Örömünkre szolgált, hogy sok lelkes olvasónk küldte be receptjeit a medvehagymás pályázatunkra. Ahogy az lenni szokott, nem volt könnyű a díjazottak kiválasztása. A nevezett receptek közül ezért kiválogattuk még azokat, melyekbe a szerkesztőség beleszeretett. Elsőként a Manókonyhába lesünk be.
Ma van az a bizonyos Borszerda, amikor fél áron lehet magyar bort rendelni az ország 437 étteremben, amelyek részt vesznek az akcióban. Még nem késő tervezni estére egy kellemes vacsorát...
2009. május 2-án megnyílik Pécs egyik legszebb (régi-új) parkja a belvárosban, a Várfal fogadó és a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. együttműködésével. Első programjuk: Jazz és irodalom a város felett.
437 étterem és borszaküzlet csatlakozott az április 29-én, éppen szerdán megrendezendő Borszerda akcióhoz. A Magyar Bormarketing Kht. programjáról a www.borszerda.hu oldalon lehet tájékozódni, hiszen a résztvevők listája már böngészhető a honlapon. Sajnos, a régiónkból nem tolongtak az éttermek...
De hogy ne kelljen lelkünket egy hangzatos címért áruba bocsátani, rögzítjük is azonnal: csak Máriagyűdig költözik. Malatinszky Csaba a kilencvenes években a hazai és a villányi borszínvonal emelkedésének egyik fő előmozdítója volt, és a borvidéken évek óta a Cabernet Franc fajta szekértolója.
Kis híján belefulladtunk a medvehagymába. Jártunk fesztiválon, szedtünk a Mecsekben, kipróbáltuk a recepteket. No nem mindet, ezt be kell vallanunk, hiszen mintegy 50 recept érkezett be pályázati felhívásunkra. Ötvenből egyet kiválasztani szinte lehetetlen, ezért is vívódtunk ennyi ideig. De végül is sikerült. De azért kiosztottunk még pár különdíjat is. És természetesen mindenkinek köszönjük a beküldött recepteket! Akik pedig a díjakat kapják:
Két pannon arany is született (a három magyarból, összesen egyébként 216-ból) a harmincharmadik Challenge International du Vin versenyen, de ezüstök és bronzok szempontjából sem volt eredménytelen az áprilisi versengés Blaye-Bourg-ban. A győztesek listája egy kattintásnyira.
Habár nagyszámú boros események torlódtak fel a hétvégére, mi most Szekszárdot ajánljuk olvasóinknak. Konferencia, borklub, kóstoló, borverseny, áttekinteni sem könnyű, de mi most mindenről hírt adunk. Ma délután, holnap délelőtt, aki teheti, kóstoljon bikavért!
A hónap egyik legjobbnak ígérkező gasztronómia eseményét ajánljuk ebben a kis kedvcsinálóban. Az Enoteca Corso „Borvacsorák 2009” estjeinek következő állomásán, április 30-án, csütörtökön a szekszárdi Takler Ferenc boraihoz kínál ételsort az étterem.
Márciusban külföldre látogatott kenszei csepregi borklubja. Vicces fiú, már megörültünk, hogy hoz nekünk is, de kiderült: a bőröndjeiket nem kellett telepakolnuk az utazáshoz... Kilenc külföldi tétel várt ránk, és bíztunk benne, hogy a borokon keresztül sikerül egy kicsit közelebb kerülnünk az adott termőterülethez, ha csak az érzékszerveink segítségével is. Bíztunk abban is, hogy eddig általunk még nem kóstolt fajták szolgálnak majd jócskán meglepetésekkel, izgalmas percekkel.