Megjelenése könnyedséget sugall, színe áttetsző, széle aranyba hajlik. Lassan csorog le a pohár falán, láthatóan van benne anyag bőven. Közvetlenül a nyitás utáni percekben csalánra és egresre hajazó illatjegyek lepik el az orrot, meg csipetnyi fűszer is. Vakon gondolkodás nélkül sauvignon blanc-ra tippelnék.
2010 év első komoly nemzetközi borversenyére, a párizsi Vinalies Internationales-ra 39 országból 3199 minta nevezett. Nem kevés ez, ráadásul 3 aranyérem és 10 ezüstérem is jutott a magyar boroknak, 39 nevezésből ez nem rossz eredmény.
Új időpontban rendezik meg a Gere borvacsorát. Március 4-e helyett április 8-án komponál ételeket Gere Attila boraihoz Ambróczi Aladár, a Fregatt Arizona Pub konyhafőnöke a Fregattban (Pécs, Király utca 21.).
A település negyvenedik borversenyét rendezte meg február végén Bölcske Község Önkormányzata, a Bölcskei Borbarátok Klub, és az Agro Bölcske. A helyi borok mellett versenyen kívül bíráltak el madocsai, dunaföldvári mintákat, a helyi borokat pedig négy kategóriában zsűriztették a borbírákkal. Az eredmények szerint taroltak a sauvignonok. A borversenyre újvörös kategóriában 84, óvörösben 22, újfehérben 63, ófehérben 19 és rozé/siller kategóriában 18, összesen 206 minta érkezett.
Fiatal versenyző a syrah a magyar borok között. Bő tíz év kezdték szélesebb körben telepíteni, népszerűsége azóta folyamatosan csak növekszik. Hogy miért? A bőtermő, hálás szőlő izgalmas, számtalan módon formálható bort ad. Tisztán vagy küvében, könnyeden vagy testesen, barrikban vagy anélkül. Divatbor, amely megtalálta helyét Villányban.
A hétre mindenképpen vöröset akartam ajánlani, be is szereztem az Intersparból egy 2006-os Bujdosó merlot-t 1090 forintért. 2008-as palackozású tétel, nagyon kedvező áron. Megkapta a szokásos három napot, de a harmadik végére sem éreztem úgy, hogy ajánlanám a bort e rovatban. Nem volt benne semmi merlot, éretlen paprikás jegyei voltak illatában és ízében is. Illata néha összeszedte magát, de pár perc alatt mindig visszaesett. (Ha valaki esetleg tesz vele egy próbát, ossza meg velünk, hogy ugyanezt tapasztalta-e. Ha nem, akkor ismét a „megfelelő” tárolás lehetett a hibás.) Nem bontottam kontrollpalackot, egyik bornál sem fogom megtenni. Átlagos, hétköznapi vásárlóként mindenből egy palackot próbálok ki. De vésztartalék természetesen volt kéznél.
Lőrincz György, a tavaly az Év Borászának választott egri bortermelő részvételével tartották meg az idei Mátyás Napi Bor Ünnepet Villányban. A térség szőlészeit és borászait előadásokkal, szakmai bemutatóval és vásárral várták a szervezők.
Nagy visszhangot váltott ki a neves magyar borászok csoportja által kiadott 12 pont. Az azóta eltelt tíz nap alatt nagyon sok borász (ismert és kevésbé ismert nevek) illetve szimpatizáns magánember (a borszakmából és azon kívülről) csatlakozott a megadott email címre elküldött levelével. Rövid időn belül egy önálló honlapon is lehet majd nyomon követni a 12 ponttal egyetértők növekvő listáját. A szervezők közleményét az alábbiakban olvashatják.
Nemrég a fagyos Észtországban jártam, kitűnő alkalom volt ez itthon nem kapható borok beszerzésére. Mivel az észtek nem borkultúrájukról ismertek Európában, ezért a nekik legközelebbi boros nemzetre, a grúzokra esett a választásom. Ők annál nagyobb borosok, és erre büszkék is nagyon, szinte minden címkén hirdetik a 8000 ezer évre visszanyúló borkészítési hagyományaikat. Előzetes ismereteim a grúz borokról a nullával voltak egyenlőek, így az ár alapján választottam, meg persze a minden palackon feltűnő angol nyelvű leírások alapján. Fontos volt, hogy fehéret is vásároljak - még akkor is, ha a grúzok elsősorban vörösboraikról híresek.
Aranytányér Vacsorest néven indul a Gasztroegyetem tavaszi szemesztere február 26-án, 18:30-kor a Kalamáris Vendéglőben (7621 Pécs, Rákóczi út 30.). Az est házigazdái Rippl Béla, Skrut György, Antal Tamás, Golyák Csaba, Neller Henrich és Berta Zoltánné. Asztalfoglalás Somfai Gergőnél a +36-20/928-9102 telefonszámon (e-mail:gergely.somfai@slsoftware.eu) vagy a Kalamáris vendéglő telefonszámán: 72/312-573.