250 liternyi édes tea ízesítésű vagy muskotálybor ízesítésű vodkát tud egyszerre főzni a dél-Karolinai (USA) Firefly (szentjánosbogár) Szeszfőzde. A friss alapítású cég azért is egyedi, mert övék az első szeszfőzde a nagyon sokáig szeszfőzde és alkoholfogyasztás ellenes Dél-Karolinában. Másrészt a teás vodka ötletük, hát az nagyon üt! MsTea első írása a Pécsi Borozón.
A Petőfi Irodalmi Múzeumban Janus Pannoniusra emlékeznek, akiről tudnivaló, hogy a virágzó mandulafák mellett a szőlőtőkék termésének is hódolója volt. A pannóniai reneszánsz irodalom mellé most autentikus pannóniai (villányi, szekszárdi, pécsi, mohácsi és hosszúhetényi) borok társulnak. Kötetbemutató és pannon borok kóstolója, február 13-án.
Az előre tervezés hívei vagyunk, ünnepi februári napra ajánlunk jó szívvel esti programot. A Borozóban (Siklóson) Iványi Zsófi a vendége a borvacsorának, nem is akármikor: február 14-én. Mi korábban bemutattuk, most itt az alkalom a borkóstolásra.
A kulináris világ egyik legellentmondásosabb figurája Gordon Ramsay. Az angol sztárszakács, a Michelin-csillagok fanatikus gyűjtője állandóan pörgő, szitkozódó, kérlelhetetlen maximalista, aki tudása és munkája mellett stílusával és szerepléseivel állandó helyet követel magának a médiában. A magyar közönség a különböző csatornákon futó tévéműsorok után most három könyvön keresztül ismerkedhet-főzhet a fenegyerekkel.
Na már mindjárt kössön belém valaki, hogy az nem is syrah (szírá), hanem shiraz (siráz). Pedig ugyanaz ám. Csak amíg egyik fő szülőterületén, francia nyelvterületen inkább az első verzió dívik, addig az angolszász/búr világban (elsősorban Ausztrália vagy Dél-Afrika itt a húzóágazat) a második verzió a tetszetősebb. Nálunk meg kinek hogy puffant. Merthogy nem egy hungarikum, annyi szent, sokan perzsa eredetűnek mondják, mások ősfranciának, felmerült egy albán szál is - mi az ismerkedésre kiválasztottunk véletlenszerűen 16 palackot. És először fordult elő a klub történetében, hogy ketten is ugyanazt hozták. Ráadásul a későbbi „nyertest”.
A magyarországi elismerés után a dán Vinbladet bormagazin is a 2008-as év borászatának választotta a Vylyan Pincészetet, az év borászának pedig Debreczeni Mónikát. Külön öröm, hogy a kifejezetten borokra specializálódott Vinbladet teljes februári-márciusi számát a magyar bornak szentelte. Aki nem tud dánul, annak sem kell búsulnia, mert a képek magukért beszélnek.
Két család, akik a gazdaságilag sokszor eltemetett Ormánság szívében sajtot készítenek. Megélhetésből, kézműves szinten, hűséges és lelkes vevőkörnek. Németh István – a címben szereplő mondat tőle származik – pólóján és autóján a felirat: „Gazdasajt – Ormánság”. Rövid idő után kiderül, ez teljesen természetes: a sajtkészítés ott van az élete középpontjában. Mesterségbeli, megélhetési és gasztronómiai értelemben egyaránt.
Pénteken napközben még Villányban váltottuk meg a világot, borrégiós stratégiát alkotva, pince helyett projektor, viszont délutánra már egynehányan újra találkoztunk Pécsváradon. A köd ellenére másfél tucatnyi férfiember jött össze Walter Gyula pincéjében, apropóként mondhatunk Vince-napozást, de jó az, csak úgy összejönni, bort kóstolni, töltött káposztát enni, beszélgetni, bort inni.
Többnyire a borvidékek, hegyközségek, faluközösségek belső ünnepe a Vince-nap, az idei ünneplés több momentumáról már be is számoltunk. Vince-napon született szerzőnk viszont eddig tartozott a szekszárdi ünnepség tudósításával.
Még nem késő olvasni.
Svartli, hurka, kolbász az asztalon, mellé fehér kenyér és savanyúság, desszertnek hájas. Mindenki üveggel, pohárral a kezében beszélget, járkál, a saját borát kínálgatja, miután megkóstolta már a másikét. Majd szentelés és áldáskérés, utána pedig a pincék végiglátogatása. Percig sem kételkedtünk abban, hogy a Vince-nap élő, „érintetlen” hagyománya borvidékeinknek – mégis leginkább a borász társadalmon belül. Beszámoló, és alant Vince-napi kisokos, hogy felkészültek legyünk.