Ígéretéhez híven ismét receptpályázatot hirdet a Pécsi Borozó szerkesztősége a téli, mandulás receptpályázat sikerén felbuzdulva. A főszereplő most a medvehagyma lesz, műfaji megkötés nincs: a jelentkezők nevezhetnek bármilyen medvehagymás étellel, itallal. A recepteket április 12-ig várjuk az info@pecsiborozo.hu e-mail címre, eredményhirdetés húsvét után. (A vállalkozó kedvűek akkor még gyűjthetnek medvehagymát, kipróbálandó a nyertes recepteket.)
Idén 3 hazai bort tüntettek ki Quadris díjjal hazánk egyik legnagyobb és szakmai körökben legelismertebb borversenyén, az Országos Syngenta Borversenyen. A 366 bor és 152 borász részvétele mellett zajló verseny díjátadó gálájára és az azt megelőző Szőlész-borász találkozóra ebben az évben március 12-én Siófokon került sor.
„Hűteni csak a rosszat” – szólt szigorúan Nagyné Krizl Edit a harci Brill Pálinkaháztól, mikor a 12 tételes kóstolósorba extrának szánt HP a hűtőből kerül elő. Aztán a sok értetlen arcot látva jött a(z egyébként egyszerű) magyarázat: „a hidegben bezáródik a pálinka, 16-18 fokon nyílik a legszebben. A hűtőbe csak olyat tesznek, amin gyorsan túl kell esni.” Szóval volt tanulság rendesen az első márciusi bor(pálinka)klubban: lehet ezt kulturáltan csinálni kérem. Gyorstalpaló és pálinkateszt.
Egészen pontosan tizenkettő nagyarany született a március 11-én megrendezett Villányi borversenyen, ahol 377 bort kóstoltak meg a zsűri tagjai. A várakozásoknak megfelelően elsősorban vörösök jelentek meg nagy számban, hiszen 40 fehér és 41 rozé vagy siller mellett 296 vörösbort neveztek a termelők.
Előtte még nem voltunk a mohácsi Sokac-körben. Nem is tudtunk, mire számíthatunk. Erős prekoncepcióval dühödt busók keménysavú boraira számítottunk, majd csalódnunk sikeredett. Még aranyakat is osztogattunk, némely bornál vastagon fogott a ceruza, de hát persze azt is be kell vallanunk, hogy volt olyan bor, amibe nem kóstoltunk bele. Szerencsére nem sok. Egy mohácsi délelőtt krónikája, a végén erősen csípős sokacbabbal.
Érdekes kóstoló várt ránk a Szerdai Borklubban. A tiszteletüket tevő tételek mindegyike vulkanikus eredetű talajról érkezett. Magasak voltak az elvárások, különleges, egyedi karakterű borokra számítottunk. Külön figyeltük, hogy mely tételekben bukkan fel leginkább a termőhely valamilyen jellegzetes, csak ezekre a borokban felfedezhető jegy.
Megkezdődött a nemzetközi borversenyek szezonja. Négy magyar bor is aranyérmet kapott a rangos Berliner Wein Trophy megmérettetésen januárban. Február végén, március elején már Párizsban zsűriztek a nemzetközi szaktekintélyek, innen egy arany és tizenhárom ezüst jön Magyarországra.
A Pécsi Borvidék mutatkozhat be március 14-én Budapesten, a Sas Centerben, a Colour WineWorld szervezésében. Ott lesz a Lisicza Borház, a Planina Borház, Szabó Zoltán (képünkön) és Walter Gyula, de lesz kiállítás Tatai Tibor műveiből, sajtok Mozsgóról és húskészítmények Dunaszekcsőről. Azt kell mondanunk: a részvétel (szinte) kötelező.
Az év borászának választott bortermelő borait kóstolni mindig izgalmas dolog. Ilyenkor néha akaratlanul is magasabbra kerül az a bizonyos léc és kritikusabb lesz a kóstoló is. Persze nem tudhattuk előre a kóstoló kijelölésekor, hogy a Konyári család ilyen rangos díjjal lesz gazdagabb, mire boraik a kóstoló poharainkba kerülnek. Adva volt tehát a magas elvárás és nyolc tétel.
Március 4-én már ötvenharmadik alkalommal tartotta meg a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a hagyományos évkezdő szőlőmetszési bemutatóját a Szentmiklós-hegyi Kísérleti Telepen. A rendezvény célja, hogy hasznos tanácsokkal és előrejelzéssel segítséget nyújtsanak a felkészüléshez az idei évre a partnergazdaságoknak, kistermelőknek és a szőlőt szerető kertészeknek.