Bikavérek témakörben jöttünk össze vagy huszan a Szerdai Borklubban. Mindenki hozott jótékonyan, így két tucat tétel került a poharakba. A Pezsgőház által készített kiváló zöldséges-vörösboros marharagu pont jókor jött félidőben, szusszantunk, levegőztünk. De mindent összevetve a tételek egyharmadát bármikor szívesen megbontanám, de leginkább pirosbetűs napokon, egyharmadát hétköznapokon kortyolgatnám és és talán még egyharmadnyi se akadt, amelyiktől bontatlanul megválnék. Kenszei kolléga a két tucatból kiemelte az öt legkedveltebbet, a közösségi döntés és változó intenzitású pontozás alapján.
Simon Egri Bikavér 2007
Meggyes, hűvös, északias illatában és ízében is. Nem vastag, könnyed a korty, meggy-cseresznye és kis fűszer. Tanninja sima, kerek jó ivású bikavér, gyümölcsös-bájos, jó inni.
Hangácsi és fia Egri Bikavér 2007
Halvány színű bor. Vékony és kissé levegős, nincs igazán karaktere. Nagyon lágy a szájban, simulékony. Van benne érett meggy is, de hamar eltűnik, rövid.
Halmosi Négykezes Szekszárdi Bikavér 2007
Melegebb illat, sötétebb szín. Sokkal sűrűbb, sok gyümölcse túlérve, íze hosszú. Lekváros, délies beütésű bor, még túl markáns tanninokkal, lesz még szebb is.
Pincemester (Spar Válogatás) Ostoros Egri Bikavér 2007
Fáradt, kicsit fülledt gyümölcs illatok. A korty erősen savas, vékony és hamar elillan. Eléggé jellegtelen, öregedő tétel.
Eszterbauer Tüke Szekszárdi Bikavér 2007
Mély, sötét megjelenés. Illatban hordófűszerek és tobzódó fekete bogyósok. Sűrű, tömény anyag, dús tanninnal és hordós ízekkel. Testes, hosszú, a kortyban is sok fekete bogyós. A végén elbillen az alkohol.
St. Andrea Hangács Egri Bikavér 2007
Illata hűvös, elegáns, a fa már a háttérben, inkább virágos-gyümölcsös. Szájban szép tannin-sav egyensúly, picit sok fa és hűvös-édes ízek jellemzik. Idővel pici muskátlis illat jelenik meg illatában. Tetszési index alapján 5. helyezett.
Heimann Szekszárdi Bikavér 2006
Korosodó színvilág. Illatában kávé, karamella kicsit odapörkölve. Telt gyümölcsök vezetik a kortyot, a lecsengés édes ízeket hagy a szájban. Testesnek hat, de egész könnyedén iható. A csúcson valószínűleg túljutott már.
Bolyki Egri Bikavér 2006
Vegetális illatok jellemzik, már itt is feltűnik a magas alkohol. Tanninja tapadós, vastag, glicerines a korty. Édes-fűszeres ízek, egyre erősödő fával. A zárásban zöldesség, kesernye.
Eszterbauer Tüke Szekszárdi Bikavér 2006
Fűszeres illatú tétel. Nem bonyolult a struktúrája, tanninja sima, szépen beérett fekete bogyósok viszik a zamatát. Szép korban lévő, összeérett bor, nem akar hengerelni és jól iható.
Thummerer Egri Bikavér Superior 2006
Szellőztetés után mély, sűrű illatába áfonya, szeder. Masszív, krémes anyag sok tanninnal és alkohollal. Egyik sem lóg ki, elbírja masszív szerkezete. Érett és még élő, vastag, déli stílusú bikavér. Tetszési index alapján 4. helyezett.
St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2006
Szép, tiszta illatok friss szederrel, málnával és szamócával. Egyedi és izgalmas a korty, nagyon hosszú. Betölti a szájat, diszkrét, elegáns és mégis friss, lendületes. Savai szépen gördítik végig a szájban és tele van érett gyümölcsökkel. Tetszési index alapján 1. helyezett.
