A home office végére az ember jobban elfárad, mint egy hagyományos munkanapon, ezt az első után bizton állíthatom. Úgy döntöttem, minden napra hűtök be bort, és amikor elcsendesül a ház, egy-két pohár zárja majd a napot. Mértékletesen, élvezettel. Leben, lieben, teilen – ahogy új osztrák barátom címkéjén is olvasom.
Északon a hűvös klíma a fehérboroknak kedvez. Délen kiégnek a savak. Siklós fehérboros régió. A bordeaux-i vörösbor testes és sűrű. Evidenciák, vagy csak az ott élő emberek fejében kialakult tévképzetek? Változtak ezek az elmúlt évszázadok alatt? Gondoljuk végig együtt!
Menyhárt Attila azok közé a kevesek közé tartozik, akik rögtön az iskola elvégzése után elhagyták az országot – amikor ez még közel sem volt annyira könnyű feladat -, és ő évtizedekig vissza sem nézett, csak egy-két rövid időszakra. Ezért a nevét csak nagyon kevesen ismerik itthon még a saját szakmájában is. Mégis ő volt az első, aki 2018-ban a magyar cukrászokat nemzetközi szinten is ismertté tette az édesszájúak Michelin Guide-jának számító So Good magazinban való szerepléssel. Jelenlegi munkahelyén, a Four Seasons Hotel Gresham Palace cukrászdájában értük utol egy rövid beszélgetésre. Interjúnk a Pécsi Borozó 2019/4 számában jelent meg.
Nézzük, hogyan reagálnak a borászok a koronavírus kapcsán kialakult élethelyzetekre. Körképünk Etyektől Villányig, mire figyeljünk, mit kóstoljunk, hogy jussunk kedvenc borunkhoz.
Kultúrtörténet és múzeumok, sajtok és borok, úgy jártam Párizsban, hogy eszenciává sűrítettem, miközben a kötelező látnivalókat lehetőleg kihagytam. Szubjektív ajánló következik - nem kell aggódni, azért bor is lesz benne…
Villányban 52. alkalommal rendeztek borversenyt. Elképesztő szám, több mint egy fél évszázad. Akinek kétségei lennének, hogy hazánk boros történelmének hol van az egyik origója, elég ha csak végiggondolja, mit is jelent mindez egy borvidék történetében.
Igazán különleges élményben lehetett részük azoknak, akik egy tél végi hétfő estén ellátogattak a Bártfai vendéglőbe. Nem kevesebb, mint tizenegy rajnai rizlinget kóstolhattunk meg különböző évjáratokból a Borsmenta által szervezett, több mint egy évtizedet átölelő bemutatón, hogy aztán ráadásként négyféle kiváló vörösbor is kerüljön a poharakba.
A viszonyunk a füsthöz mondhatni: évezredesen emberi. Ahol füst van, ott tűz és élet. Viszont akit a viszki füstje megcsapott, az már sohasem lesz ugyanaz, holott a Nap továbbra is keleten kel, és nyugaton nyugszik. Lehet rajongani érte, vagy elhatárolódni tőle, de a stílusirányzat a szenvtelenség hőfokát aligha ismeri. Talán csak a döntés a további siker kulcsa, hogy a ppm-ek sűrűjében merre indulunk tovább. Sejthető, füstös viszkiket kóstoltunk a 19 Bar&Shop-ban.