Olvasnivaló és mellé bor a pohárban, vagyis 10 könyv és 10 bor, amit ne hagyjatok ki, amíg otthon vagytok.
A bolechówi Ber Dov (1723-1805) borkereskedő korában a zsidó szekeresek főként keletnek és északnak szállítottak, mindkét irányban Lengyelországba. A Tokajt Krakkóval összekötő út (Kassa, Bártfa, Lőcse, Eperjes) jól ismert és dokumentált, de a keleti útvonal, ami Munkácson át Lembergbe vezetett, talán kevésbé…
Rendhagyó bortesztet indítottunk útjára az ősz folyamán, Tokaj édes arcát szerettük volna felfedezni. Kései szüretűek, szamorodni, aszúk egy nagy közös kóstolón - a termelői oldal is jól vette a lapot és mintegy 80 bort bíztak zsűrink ítéletére. Mutatjuk a teljes listát, ami a Pécsi Borozó 2019 téli számában jelent meg nyomtatásban.
A virtuális térben keressük a kapcsolatot, vannak már visszatérő vendégeink, vannak új érdeklődők, de még csak a másodiknál tartottunk. Egy kicsit a határ túloldalára mentünk át, de mégis sokszor beszéltünk a hazai helyzetről. Mi másról volt szó, mint az olaszrizlingről.
"A szamorodniban rengeteg lehetőség van - gondolja Balassa István. - El lehet készíteni alacsonyabb cukorral, könnyedebben, de úgy is, hogy van benne 200 gramm maradékcukor és azt nem érzed benne. Van, akinek a bora nagyon mély, rusztikus, krémes, nem olyan gyümölcsös, kicsit magasabb alkoholú, míg másnak a bora alacsonyabb alkohollal, virágos, nagyon vibráló gyümölcsösséggel és frissességgel bír. A kettő között van egy spektrum, ami nagyon széles és érdekesen használható."
"A szamorodnit és a késői szüretet együtt kezeljük, együtt alkotják a noble late harvest – nemes késői szüret filozófiát - mindja Bacsó András. - Én a szamorodnit egy klasszikus, míg a késői szüretet, egy modern felfogású, nemes édesbornak tartom. A kettő eredete ugyanaz. Olyan szőlőfürtök válogatása, ahol az érett, túlérett szőlőszemek mellett több mint 50 százalékban nemesen rothadt szőlőszemek vannak. Ezek különleges aromaanyagokat és gazdagságot adnak a szőlőtermésnek, így lehetővé teszik egy egyedülálló bor készítését. Az Oremusnál a termékpiramis három pontja, a száraz bor, az aszú és középen a nemes késői szüret."
Most induló sorozatunkban magyar borászokat kérdezünk az idei évjáratról, a hirtelen jött gazdasági nehézségekről. Az első videóinterjúnk zoomolva készült, Ercsey Dániel Geönczeöl Attilával beszélgetett.
Vajon mit jelentett a XVIII. században a borhamisítás és mit értünk alatta napjainkban? Hogyan vélekedett erről akkoriban a piac, a termelők és a kereskedők? A bolechówi Ber Dov (1723-1805) erről is kendőzetlenül írt naplójában.