Kérem Várjon!
Cikkek
Olasz vs. újhullámos

Öt vagy tíz év, netán ennél is több? – nehéz megjósolni, hogy egy nagy csinnadrattával beharangozott trend, mennyi idő alatt kopik ki a jó érzéssel használt közbeszédből, mennyi idő után válik kényelmetlenné, korszerűtlenné a jelenléte, vagy éppen ellenkezőleg, – hogy teret nyissunk az életigenlésnek – válik halhatatlanná és végérvényessé, parányi, emberi léptékű relációinkban.

Váncsodi józsef Oberon
2020. április 27. 12:47:16
Cikkek
Bott Frigyes (Garammente, Szlovákia)
Még 2019-ben, a nyári számunkban jelent meg interjúnk Bott Frigyessel. Volt egy nagyobb anyagunk is a Garammentéről, ehhez kapcsodott ez a szöveg, hiszen ma talán Bott Frici a legismertebb felvidéki magyar borász. Az interjú ma is aktuális, akihez nem jutott el a tavalyi lapszám, most lehozzuk a teljes szöveget.
Jenei Balázs
2020. április 24. 16:37:44
Cikkek
Egy bor: Holdvölgy Eloquence Tokaji Szamorodni 2010

Egy jó szamorodni selyembe burkolt kedvesség, édes mámor, igaz költészet. Egy jó szamorodniba feledkezni nem bűn, csak szinte végtelen. Ilyenkor sutba kerül az objektivitás, a törekvés, hogy mérce és mérleg határozza meg a független értékítéletet. Csak rímek vannak és dallamok.

Győrffy Zoltán
2020. április 24. 07:26:39
Cikkek
Lengyel borkörkép

Lengyelország, a borkultúra és boros hagyományok nélküli ország, változni próbál. Borászaink mindent megtesznek, hogy elismert és felismerhető bort készítsenek. Ebben a folyamatban sok akadály tornyosul előttük. Sikerülhet nekik? Lengyel munkatársunk írása a tavaly nyári számunkban jelent meg.

Dominika Rafalska
2020. április 23. 07:29:32
Cikkek
Heimann & Fiai kékfrankosok

Az élet határozottan más mederben folyik, mint néhány hónapja. Nincsenek kóstolók, se borvásárok, amit lehetett, mindenki igyekszik átterelni a digitális térbe. A Heimann Családi Birtok egy új borcsalád bemutatására készült márciusban és áprilisban. A Heimann & Fiai borcsalád premier előtti premierjére a borászat online felületein került sor.

Jenei Balázs
2020. április 21. 07:53:59
Cikkek
Visszatekintő: 2017/2
Három éve, 2017 tavaszán készült el a nyári számunk egyik legizgalmasabb cikke, ami az Ormánságról szól. A baranyai tájegység hihetetlenül izgalmas gasztronómiai hagyományai háttérbe szorulnak a nap gondok, a mélyszegénységbe süllyedt táj problémái mellett. Az Ormánság azonban értéktár, mi belekukkantottunk.
Gáll Orsolya
2020. április 20. 07:10:19
Cikkek
Egy bor: Strázsahegyi Borház Monori Karát 2019 (Kunsági borvidék)

A véletlennek köszönhető, hogy a Pécsi Borozónál ketten is, egymástól függetlenül, rajongunk a monori Strázsahegyért. Sok újdonságot már nem tudok írni róla, hiszen Tüske Gyöngyi mind a lapban, mind az online felületen sokszor bemutatta, és én is írtam beszámolót a tavalyi Borvidékek Hétvégéjének első napjáról.

Koncz Petra
2020. április 19. 09:52:53
Cikkek
Sebestyén Csilla, Szekszárd

Sebestyén Csillával egy szakmai együttműködés kapcsán ismerkedtem meg, melynek megvalósulása a koronavírus miatt ugyan kicsit várat magára, de a borok és ételek párosítását, az abban rejlő lehetőségeket és nehézségeket kifejezetten izgalmas témának tartom. Különösen aktuális ez most, amikor az emberek rengeteg időt töltenek otthon, és a közösségi média tanúsága szerint sokan kötik le energiáikat sütéssel, főzéssel. Mindemellett a helyzetből adódóan talán most van lehetőségünk kicsit lelassulva, a hétköznapi rohanásból kiszakadva valóban élvezni az elkészülő finomságokat. Nem mindegy azonban, hogy a rengeteg energiával elővarázsolt ételkölteményeket mivel öblítjük le.

Szabó Réka Kata
2020. április 18. 07:17:06
Cikkek
Egy bor: Strázsahegyi Borház Pinot Noir Rozé 2019 (Kunsági Borvidék)

A Pécsi Borozó tavaszi számában – melyet a Pannon Borbolt webshopjából házhoz rendelhetnek – kiemelt témánk az Alföld. Szülőföldem lévén ez a híres-hírhedt Borrégió közel áll hozzám és magam is fontosnak tartom azt a küldetést, melyet az ott tevékenykedő borászok is zászlójukra tűztek, hogy népszerűsítsem az alföldi borokat, ezzel is eloszlatva a sokéves negatív sztereotípiákat, miszerint az Alföldön csak „homoki folyóborok” készülnek. Ékes példája a minőségi borkészítésnek és a helyi összefogásnak Monor és az ő Strázsahegye, ahol az „ezer pince” borászai vállvetve azon munkálkodnak, hogy egyre jobb borokkal örvendeztessék meg a fogyasztókat. Karantén bornaplóm következő fejezete.

Tüske Gyöngyi
2020. április 17. 13:59:06
Cikkek
A Palackposta 2020 indulásáról

Közös borpromóciós kampányt indított a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) április első hetében, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé. A Palackposta 2020 élénk reakciókat váltott ki a közösségi médiában, rákérdeztünk borászatoknál, borkereskedőknél és a szervező HNT-nél is, mit gondolnak a programról.

Győrffy Zoltán
2020. április 17. 08:02:39
Összesen 2702 db találat. 83/271 oldal.