Kihirdették az éttermek versenyének győztesét a Dining Guide étteremkalauz gáláján. A legjobb tízben csak két vidéki szerepel, de legalább mindkettő régiónkból való, dél-dunántúli. A győztes ugyan budapesti, de a Bock Bisztró villányi kötődését sem kell hosszan magyaráznunk.
Ellenvélemény és tartózkodás nélkül megalakult a Pannon Borvidéki Borrégió Társulás (röviden Pannon Borrégió) idén január 14-én, a Tolna megyei Kölesden. Az alakuló közgyűlés teljes egyetértésben Schmidt Győzőt, az előd szervezetnek számító Pannon Borrégió Egyesület alapítóját, a Tolnai Borvidék hegyközségi tanácsának elnökét választotta meg öt évre elnöknek, alelnökének pedig a másik három borvidék hegyközségi tanácsainak elnökeit: a pécsi Hárs Tibort, a szekszárdi Heimann Zoltánt és a villányi Bock Józsefet.
Most kivételesen nem a január 15-én lejáró mandulás receptpályázatunkat népszerűsítjük, hanem egy újabb pinot noir kóstolóról érkezik beszámoló. A helyszín Villány, a Mandula étterem. Az év első nagy kóstolója, legalábbis részünkről. A borsorban 18 pinot noir. Innen-onnan. Főleg Villány, de nem kizárólag. Zoranka lemaradt Borturista pinot kóstolójáról, de most talán még jobban is járt. A legjobbak, saját pontozása szerint, növekvő sorrendben.
A villányi Custodes Vinorum Borrend tagjainak száma, vagyis a borőrök létszáma korlátozott. Hatvanan lehetnek a szervezet úgymond rendes tagjai, de közéjük sajnos csak olyanformán léphet be egy borász, mint a Nemzet Színészei közé. Szerencsére még nem volt üresedés, viszont így nem bővülhet a létszám – tudtam meg a borrend kancellárjától, Maurer Györgytől.
Január 30-ára ajánlanánk programot minden kedves olvasónak, meglehetős jószándékkal méghozzá. Az enoteca Corso étterem különleges menüjéhez aznap este a kisharsányi Vylyan kínál borokat. Péntek este 8-ra tud valaki jobbat?
A villányi Maul Pince 2009 elején több borvacsorát is szervez. Elvileg minden adott: vannak kiváló Maul-borok, amelyek tesztjeinken is jól teljesítettek, és adott egy fiatal, tehetséges séf, Urszics István személyében. Három időpontot, három borvacsorát ajánlunk most olvasóink figyelmébe.
Jégbornak valót szüreteltünk a Vylyan Pincészet szőlőjében. Fél hármas ébredés (hajnali), mínusz 5 (fok), szentjánosbogarak a tőkék között (fejlámpák). Még szerencse, hogy elmaradt az év leghidegebb éjszakája. Pedig bebiztosítottuk magunkat védőitallal (forralt bor). Belehalni nem kellett, de azért titokban örültünk, hogy előző este a nagyját már leszüretelték.
December utolsó előtti napján látott bennünket vendégül Evelyne & Erhard Heumann a siklósi Heumann Pincészet tulajdonosai. Ezúttal azonban nem Heumann-borokat kóstoltuk (vagyis a kötelező program lefutása után már azokat is…), hanem kicsit behatóbban ismerkedtünk, milyen is Bordeaux. Azaz milyen a (felső-)középkategóriás bordói, hiszen javarészt a 20-30 eurós tartományból kóstoltuk a borokat - ez ma Villányban talán a kicsik felső, a nagyok felső-középkategóriája.
A Szegeden és környékén élőknek nem kell bemutatnom a tányéricát: napraforgó, amit Van Gogh nemcsak témájául választott, de száránál fogva a ragyogó kék égig emelt. Különös adománya a könyörtelen sorsnak, hogy a nagy impresszionista épp a tányérica virágzásának idején távozott a földi létből, túlemelkedve egy más világba, mert így sírját napraforgókkal boríthatták a búcsúztatására összesereglett festő- és kortársai.
Szüreteltek már hajnalban, mínusz 10 fokban, 8 réteg ruhában, elgémberedő ujjakkal? Ugye még nem? És ki szeretnék próbálni (ahogy én is)? Íme a lehetőség: A jégbor szüretet a Vylyan birtokon január 10-én (péntekről szombatra virradó) hajnali 1 órakor kezdik a Pillangó dűlőben. És várják mindazokat, akik szeretnék átélni ezt a ritka élményt!