Kérem Várjon!
Cikkek
Kilenc új borrendi tagot avattak Villányban

A villányi Custodes Vinorum Borrend tagjainak száma, vagyis a borőrök létszáma korlátozott. Hatvanan lehetnek a szervezet úgymond rendes tagjai, de közéjük sajnos csak olyanformán léphet be egy borász, mint a Nemzet Színészei közé. Szerencsére még nem volt üresedés, viszont így nem bővülhet a létszám – tudtam meg a borrend kancellárjától, Maurer Györgytől.

 

Bencs János
2009. január 13. 15:55:38
Cikkek
Enoteca Corso borvacsorák

Január 30-ára ajánlanánk programot minden kedves olvasónak, meglehetős jószándékkal méghozzá. Az enoteca Corso étterem különleges menüjéhez aznap este a kisharsányi Vylyan kínál borokat. Péntek este 8-ra tud valaki jobbat?

RMP
2009. január 13. 13:47:37
Cikkek
Programot ajánlunk: Maul Borvacsorák

A villányi Maul Pince 2009 elején több borvacsorát is szervez. Elvileg minden adott: vannak kiváló Maul-borok, amelyek tesztjeinken is jól teljesítettek, és adott egy fiatal, tehetséges séf, Urszics István személyében. Három időpontot, három borvacsorát ajánlunk most olvasóink figyelmébe.

bori
2009. január 12. 7ó
Cikkek
Jégszőlő szüret a Vylyan szőlőben

Jégbornak valót szüreteltünk a Vylyan Pincészet szőlőjében. Fél hármas ébredés (hajnali), mínusz 5 (fok), szentjánosbogarak a tőkék között (fejlámpák). Még szerencse, hogy elmaradt az év leghidegebb éjszakája. Pedig bebiztosítottuk magunkat védőitallal (forralt bor). Belehalni nem kellett, de azért titokban örültünk, hogy előző este a nagyját már leszüretelték.

2009. január 10. 17:07:49
Cikkek
2008 utolsó kóstolója: Bordeaux

December utolsó előtti napján látott bennünket vendégül Evelyne & Erhard Heumann a siklósi Heumann Pincészet tulajdonosai. Ezúttal azonban nem Heumann-borokat kóstoltuk (vagyis a kötelező program lefutása után már azokat is…), hanem kicsit behatóbban ismerkedtünk, milyen is Bordeaux. Azaz milyen a (felső-)középkategóriás bordói, hiszen javarészt a 20-30 eurós tartományból kóstoltuk a borokat - ez ma Villányban talán a kicsik felső, a nagyok felső-középkategóriája.

zoranka
2009. január 9. 08:30
Cikkek

A Szegeden és környékén élőknek nem kell bemutatnom a tányéricát: napraforgó, amit Van Gogh nemcsak témájául választott, de száránál fogva a ragyogó kék égig emelt. Különös adománya a könyörtelen sorsnak, hogy a nagy impresszionista épp a tányérica virágzásának idején távozott a földi létből, túlemelkedve egy más világba, mert így sírját napraforgókkal boríthatták a búcsúztatására összesereglett festő- és kortársai.

Nagy Bandó András
2009. január 8. 08:55
Cikkek
Az év első Vylyan-szürete

Szüreteltek már hajnalban, mínusz 10 fokban, 8 réteg ruhában, elgémberedő ujjakkal? Ugye még nem? És ki szeretnék próbálni (ahogy én is)? Íme a lehetőség: A jégbor szüretet a Vylyan birtokon január 10-én (péntekről szombatra virradó) hajnali 1 órakor kezdik a Pillangó dűlőben. És várják mindazokat, akik szeretnék átélni ezt a ritka élményt!

bori
2009. január 7. 16:47:24
Cikkek
Confit de canard

Ki ne evett volna saját zsírjában sütött és eltett (ha nem is kacsa- vagy liba-), de mondjuk csirkemájat vagy sült húst? Lefogadom, kevesen vannak, akiknek nagyanyái, anyái ne készítettek volna efféléket. A hazánkban sem ismeretlen, de Dél-Franciaország specialitásaként számon tartott konfitálás tulajdonképpen nem más, mint az egyik legősibb hústartósítási eljárás: alacsony hőfokon, saját zsírjában kisütött és tárolt hús, amely hűtés nélkül is eláll, akár hosszú hónapokon át. A confit szó eredete már önmagában is kellő magyarázattal szolgál a dolog mibenlétére: a francia confire szó annyit tesz, tartósítani.

S. Pápa Petra
2009. január 6. 08:19:18
Cikkek
Borturista Pinot noir kóstolója

A nyáron volt egy pinot kóstoló a Szerdai Borklubban, nagyon szívesen emlékszünk rá. Egyértelmű volt, hogy ott a helyünk az előkarácsonyi pinot noir kóstolón is, ezúttal a Borturista szervezésében. Öt magyar és négy külhoni bor várta a népes kóstolócsapatot, mellettük a biodinamikus módszerek is központi szerepet kaptak. Szerencsénkre Gere Zsolt is időt tudott szakítani erre az alkalomra, így első kézből szerezhettünk információkat az évről-évre az egyik legkitűnőbb villányi pinot-t palackozó pincészet műhelytitkairól a fajtával (is) kapcsolatban. Nem mellékesen pedig két borukat is kóstoltuk.

kenszei
2009. január 2. 08:46:39
Cikkek
2008-ban kóstoltuk

Évvégén, főleg az utolsó napon illik valamiféle számvetést készíteni. Mi is volt a legjobb az elmúlt évben? Van ugye egy objektív rangsorunk, legalábbis a borokhoz. Neves zsűritagok, izgalmas bírálatok végeredménye tükröződik a pontszámokban. És van természetesen egy szubjektív lista is, a saját kedvenceink nevei sorjáznak rajta, pontszámok nélkül. Mindkettőt közzétesszük, és várjuk azt is, hogy olvasóink is hozzátegyenek a listákhoz.

zoranka
2008. december 31. 14:20:20
Összesen 2639 db találat. 257/264 oldal.