Kérem Várjon!
Cikkek
Egy bor: Domaine de la Butte Le Haut de la Butte 2014 (Bourgueil, Franciaország)
Az otthoni borkészletem elég érdekes képet fest, vannak itt ajándékba kapott borok, különleges címkés borok (alkalomra készültek általában), vannak olyan tételek, amiket majd egyszer az egyre távolodó jövőben szeretnék valakikkel együtt megkóstolni és vannak olyanok, amiket egyáltalán nem is tervezek meginni. A Loire-völgyből származó cabernet franc úgy négy éve pihen nálam, ideje volt ránézni.
Győrffy Zoltán
2020. március 22. 14:43:31
Cikkek
Haszid történetek I. rész

Szemelvények a bolechówi Ber Dov (1723-1805) naplójából, különös tekintettel a tokaji bor kereskedelmére vonatkozó részekre. Egy magyar nyelven még soha nem publikált memoár részletei most, a Pécsi Borozón!

Ercsey Dániel
2020. március 22. 07:38:45
Cikkek
Egy bor: Pátzay Tégladomb 2018 (Balaton)

Foglalkozásomból adódóan rengeteget mozgok a gasztronómia világában (szegény én…), sőt, ami irigylésre méltóbb, nagyon sokszor kóstoltatok borokat (csak a munka…). A nagy többségük profin elkészített, hibátlan, ugyanakkor konformista stílusú tétel, így amikor a munka végeztével azt a néhány deciliter maradványt hazaviszem, legtöbbször elfőzés és/vagy kiöntés lesz a sorsuk (a kedves olvasók alighanem szívesebben látnának már egy melegebb éghajlaton…).

Bernáth Péter
2020. március 21. 18:12:14
Cikkek
Adalék egy Michel Houellebecq-fordításhoz

Avagy mit is isznak a normannok a dagály visszavonultával a tengerparti fövenyből kikotorászott tengeri dolgokhoz.

Kőrizs Imre
2020. március 21. 06:59:42
Cikkek
Egy bor: Szászi Birtok Csókaszőlő 2018 (Badacsony)

Mihez kezdjen a magamfajta „unatkozó” borszakíró a rendkívüli helyzetben? Miután minden nap gondosan körbetelefonálom a családom és a barátaim, takarítgatok és főzök, estére bizony jól tud esni egy pohár bor – főleg ha az ember lánya hozzá van szokva heti egy-két egész estés boros rendezvényhez és a pörgéshez a borbárban. Ilyenkor jó, hogy tele a borhűtő és hogy főszerkesztőnk arra buzdított, hogy osszuk meg otthoni borélményeinket, „hogy a karantén végére ne egyedül tűnjünk alkoholistának”. Kedden paprikás krumpli volt a vacsora, amihez valami könnyű vörösbort kívántunk meg, így a badacsonyi Szászi Birtok Bio Csókaszőlő 2018 borára esett a választásunk.

Tüske Gyöngyi
2020. március 20. 17:48:10
Cikkek
Álomépületek borvidékeken

Avagy milyen borvidéki épületekre csapnánk le azonnal, ha hirtelen a nyakunkba szakadna a lottó főnyereménye… Olyan lesz, mintha átváltottunk volna ingatlan hirdetésekre, de nem kell aggódni, továbbra sem ez a fő profilunk. Viszont a vírus miatti kényszerű otthonmaradás olyan nem várt tevékenységekkel járt (az olvasás és az írás mellett), mint a végtelenített webböngészés és ha már így alakult, gondoltam megmutatom, mire fordítanám azt a felesleges egymilliárd forintot, amit az ötös lottón nyerhetünk.

Ercsey Dániel
2020. március 20. 08:03:43
Cikkek
Egy bor: Eichenwald Merlot Klassik 2018 (Burgenland, Ausztria)

Burgenland, azaz, az egykori Vas, Sopron és Moson megyék nyugati részei. Ez most Sopron megye, a Soproni borvidék egyenes folytatása, ott egyszerűen Blaufränkischland ez a pár falu. Burgenland elég szövevényes még az osztrákok számára is, mint tartomány szerepel csak egységes borvidékként, valójában nem az. 

Jakab Tamás
2020. március 19. 13:42:38
Cikkek
Egy bor: Laessiger Gemischter Satz 2017 (Niederösterreich/Ausztria)

A home office végére az ember jobban elfárad, mint egy hagyományos munkanapon, ezt az első után bizton állíthatom. Úgy döntöttem, minden napra hűtök be bort, és amikor elcsendesül a ház, egy-két pohár zárja majd a napot. Mértékletesen, élvezettel. Leben, lieben, teilen – ahogy új osztrák barátom címkéjén is olvasom.

Győrffy Zoltán
2020. március 18. 14:34:03
Cikkek
Észak vs. dél

Északon a hűvös klíma a fehérboroknak kedvez. Délen kiégnek a savak. Siklós fehérboros régió. A bordeaux-i vörösbor testes és sűrű. Evidenciák, vagy csak az ott élő emberek fejében kialakult tévképzetek? Változtak ezek az elmúlt évszázadok alatt? Gondoljuk végig együtt!

Ercsey Dániel
2020. március 18. 07:23:07
Cikkek
Menyhárt Attila, cukrász

Menyhárt Attila azok közé a kevesek közé tartozik, akik rögtön az iskola elvégzése után elhagyták az országot – amikor ez még közel sem volt annyira könnyű feladat -, és ő évtizedekig vissza sem nézett, csak egy-két rövid időszakra. Ezért a nevét csak nagyon kevesen ismerik itthon még a saját szakmájában is. Mégis ő volt az első, aki 2018-ban a magyar cukrászokat nemzetközi szinten is ismertté tette az édesszájúak Michelin Guide-jának számító So Good magazinban való szerepléssel. Jelenlegi munkahelyén, a Four Seasons Hotel Gresham Palace cukrászdájában értük utol egy rövid beszélgetésre. Interjúnk a Pécsi Borozó 2019/4 számában jelent meg.

Riedl Annamária
2020. március 17. 12:32:25
Összesen 2723 db találat. 90/273 oldal.