A nemrég megalakult Pécsi Gastro Club első nyilvános rendezvénye lesz 2008. november 29-én, szombaton a pécsi Hotel Kikeletben. Golyák Csaba chef a pécsi Radó Pince boraira komponált menüsorát olvasóink is megkóstolhatják.
Tettyei sétánkat váratlan hóvihar zavarja meg. A kisgombócokban megeredő hózuhatag elől a közeli vendéglőbe menekülünk. A Tettyéről, mármint az étteremről az első emlékképem a kilencvenes évek elejéről való, német nagynéni és nagybácsi hozott el ide, merthogy „itt olyan jó svábosan főznek”. Akkor a virágos kerthelyiségben ültünk le, most a hó értelemszerűen a belső terembe űz minket. A csalfa Déli télben egy melegítő ételsor pont jól esne.
Ismét egy népszerű világfajta, egy igazi kozmopolita képviselői tették tiszteletüket a szerdai borklubban. A chardonnay szinte mindenütt jól érzi magát, de csak kevés helyen ad különlegeset, egyedit. Bíztunk benne, hogy sikerül találkoznunk ilyen egyéniségekkel. A kóstoló végén mindenki megnevezte az általa legjobbnak tartott három tételt. A címhez fotó is tartozik, az alábbi linken.
Az eső szemerkélni kezd, amikor ebédelni indulunk. Pedig a Mediterrán szálló parkolójából van az egyik legizgalmasabb pécsi panoráma: a külfejtés, részben már újból élettel megtelve, a szinte végtelen mély alján a bányató, egy sci-fi ideális díszlete. Az esős Déli télből a Mediterrán éttermébe menekülünk, egy kis melegedés és pár finom falat reményében.
Elegánsan érkezünk, most a hotel mélygarázsában helyezzük el ideiglenesen autónkat. Ebédelni érkeztünk a belvárosba, a téren nincs már szabad hely, gyalogolni meg, nagy fotóstáskával nem szeretnénk. A mélygarázs azonban abszolút megfelel a célnak. Lentről közelítjük meg a Palatinus szálloda éttermét, amely az egyik legszebb terem a városban. A Déli tél során itt a szállás kedvezményes, no meg van mandulás menü is.
Hogy miért fontos az eredeti, ütős és kreatív borcímke a palackon? Gyárthatnánk az ideológiát és a magyarázatot hosszan, de az és kész. Segít megismertetni, eladni a bort, de eleve jobb érzés ajándékozni vagy éppen csak meginni is. Ha szép a borcímke. Mostanában pedig találkoztunk néhány kiugróan stílusos pannon borcímkével.
Sorozatot kezdünk.
Kirándulunk. Természetesen a Mecsekbe. nem megyünk messzire, elindulunk Komló irányába, aztán Árpádtető előtt balra kanyarodunk. Az út a Melegmányi-völgybe vezet, mi a vízesés helyett most inkább ebédelünk. A Gilice panzió és természetesen az étterme is három éve várja a vendégeket a Mecsek csendes, ámde gyönyörű zugában. A Déli télben már csak egy kis hószállingózás hiányzott, de hát a pannon mediterránban ragyogó napsütésben volt részünk.
Sok remek ebédről és vacsoráról számoltunk be mostanában. Ezúttal előre szólunk: a Pécsi Borvidék egyik legnépszerűbb borásza, Andreas Ebner az ősszel immár másodszor lesz főszereplője pécsi borvacsorának. November 22-én a Kalamáris Vendéglőben tartanak borvacsorát, azonban ezúttal a konyhában is Ebner lesz pár órára az úr.
Elsőre nem mindenkinek ugrik be, hova is sietek. A Vörös ökörbe, mondom, de hozzá kell tennem: a négycsillagosba. Így már világos. Pécs első (de mára már nem egyetlen) négy csillagos szállodájának étterme az egykoron ugyanitt működő, Fogadó a Vörös Ökörhöz biliárddal nevű műintézményről kapta a nevét. És hát itt is vár ránk a Déli tél. Ráadásul már nevükben is izgalmas fogásokra készülünk.