Vannak borok, amiket sokáig tartogatunk, így vagyok én mintegy négyszáz palack portugieserrel, gyűjtöm őket és ritkán kóstolom a pince mélyéről, inkább újakat fedezek fel mindig. Van viszont, ami etalon, amihez vissza kell térni. Legutóbb 2014-ben kóstoltam ezt a 2012-es portugiesert, nincs is belőle több, pedig milyen jó volna még.
Szisztematikus egy napos kóstolással is csupán a negyedéig jutottam a zágrábi Vinart Grand Tasting felhozatalának. A második alkalommal megrendezett borfesztiválon 100 horvát és 20 külföldi pincészet mutatkozhatott be, a szervezők alaposan előszűrik, ki fér be a kínálatba. A kétnapos kóstolót megelőzőn négy napon át 20 mesterkurzus nyújt mélyebb elmerülési lehetőséget egyes témákban.
Az Iván-völgyi kadarka túra immár hetedik esztendeje örvendezteti meg a Szekszárdi borokra, azon belül is a kadarkára fogékony fogyasztókat, most azonban a város északi felén tevékenykedő borászok gondoltak egyet és önálló túrát alkottak április 29-re a Szekszárdi Bikavérnek is, Bikavér Borongoló néven. Az ötletgazdával, Eszterbauer Jánossal beszélgettünk.
Kicsit körülnézünk, kitekintünk a nagyvilágba. Az első túránk legyen Ausztria felé. Gyerekekkel utaznál Bécsbe egy hétvégére, de borozni is szeretnél? Mi kipróbáltuk!
Igazán rendhagyó élményben lehetett része azoknak, akik még a Vince-nap környékén elfogadták a Bodri Birtok kétnapos meghívását. Egyik este Márkus Öcsi tartott fényképes élménybeszámolót a 2016-os spartathlon versenyen elért eredményéről, a másikon Klein Dávid, a Bodri Pincészet által támogatott expedíciós hegymászó a 8091 méter magas Annapurna megmászásáról tartott látványos bemutatót. Elmaradás behozása, dupla beszámolóval.
Az igen bevállalós és tökös dolog, hogy nemzetközi napot szervez valaki, egész pontosan Kézdy Dani a furmintnak. Nem előzményektől mentes a sztori, hiszen ő indította el a Furmint Februárt is, talán épp ezért lett február elseje a Furmint Day. Nem tudom, másutt hogy fogadták (vannak persze, akik fúrják őt és kezdeményezéseit rendesen, de akiben van becsület és erkölcs, tudja, hol a helye), mi Pécsett szerveztünk egy kóstolót. Sokan nem voltunk, de lelkesek és a borok, nos igen, meggyőztek ismét, lehet és érdemes furmintozni.
Vannak pillanatok, amikor egy bort keresel a pillanathoz. Azt hittem, megtalálom, de most nem igazán jött össze. Vagyis volt összekacsintás, hozta is az alapból várt élményt, de bennem maradt, hogy lehetett volna jobb, szebb, más. Noha tudom, hogy így is vannak, lesznek rajongói, ami rendjén is való.