Kérem Várjon!
Cikkek
Képeslapok Japánból 11.

Az év közeledtével számos hírportálon belefuthatunk év-összegző híradásokba, képsorokba; utóbbiakat különösen szeretem. Talán hasonló magatartás jellemző egy hosszú utazás végére érő emberre is: elkezdi rakosgatni, szortírozni, listázni az emlékeit. Úgy döntöttem, hogy az utolsó képeslapban valóban a képeké lesz a főszerep, meg egy-egy narráló mondaté… 

Váncsodi József
2014. december 31. 08:26:01
Cikkek
Egy bor: Pálos Miklós Borműhely "Rokka" Szekszárdi Házasítás 2008
Borleltárba kezdtem, több okból is, az otthoni listázásom okáról lentebb majd megemlékezem, a pincében is rendet szeretnék tenni, persze, csak épp havazást jósolnak, ami nem ennek kedvez. Na mindegy, ezt a bort otthont találtam. Eltettem, hátha. Mert egy napon élményt fog adni. Hogy melyik bor melyik napon, no ez a titok. Bontunk is rendesen, hogy megfejtsük, most éppen ezt.
zoranka
2014. december 28. 06:25:43
Cikkek
Mit bontunk a fa alatt?
Megint egy év, egy karácsony, egy újabb számvetés. Mindjárt itt az új év, hozzászokhatunk a 2015-höz, de ne szaladjunk előre. Előbb a karácsonyi ünnepnapok várnak ránk, zilált emberek csendes, nyugalmas adventi rákészülődés helyett az utolsó pillanatig hajtanak és vásárolnak, mintha kényszer hajtaná őket, kerülöm a bevásárlóközpontokat ilyenkor, de teljesen kimaradni nem lehet. Ha menekülni kell, őseink is a pincébe menekültek a válságok elől (akárhonnan is közeledett), vagy csak gondolkodni. Átpakoltam hát a pincét, volt idő elmélkedni is és összegyűjtöttem pár bort, jó helyen lesznek odahaza, beleférnének mind a karácsonyomba.
zoranka
2014. december 23. 05:46
Cikkek
Pezsgők a Pezsgőházban

A decemberi, évzáró borszakkörrel az volt a koncepciónk, hogy mutassunk meg a törzsközönségnek különféle típusú buborékosokat, érdekelt nagyon, hogyan mutatnak ezek a tételek egymás mellett. Ritkán kóstolunk ennyi pezsgőt, de az évvégi ünnepléshez ezek után begyűjtöttük a legmegbízhatóbbakat. A nyolcból egy esett ki a rostán, egy éppen, hogy befért és hatot bármikor szívesen visszakóstolunk. Ezt jó sornak hívhatjuk, nemde?

zoranka-kenszei
2014. december 22. 05:55:55
Cikkek
Koktélok a boregyetemen

Megszokhattuk, hogy a Szekszárdi BorEgyetem karácsony környékén mindig valami különlegessel rukkol elő. Tavaly a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylete volt a meghívott vendég, akik a közelgő ünnepre készülve igazi ínyencségekkel, hozzájuk hangolt borokkal és egy kis múltbatekintéssel szolgáltak. Idén még különlegesebb élményben lehetett részük a vendégeknek, a koktélok kerültek a főszerepbe. Bár a borhoz ezúttal lazább szálakon fűződött a kapcsolat - egy-két boralapú italtól eltekintve -, biztosan állíthatom, hogy nem bánta meg, aki a szerda estét erre szánta. 

szaboberni
2014. december 20. 05:13:20
Cikkek
Képeslapok Japánból 10.

Téved, aki azt gondolja, hogy egy ország gasztronómiájáról a csillogó, turistacsalogató utcák és éttermek mesélnek. Becsapva él, aki azt reméli, hogy a nagynevű séfek leányvállalatai adnak megbízható információt arról, hogy mit is gondoljunk egy ország ételeiről. Két biztos pont van: Az otthonok, örökített tűzhely-melege és a bejáratott kifőzdék tradicionális kínálata. A jpán otthonok hagyományosan zártak és szinte megközelíthetetlenek, nemcsak a külföldiek számára, de lássuk, mit eszik az utca embere errefelé!

Váncsodi József
2014. december 19. 07:18:44
Cikkek
Borszakkör a Bormúzeumban

Új fejezetéhez érkezett Szekszárdon a Bormúzeum története: borszakkörökkel áll a borkedvelők szolgálatába. Tematikus kóstolóival (amelyeket kolléganőnk, Kovács-Szabó Bernadett és a Bormúzeum motorja, Hefner Gábor szerveznek) jobbára a fiatalabb korosztályt célozza meg. Azokat, akik érdeklődnek a borok iránt, akik szeretik tudni, hogy mi van a poharukban, valamint mélyebb ismereteket szeretnének az egyes fajtákról. Nem titkolt cél az ismeretnyújtás, így a szakkörök középpontjában tulajdonképpen ez áll. Havi rendszerességgel egy-egy fajtát vesznek górcső alá, a kóstolt tételek során a hangsúly a szekszárdi borokra helyeződik, de a határon túlról is bele-bele csempésznek a borsorba.  

szaboberni
2014. december 17. 09:04:04
Cikkek
Tematikus évzáró a Kalamárisban
A Kalamáris Borbisztró és Vinotéka boros rendezvényeinek sorában a Szabó Zoli-féle tematikus borestek az utolsó állomásukhoz érkeztek erre az évre. A hosszúhetényi borász stílszerűen tokaji borokat válogatott össze az esztendő lezárásaként. Az este során kóstolt nyolc bor nagyszerűen mutatta be a Tokaji borvidék arcait, a könnyed, nagyon jó ivású furminttól egészen az aszúig. 
kenszei
2014. december 16. 13:36:36
Cikkek
Bankert Pincészet, Villány

Kicsit német, kicsit magyar, kicsit kaposvári, kicsit villányi, ki ő? Így szólna a találós kérdés – nos, Marcus Bankertről van szó, aki 1996-ban települt Kaposvárra Hannoverből, és Hegyszentmártonban van szőleje, nem is kevés, 10 hektár. 2010-ből már ismertük egy gyönyörű zöldveltelinijét, most az új 2009-es Merlot Reserved-jével szinte követeli magának ismét a figyelmet; az eredetileg hobbinak induló borkészítés úgy tűnik, mára kezdi teljesen kiforrni magát.

bernathp
2014. december 15. 05:10:42
Cikkek
Keddi kóstoló 2014/17

Új helyszínen, a Zierfandler borozóban gyűlt össze a keddi kóstoló csapata, hogy a Pannon Borbolt által összegyűjtött, újonnan piacra szánt borokat végigkóstolja. A néhány hónapja nyílt Hunyadi úti borbár a pécsi cirfandli legfőbb lelőhelye, nem igazán van ennyi cirfandli egy helyen sehol másutt. A végén mi is kóstoltunk egy igazán jót, de előtte is akadt vagy 12 másik bor, amelyik megugrotta 80 pontos lécet. Talán csak a merlot-k nem érezték jól magukat, nem böktünk rá egyikre sem. Ellenben a kékfrankosokra érdemes kattintani.

zoranka
2014. december 12. 05:28:37
Összesen 2616 db találat. 124/262 oldal.