Fekete Mihály Szekszárdi Bikavér 2006
Animális, poros, fülledt illat. A korty már kezd kiüresedni, nem nyújt már túl nagy élményt, de még kellemesen elkortyolható.
Takler Szekszárdi Bikavér 2006
Illatában és ízében is bordói cuvé-ket idéz. Tobzódik a fekete bogyósokban és a hordó fűszerekben az illata. Íze főleg szilvás, aszalt szilvás, sok tanninnal és magas alkoholérzettel a végén. Nagy testű, sűrű bor, hosszú lecsengéssel. Tetszési index alapján 3. helyezett.
Szent Gaál Szekszárdi Bikavér Válogatás 2005
Oxidált illatok és ízek jellemzik. Darabos, kiüresedő, lekváros a korty. Már eléggé elöregedett, alkoholja tartja még magát.
Szent István Korona Egri Bikavér 2005
Leépült már. Muskátli, zöld az illata. Zamata szinte teljesen eltűnt, gumicukros, szörpös. A vége kesernyébe csap át.
Tóth István Egri Bikavér Superior 2005
Szépen mozog a pohárban, illata elegáns, tercier aromák vezetik. Szép tartalmas a korty, pont megfelelő arányokkal. Gyümölcsei még élnek, sava még élénknek hat és hosszan kitart a vége. Szépen öregedő és még nagyon élő tétel. Tetszési index alapján 2. helyezett.
Bolyki Egri Bikavér 2005
Zöld fűszeres, muskátlis illata nem teljesen tiszta, nem tisztul ki. A korty szikár, nyersnek hat és a végén fanyar ízzel köszön el. Idővel kedvesebb lesz a szájban, de nincs igazán karaktere, üresnek hat.
Gál Tibor Egri Bikavér 1995
2005-ösként érkezett, a kóstoló végén derült rá fény, hogy egy tízessel korosabb. Kellemes palackbuké, likőrös, lekváros illatjegyek. Ízében animalitás és öreg szilvalekvár. Még tartja magát becsülettel.
Simon Egri Bikavér 2005
Érett, szép korban lévő gyümölcsök jellemzik az illatát. Jönnek a tercier aromák is szépen, érdekes fügés-fűszeres íz jeggyel is rendelkezik. A levegő nagyon jót tesz neki, sokat alakul, az egész bor kap egy kellemes fűszeres karaktert.
Torres Sangre del Torro (Spanyolország) 2005
Egy kis becsempészett csalafintaság. Pörkölt, illatok sok fűszerrel. Ízben is a fűszerek köszönnek vissza, hosszú az íze, de nincsen benne sok tartalom izgalom. Megöregedett tétel.
Szent Gaál Szekszárdi Bikavér Válogatás 2004
Fura, egyszerre zsíros és lekváros illat. Íze hűvös, hideg. Öreg és eléggé kiüresedik, lekváros íz jegyek vezetik.
Gál Tibor Egri Bikavér 2004
Illatában és ízében is van még bőven gyümölcs a tercier jegyek mögött. A korty már szétesőben, de még egészen jól iható. Savai és még érezhető gyümölcsei vezetik. Lecsengése hosszú és gyümölcsös.
Tóth István Egri Bikavér 2003
Meglepően élénk gyümölcsök jellemzik a zamatát. Illata nagyon zárkózott, a levegőn sem nyílott meg. Savai tartják még szépen a kortyot, nem omlott még össze. A levegő nagyon jót tesz neki.
Tóth István Egri Bikavér 2002
Hosszan szellőztetve szépen megnyílik. Illata szép kort jelez, erőteljes palackbuké csipetnyi gumival. Tannin-sav egyensúlya kifogástalan, még mindig több rétegből építkezik a korty, tartalmas és érdekes. Hosszú bor, szép korban, időt kér.