Elsőre nem mindenkinek ugrik be, hova is sietek. A Vörös ökörbe, mondom, de hozzá kell tennem: a négycsillagosba. Így már világos. Pécs első (de mára már nem egyetlen) négy csillagos szállodájának étterme az egykoron ugyanitt működő, Fogadó a Vörös Ökörhöz biliárddal nevű műintézményről kapta a nevét. És hát itt is vár ránk a Déli tél. Ráadásul már nevükben is izgalmas fogásokra készülünk.
A Hotel Sopianae Pécs egyik forgalmas csomópontján található meg, de az épületbe lépve mégis nyugalom önt el bennünket. Az étterembe indulunk a lépcsőn és rögvest szembeötlik a vörös színvilág, nem véletlenül rímelteti a designer a színeket a fogadó nevével. Nekem a szín kicsit sok, de ide az ételek miatt jöttünk, a Déli tél aprópóján, de kémeink eddig csak jót jelentettek a helyről.
A Vörös Ökör konyhai filozófiája szerint itt a hagyományos alapanyagok és elkészítési módok találkoznak az új technológiákkal, divatos nyersanyagokkal. Ezt rögtön tányéron is prezentálják, amikor megérkezik főételünk. A kacsamell izgalmas párja a pezsgő lett, ami ugye erősen kötődik Pécshez. Ahogy az étlapot végiglapoztuk, itt amúgy is nagy gondot fordítanak a helyi értékekre, alapanyagokra. De visszatérve az ételhez: a pezsgős alap kis savanykás-friss ízhatást biztosít, kiérezni a borókát, és jól illik a képbe a gomba is. Pécsi bort javasolnak hozzá, némi Lisicza Sauvignon blanc kerül poharainkba. Ami elsőre talán meglepő, de higgyük el: a köretként felszolgált, édeskés, gesztenyés-csipkebogyós krokettekkel remekül harmonizál. Az meg különösen dicsérendő, hogy nem vetik meg a kitűnő libazsír használatát, hiszen ehhez az ételhez az dukál. Jó harmónia, és nem kell hozzá több, mint némi kreativitás...
Kunos Árpád séf úr a desszertet kihozva csak úgy mellékesen fűzi hozzá, ez csak egy egyszerű túrótorta lesz. Hát persze, túrótorta ez, de méghozzá milyen! Nem túl édes, nem túl gejl, diszkrét benne a citrom használata, jó arányokkal keverték ki, az bizonyos. Önmagában is megállná a helyét, de hozzá ott van a cirfandliban altatott füge, a Lisicza Borház újabb bora jelenik meg az abszolút pécsi hangulatú ételben. és hozzá is az kerül a pohárba. Nem túl komplikált ez, cirfandliban pihent az aszalt füge egy teljes napon át, de mégis, az ilyen kis ötletekkel meg lehet nyerni a vendéget. Ahogy engem. És akkor még csak említést sem tettem a cukorban pirult tört mandulaszemekről, melegen érkeznek, abszolút csendben ülünk, még a fényképezőgép se kattog, csak falatozgatunk. lassan, komótosan, mert az étkezés élvezetéhez idő kell. Ide kell.
Boutique Hotel Sopianae Vörös Ökör Étterem
Pécs, Felsőmalom u. 24.
Tel: 72/517-770
E-mail: info@hotelsopianae.hu
Internet: www.hotelsopianae.hu
Nyitva tartás: H-P: 17.00-22.00, Szo-V: 12.00-22.00
Pezsgős csiperkés kacsamell metélt őszi-gyümölcs krokettel
A kacsamelleket metéltre vágjuk, kevés libazsíron megfuttatjuk, majd a felesleges zsírt leszűrjük és félretesszük. A húst a felszeletelt gombával, borókával, fokhagymával, pezsgővel összepároljuk, sózzuk, borsozzuk. Vajjal összegyúrt liszttel sűrítjük. A főtt, tisztított gesztenyét és csipkebogyót apróra összevágjuk, burgonyakrokettet készítünk, ezeket a végén összekeverjük, majd libazsírral lazítjuk. Formázzuk, bő zsiradékban kisütjük.
Mandulás túrótorta cirfandliban altatott fügével
A tojássárgákat cukorral, citromlével és héjával habosra kikeverjük. A túrót áttörjük, a tojásfehérjét habbá verjük. Az így elkészült anyagokat összekeverjük. Elősütött linzertészta talapzatra tortaformában megsütjük (140 Celsius fokon, 70 percig). Tálalásnál kevés cukorral megpirított egész mandulaszemekkel egészítjük ki. Az aszalt fügét 24 órára cirfandliban áztatjuk.
A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.