De hogy ne kelljen lelkünket egy hangzatos címért áruba bocsátani, rögzítjük is azonnal: csak Máriagyűdig költözik. Malatinszky Csaba a kilencvenes években a hazai és a villányi borszínvonal emelkedésének egyik fő előmozdítója volt, és a borvidéken évek óta a Cabernet Franc fajta szekértolója.
Kis híján belefulladtunk a medvehagymába. Jártunk fesztiválon, szedtünk a Mecsekben, kipróbáltuk a recepteket. No nem mindet, ezt be kell vallanunk, hiszen mintegy 50 recept érkezett be pályázati felhívásunkra. Ötvenből egyet kiválasztani szinte lehetetlen, ezért is vívódtunk ennyi ideig. De végül is sikerült. De azért kiosztottunk még pár különdíjat is. És természetesen mindenkinek köszönjük a beküldött recepteket! Akik pedig a díjakat kapják:
Két pannon arany is született (a három magyarból, összesen egyébként 216-ból) a harmincharmadik Challenge International du Vin versenyen, de ezüstök és bronzok szempontjából sem volt eredménytelen az áprilisi versengés Blaye-Bourg-ban. A győztesek listája egy kattintásnyira.
Habár nagyszámú boros események torlódtak fel a hétvégére, mi most Szekszárdot ajánljuk olvasóinknak. Konferencia, borklub, kóstoló, borverseny, áttekinteni sem könnyű, de mi most mindenről hírt adunk. Ma délután, holnap délelőtt, aki teheti, kóstoljon bikavért!
A hónap egyik legjobbnak ígérkező gasztronómia eseményét ajánljuk ebben a kis kedvcsinálóban. Az Enoteca Corso „Borvacsorák 2009” estjeinek következő állomásán, április 30-án, csütörtökön a szekszárdi Takler Ferenc boraihoz kínál ételsort az étterem.
Márciusban külföldre látogatott kenszei csepregi borklubja. Vicces fiú, már megörültünk, hogy hoz nekünk is, de kiderült: a bőröndjeiket nem kellett telepakolnuk az utazáshoz... Kilenc külföldi tétel várt ránk, és bíztunk benne, hogy a borokon keresztül sikerül egy kicsit közelebb kerülnünk az adott termőterülethez, ha csak az érzékszerveink segítségével is. Bíztunk abban is, hogy eddig általunk még nem kóstolt fajták szolgálnak majd jócskán meglepetésekkel, izgalmas percekkel.
Összesen nyolc magyar aranyat hozott nekünk az idei Monde Selection 2009. A brüsszeli versenyen ezekből hat a Pannon Borrégió örökranglistájára kerül fel. Plusz még 3 ezüst is. A részletekért, díjazottak listájáért egy kattintás.
Rendhagyó akcióba kezdtek a Pécsi Tudományegyetem közgázos hallgatói: az elmúlt hónapban húsz pécsi éttermet teszteltek, az összegyűjtött tapasztalataikkal a vendéglősöket kívánják segíteni. A berendezéseket (és a személyzetet) csak néhol kellene lecserélni, az étel jó, ha sok van belőle, de számít a hangulat is, a mozgássérültek rendeljenek inkább pizzát, a nemdohányzók maradjanak a teraszon, a honlap az luxus – a marketing és reklám szinte mindenhol hiánycikk. Kár, hogy az előadásra csak néhány tulajdonos ment el. A dolgozatok a cikk végén letölthetőek.
Van egy régi adósságunk. A Pécsi Borozó kékfrankos tesztjére ilyen-olyan okok miatt nem érkezett meg időben a Gradowski 1918 kékfrankosa. Így kimaradtak a sorból. Aztán az egyik palackot megkóstoltuk egy jó sorban, jót mutatott. Nemrég meg egyik kedvenc vinotékámban ugyenezen pincészet egy másik borát javasolták. Többször. Határozottan. Na most vagy sok van nekik ebből, vagy tényleg jó. Úgyhogy egy este leültem és megbontottam mindkét palackot. Nem bántam meg.
A napokban keserű szájízzel fogadtam el azt a megmásíthatatlan tényt, hogy az előre bespájzolt, és gondosan tartogatott Szabó Zoltán 2006-os Rajnai Rizlingből már csak egy palack árválkodik a bortartóban. Elfogultságomat nem is tagadom, ezért a bú (s bánat): venni már nem lehet (na jó, a botrytis verzió még talán kapható A Hordóban), a PB szerkesztőségének "felső vezetése" pedig úgy tesz, mintha meg se hallaná a dugi tételek hollétét firtató kérdéseimet. Mi tehetünk? Borkóstolót szervezünk Kenszei kollégával a Szabó Pincébe, megkóstolandó a néhány hónap múlva kapható 2008-as Szabó-borokat.