A legjobb barátomnak van Balatonfüreden egy vitorlása. Családi szenvedély ez náluk, és középiskolás korom óta nyaranta egy-két hétvégére én is részese lehetek az önfeledt hajókázásnak. Akkoriban, a 90-es években egy egészen kicsike hajójuk volt, azt cserélték egy nagyobbra, majd egy még nagyobbra – így már akár négyen is viszonylag kényelmesen alhatunk rajta (a „viszonylag”-ért bocs, Simi, tudom, hogy úgyis szóvá tennéd). Hogy miért kerül ide felütésként ez a magánjellegű történet? Nos, az első hajó neve Charlotte volt, a második pedig Chardonnay. Amikor tehát a poharamba került egy Charlotte névre keresztelt chardonnay, azonnal magával ragadtak a régi emlékek, és úgy éreztem, erről a borról írnom kell…
Cikksorozatunkban ezúttal a délszláv hatásokat vizsgáljuk a magyar bor történetében. Bár a szerb-magyar kapcsolatok már a középkorban erősek voltak, mi meghúztuk a határt a modern kori borkészítés kezdetén, melynek hatásait ma is érezzük.
A kevésbé ismert borvidékek fedőnéven futó sorozatunk 2018-at záró állomása a Bükk volt. Ki tudta, hogy Miskolcon készülnek borok? Hogy az ország legnagyobb egybefüggő zenit ültetvénye Nyékládházán van? Hogy Bogácson nem csak fürdő, hanem megszámlálhatatlan pince is található? És ezek csupán pár olyan kérdés, amelyekre mindössze három nap alatt kerestük és találtuk meg a választ. Háromfős csapatunk nyolc pincészethez jutott el, vagy a pincészetek jöttek elénk, megkóstoltunk vagy ötven bort és ez alapján mondhatjuk, a rejtett gyöngyszemek sora folytatódik. A Pécsi Borozó 2018. téli számában megjelent körképet most 3 részben mutatjuk meg weben is.
Ha visszaemlékszünk, sokunknak a borral való első találkozást a VBK, vagy ha a kólát el is hagytuk, hát az édes vörösbor jelentette. A többség a felmérések szerint meg is marad ennél a kategóriánál, nem véletlenül kapható édes merlot, vagy a legendás édes medina a boltokban. Aki viszont továbblép, annak mintha egy életre bezáródna a visszatérés lehetősége! Vajon tényleg az ördögtől való az édes vörösbor?
Karantén ide vagy oda, csak úgy hemzseg a net a nyereményjátékoktól. Én is szorgalmasan játszom, de mostanában nem nyertem semmit. Ha jobban belegondolok, mindössze egyszer nyertünk, akkor viszont egy felejthetetlen wellness hétvégét a Mátrába. Borról is lesz szó, de előtte egy kis nosztalgiázás következik a karantén bornaplómban.
Minél jobban telik velünk az idő ebben a karantén-időszakban, egyre jobban hiányoljuk az éttermeket, a bisztrókat, kifőzdéket, vagyis egy igazán jó kis eszem-iszomot valahol egy remek kis teraszon családtagokkal, barátokkal, vagy a kollégákkal. Ezért óhatatlanul is felfigyelünk arra a menő food truck-ra, ami a budapesti Kongresszusi Központ parkolójában áll már néhány hete. Persze, mi sem bírtuk ki, megálltunk, vásároltunk, hazahoztuk és megettük… Majd visszamentünk, hogy Porkert Krisztiánt, az NPK Beef egyik tulajdonosát, és Nagy Róbert séfet megkérdezzük arról, hogy is kerül a járvány idején egy food truck a Kongresszusi Központ parkolójába?
Ha vannak a filmtörténelemnek legendái, akkor ő, a hétvégén 80. születésnapját ünneplő Al Pacino biztosan közéjük tartozik. Hosszú és igen termékeny pályafutása alatt ő lett Don Michael Corleone, a vászon egyik legnagyobb hatású Keresztapája, de nem okozott neki gondot eljátszani egy vak ezredest, esetleg egy fanatikus edzőt – mint ahogy III. Richárdot, vagy magát az ördögöt sem.