Szemelvények a bolechówi Ber Dov (1723-1805) naplójából, különös tekintettel a tokaji bor kereskedelmére vonatkozó részekre. Egy magyar nyelven még soha nem publikált memoár részletei most, a Pécsi Borozón!
Foglalkozásomból adódóan rengeteget mozgok a gasztronómia világában (szegény én…), sőt, ami irigylésre méltóbb, nagyon sokszor kóstoltatok borokat (csak a munka…). A nagy többségük profin elkészített, hibátlan, ugyanakkor konformista stílusú tétel, így amikor a munka végeztével azt a néhány deciliter maradványt hazaviszem, legtöbbször elfőzés és/vagy kiöntés lesz a sorsuk (a kedves olvasók alighanem szívesebben látnának már egy melegebb éghajlaton…).
Avagy mit is isznak a normannok a dagály visszavonultával a tengerparti fövenyből kikotorászott tengeri dolgokhoz.
Mihez kezdjen a magamfajta „unatkozó” borszakíró a rendkívüli helyzetben? Miután minden nap gondosan körbetelefonálom a családom és a barátaim, takarítgatok és főzök, estére bizony jól tud esni egy pohár bor – főleg ha az ember lánya hozzá van szokva heti egy-két egész estés boros rendezvényhez és a pörgéshez a borbárban. Ilyenkor jó, hogy tele a borhűtő és hogy főszerkesztőnk arra buzdított, hogy osszuk meg otthoni borélményeinket, „hogy a karantén végére ne egyedül tűnjünk alkoholistának”. Kedden paprikás krumpli volt a vacsora, amihez valami könnyű vörösbort kívántunk meg, így a badacsonyi Szászi Birtok Bio Csókaszőlő 2018 borára esett a választásunk.
Avagy milyen borvidéki épületekre csapnánk le azonnal, ha hirtelen a nyakunkba szakadna a lottó főnyereménye… Olyan lesz, mintha átváltottunk volna ingatlan hirdetésekre, de nem kell aggódni, továbbra sem ez a fő profilunk. Viszont a vírus miatti kényszerű otthonmaradás olyan nem várt tevékenységekkel járt (az olvasás és az írás mellett), mint a végtelenített webböngészés és ha már így alakult, gondoltam megmutatom, mire fordítanám azt a felesleges egymilliárd forintot, amit az ötös lottón nyerhetünk.
Burgenland, azaz, az egykori Vas, Sopron és Moson megyék nyugati részei. Ez most Sopron megye, a Soproni borvidék egyenes folytatása, ott egyszerűen Blaufränkischland ez a pár falu. Burgenland elég szövevényes még az osztrákok számára is, mint tartomány szerepel csak egységes borvidékként, valójában nem az.
A home office végére az ember jobban elfárad, mint egy hagyományos munkanapon, ezt az első után bizton állíthatom. Úgy döntöttem, minden napra hűtök be bort, és amikor elcsendesül a ház, egy-két pohár zárja majd a napot. Mértékletesen, élvezettel. Leben, lieben, teilen – ahogy új osztrák barátom címkéjén is olvasom.
Északon a hűvös klíma a fehérboroknak kedvez. Délen kiégnek a savak. Siklós fehérboros régió. A bordeaux-i vörösbor testes és sűrű. Evidenciák, vagy csak az ott élő emberek fejében kialakult tévképzetek? Változtak ezek az elmúlt évszázadok alatt? Gondoljuk végig együtt!
Menyhárt Attila azok közé a kevesek közé tartozik, akik rögtön az iskola elvégzése után elhagyták az országot – amikor ez még közel sem volt annyira könnyű feladat -, és ő évtizedekig vissza sem nézett, csak egy-két rövid időszakra. Ezért a nevét csak nagyon kevesen ismerik itthon még a saját szakmájában is. Mégis ő volt az első, aki 2018-ban a magyar cukrászokat nemzetközi szinten is ismertté tette az édesszájúak Michelin Guide-jának számító So Good magazinban való szerepléssel. Jelenlegi munkahelyén, a Four Seasons Hotel Gresham Palace cukrászdájában értük utol egy rövid beszélgetésre. Interjúnk a Pécsi Borozó 2019/4 számában jelent meg.