Újra füst szállt fel a Zsolnay negyedben, a Room Bisztro&Club teraszán, ahol egész évben rendszeresen tartanak gasztronómiai programokat hétvégenként, és készítenek mindenféle finomságokat a szabad ég alatt. A Sokáb bab napján különleges vendégekkel is találkozhattak a füstjelek hívásának engedő vendégek. Szabó Attila és Váncsodi József Oberon jártak, kóstoltak, interjúztak, megírták.
Liebling, Maszek, Zsófia, Vonzás, Bűvölet, Bárka. Ezek nem egy keresztrejtvény függőleges és vízszintes soraiba beírandó megfejtések, hanem olyan borok, amelyeket az idei Borjour Magnumon kóstolhatott a nagyérdemű közönség. Jó magándetektívként igyekeztünk minél több izgalmas borrejtvényt megfejteni a rendelkezésre álló néhány óra alatt anélkül, hogy a – magnum és egyéb – palackok utáni nyomozás zsákutcába jutna.
Elkészültek az egri Tóth Ferenc Pincészet és a Fabric Csokoládé új bor-csoki párosításai, így nem volt más hátra, mint hogy elmenjünk erre a különleges randevúra és megkóstoljuk őket a Pasaréti Club Étteremben. A borokat Tóth Katalin borász, a csoki-csodákat pedig a manufaktúra két mestere, Takács Viktória és Ulcz Adél mutatta be.
Abszolút szubjektív beszámoló érkezik. Egy olyan kóstolóról, amiről pont tizenöt éve beszélgettünk először. Az Isztria ugyanis nekem egy nagyon meghatározó élmény, egy 2005-ös utazás indított el nagyon sok olyan folyamatot, amelyek révén ma borokkal foglalkozom ilyen-olyan megközelítésben. Egy olyan borásszal hozott össze ott a véletlen, akinek a látásmódja, a vele akkor és azóta már sokszor folytatott beszélgetések nem kis mértékben hatottak rám. Olyan barát, akivel mindig öröm találkozni, beszélgetni. Ivica Matošević járt nemrég a pécsi Elevenben.
Épp, hogy kezdek elmélyülni a kávék és teák világában, és a bárélet területén is sokat kell még fejlődnöm, de e három dolog szerelmeseként nagyon vártam már az idei KávéBár Bazár rendezvényt. És ameddig ennek az eseménynek ez a tizenegyedik kitelepülése, addig nekem ez volt az első látogatásom a két napos programra.
Ráspi a magyar gasztronómia és borászat egyik megosztó személyisége. Sokan szeretik és sok irigye is akad, Japántól Amerikáig szinte a világ minden tájáról látogatnak el az emberek fertőrákosi éttermébe, borait Michelin csillagos éttermekben kínálják külföldön. Manapság kevesebbet hallani róla, így meglátogattuk, hogy megnézzük mi újság mostanában a háza táján. Cikkünk a Pécsi Borozó 2019. őszi számában jelent meg.