőt járni, az szervezet formában is megismerkedhet régiónk egyik különlegességével. Orfűn a Kemencés Udvarban ugyanis ismét megrendezik a Medvehagyma Napokat, mégpedig április 4-én és 5-én. Mi ott leszünk. És nem csak azért, mert népszerűsítjük a receptpályázatunkat.
Négy fiatal villányi borászt mutatunk be a Pécsi Borozó második évfolyamának első számában, ám a korábbiakkal ellentétben nem tudjuk meghatározni az őket összekötő vezérfonalat. Fiatal villányiak megmutatnivaló értékekkel, ám meglehetősen különböző stílusokkal. Négyszereplős riportunk összeállításánál hagytuk magunkat sodródni az ajánlásokkal és tippekkel.
A Baranya Megyei Önkormányzat 2009-ban ismét kiválasztja a Baranyában termelt borok közül a legnemesebbeket, amelyek ünnepi alkalmakon méltón képviselhetik megyénket itthon és külföldön. A kiválasztásra május 6-án, Villányban borversenyt hirdet.
Természetesen kóstoltunk is a Radó pincében. Összesen 13 Radó-bor került a poharainkba. Pécsről fehérek, saját szőlőből, majd villányi és szekszárdi vörösök, vásárolt szőlőből készült borok.
Éjjel nézve a Mecsek déli oldalát, a családi házak fényeit látva még szembetűnőbb, hogyan terjeszkedett Pécs lakóövezete egyre feljebb, egykor jelentős szőlőültetvények helyére. A tőkék helyett már régóta csak újabb házfalak nőnek az értékes termőtalajon. Nagyobb, egybefüggő pécsi szőlőterülete ma már csak a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnek van.
A hétvégére Villányba hívja vendégeit a Gere Hotelben működő Mandula Étterem. Március 28-án Degusztáció malac témára, hozzá pedig Gere Attila borajánlata lesz terítéken, a nagyközönség számára nem rég megnyitott étteremben.
A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa pályázatot indít a borvidék vezértermékének a névadása céljával. Milyen nevet képzelnének el a jövőben a Villányi Borvidék vezértermékének, melynek fajtája a Cabernet Franc? Melyik az a lényegre törő név, mely híven tükrözi a vezértermék, szigorúan eredetvédett, prémium kategóriás, a Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága által jóváhagyott bor szépségét, minőségét, a borvidék hangulatát? Van ötlete? Pályázzon 2009. március 23. és április 30. között!
A háttérmunka - nevéből adódóan is - ritkán kerül előtérbe. Íme, most egy ellenpélda: a Pannon Borrégió stratégiaalkotása már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, több szakértői gárda is dolgozik egyes elemein, a moderálást, a stratégiai célterületek definiálását, sok minden egyéb mellett a CEMI vállalta fel. Hogy hogyan kerül egy tanácsadó cég a magyar, szűkebben a pannon borok közeléábe - erről kérdeztük Vadas László ügyvezetőt.