Kérem Várjon!
Cikkek

A napokban két nagy és ismert (sőt, az egyik világhírű) olasz borvidék is jelentősen és úgy változtatta eredetvédelmi előírásait, hogy azzal reagálni tudjon az amúgy is csökkenő borfogyasztás változó trendjeire.

Jakab Tamás
2025. december 2. 07:00:02
Cikkek

A Balaton felé autózva megpróbáltam felidézni magamban a legutóbbi alkalmat, amikor a Tagyon Birtokon jártam. Jó pár év eltelt azóta, valamikor közvetlenül a Covid előtt kaptunk meghívást a pincészetet vezető Kartaly Attilától. Élénken élt az emlékezetemben, hogy az ültetvények között elhelyezkedő birtokközpontról pazar kilátás nyílik a tó középső medencéjére, és az itt kóstolt borok is tetszettek. Kíváncsi voltam, mi minden történt itt azóta, milyen irányt vett a borászat koncepciója az elmúlt, ágazati szempontból könnyűnek egyáltalán nem mondható években. 

Bertalan György
2025. november 28. 07:01:50
Cikkek
avagy Helsingborg többé nem csak Hamletről lesz híres

10 éve még úgy tanították, hogy a borászkodás az északi féltekén nagyjából a 30-50. szélességi körök között képzelhető el. Manapság már a 30-as megkérdőjeleződött (és inkább 35-öt mondunk), az 50-es pedig egyértelműen 55-ig kitolódott. Ugyanakkor ez a szám is megdőlni látszik.

Jakab Tamás
2025. november 25. 07:04:10
Cikkek
Megtalált borok 7.: Keller Pince Merlot Barrique Selection 2019
Nézem a borospolcot és ez a címke bennem bizony erősen felidézi a kilencvenes évek villányi címkéit. Nem tudom, mennyit változott a Keller Pince címkedizájnja 1993 óta, amikor élesbe fordultak, de bennem elkezd munkálni a nosztalgia. Nézzük meg belülről is, hátha tartalom és forma kéz a kézben jár. Egy ködös novemberi estén ez jár nekünk.
Győrffy Zoltán
2025. november 21. 07:58:57
Cikkek

Tíz kicsi kedvenc mottóval borozik egy-egy meghívott vendéggel a Pécsi Borozó-alapító borszakíró, Győrffy Zoltán a pécsi Cornel’s borbár egyéves kihagyást követően ismét rendszeresen jelentkező eseményén. Végigittuk velük a sort mi is, mondjuk, milyen volt.

Bukovics Martin
2025. november 18. 07:57:45
Cikkek
Vendégségben a Dobogónál Tokajban

Mindig az ilyen alkalmakkor jövök rá, hogy megint elrontottam. Nem vásároltam be a 2006-os, sem a 2011-es évjáratból, amikor lehetett volna, pedig az utóbbira most, vagyis 2025-ben kiosztottam a mágikus 100 pontot. Vajon melyik lesz a következő évjárat, amit megsiratok?

Ercsey Dániel
2025. november 14. 07:56:21
Cikkek
Ez már a válság hatása?

2021 óta szemlézzük évente egyszer az eladó szőlőbirtokokat. Ami eleinte megütközést keltett, az 2022-re már elcsitult, 2023-ban már volt, aki segítségnek fogta fel, és megköszönte. 2024-ben csak ismételni tudtuk volna önmagunkat, ezért külföldi birtokokról írtunk, de még most, 2025-ben is van olyan hirdetés, ami már 2021-ben is ott volt a listán. Nézzük az újdonságokat, a legizgalmasabb 5+1 birtokot!

Ercsey Dániel
2025. november 11. 07:53:09
Cikkek
Szentesi Józsefnél kóstoltunk

Képzeljék el, hogy az autóból, amit vezetnek, csak háromszáz készült a világon! Vagy: sok tízezer jelentkezőből Önöket sorsolták ki egy földkörüli útra. Szentesi-borokkal találkozni hasonlóan nagy kegy, ünnepi alkalom, ritka kiváltság. És nem is azért, mintha olyan messze lenne a budaörsi pince, inkább mert több bor az ezres palackszámot sem éri el (sőt van, ami a százat is alulról súrolja!), s más a fajtával nem is foglalkozik százötven éve már. De a ritkaság az egyetlen erénye ennek a különleges válogatottnak? Elmentünk, tizenötöt megkóstoltunk, elmondjuk.

Bérczessy Gergely,Csécsi László,Fejérvári Gergely
2025. november 7. 06:43:14
Cikkek
Beszélgetés Jákób Biankával, a Holdvölgy főborászával

Alig múlt 25 éves, amikor a tulajdonosok rábízták a mádi Holdvölgy borászati irányítását. Fiatal nőként jól vette az akadályokat, a borai sikeresek, a munkáját a kollégák és a közönség megbecsülése övezi, és még mindig pimaszul fiatal. Jákób Biankával beszélgettünk… 

Szabó Edit
2025. november 4. 06:32:39
Cikkek
Vinarija Zlatno Brdo, Vörösmart, Horvátország
A horvát Graševina Croatica minden évben elhív egy remek programra, ahol értelemszerűen az olaszrizling azaz a graševina a főszereplő, mindig van mesterkurzus a legjobbakkal, idén a svájci horvát Ivan Barbić MW mutatta be a best of válogatást - ez a napom délutánjába még pont belefért. Csak egy napra tudtam ugyanis elugrani, az első nap sztorijait másnap ebédnél hallgatom a kollégáktól, viszont előtte az eszéki egyetemen borturisztikai és bormarketing témákat taglaló kerekasztalon veszek részt, nos, meg kell dolgozni az ebédért. Utána irány Vörösmart, ahol azért sok pincében jártam már, de a Zlatno Brdo eddig kimaradt.
Győrffy Zoltán
2025. október 31. 05:07:03
Első Előző
1 2 3 4 5
Összesen 2754 db találat. 1/276 oldal.