A Baranya Megyei Önkormányzat 2010-ban ismét kiválasztja a Baranyában termelt borok közül a legnemesebbeket, amelyek méltón képviselhetik megyénket itthon és külföldön. A megmérettetésre április 27-én, Villányban borversenyt hirdet. A verseny helyszíne a Villányi Borász Akadémia, amely már többször bebizonyította, hogy méltó körülményeket tud biztosítani a rangos versenyek lebonyolításához.
Az első zsenge hajtások után már napok óta vastagon borítja a medvehagyma a Mecsek lankáit. Ezért, és mivel a medvehagyma jó dolog, a Pécsi Borozó szerkesztősége receptversenyt hirdet olvasói számára. Műfaji megkötés nincs, a jelentkezők bármilyen medvehagymás étellel-itallal nevezhetnek. A recepteket április 16-ig várjuk az info (kukac)pecsiborozo.hu e-mail címre, eredményhirdetés április 19-én. (A vállalkozó kedvűek akkor még gyűjthetnek medvehagymát, kipróbálandó a nyertes recepteket.) A három nyertest értékes borcsomaggal jutalmazzuk.
Folytatódik a Kalamáris Vendégló és a Dunántúli Napló közös gasztronómiai élménysorozata, a „Beszélgetés a pécsi gasztronómiai kultúráról – finoman!”. A második vacsoraestjüket április 7-én, 18 órai kezdettel tartják az étteremben (Rákóczi út 30.), a vendég ezúttal a Brill Pálinkaház és a Radó Pince lesz, a menüsort Skrut György készíti el.
A spontán dolgok néha sokkal jobban tudnak elsülni, mint a hetekkel előre megtervezettek. Így jártam én is, már úgy nézett ki, hogy ismét nem sikerül vöröset ajánlani, amikor jött egy telefon, egy füles. Örültem, mert szeretem a kadarkát, ez az a fajta szerintem, amellyel könnyedén be lehet vezetni valakit a vörösborok világába. Ketten ültünk le a palack mellé, ami nem élte meg a három napot.
Mit tagadjuk, vannak kedvenc borversenyei az embernek. Az idén fennállásának 105. évét jegyző Mohácsi Sokacok Olvasókörének borversenye ezek közé tartozik, így ahogy tavaly, úgy most is örömmel vettük a felkérést a borbírálatra (főként, hogy a Vince-napon nem lehettünk ott személyesen). Azt sem titkoljuk, hogy a mohácsi borok különösen közel állnak a szívünkhöz, a maguk őszinteségével, letisztultságával, olykor ivóságukkal, olykor pedig (néha meglepő) nagyságukkal.
Öröm az ürömben, köszönhetően zoranka távolmaradásának (korábban részletesen elemzett okokból), és a szervezők rugalmasságának, sikerült a megmaradt szombati jegyet vasárnapi belépőre átváltani. Így az eredetileg egy naposra tervezett terepszemle Magyarország egyik legnagyobb boros rendezvényén két naposra kerekedett.
Baranyai Sváb ételeket készít a Gastro Artist Pécsi Férfi Főző Egyesület a pécsi Természettudományi Múzeum udvarán március 26-án 16 órától. Az EKF program által támogatott rendezvény egy olyan sorozat nyitóeseménye, melynek célja a régió hagyományos ételeinek felkutatása, megőrzése, továbbhagyományozása, népszerűsítése.
A Vylyan Pincészet 2008-ban lépett elő egy a képzőművészet és a borok találkozásából született ötlettel. Pécsi művészeket kértek fel arra, hogy leheljenek életet „kiszolgált” boroshordókba. Az érdekes kihívás (és persze hordó beltartalma) beindította az alkotó fantáziát, így születettek meg a Művészi Hordók, melyeket most Franciaországban, Bordeaux-ban állítanak ki március 22. és 27. között.
Napjainkban, amikor a borklubok, boregyetemek és hasonlók népszerűségük csúcsán vannak, rizikós újabbat indítani. vagy mégsem? Főleg akkor nem, ha jól megválasztottuk a célközönségünket. Azt már tudjuk, hogy a nők sokszor döntenek helyettünk, főleg ha bevásárlás a téma, de illemtankönyvünk szerint a fogyasztandó borról is az étteremben. Őket célozza meg a Matias Pincészet egy újszerű borklubbal, a BorBonnal. Amelyről természetesen majd időben tudósítani is fogunk. Addig szerkesztőségünk hölgytagjainak számát is növeljük, ígérjük.
Minden utazást hosszabb szervezés előz meg. A borosokat hosszabb. Kezdődik belépő- és vonatjeggyel. Aztán ígéret a családnak egy következő hétvégi, közös programmal kapcsolatban. A kínálat napokon át tartó böngészése, mert ekkora kínálat megkívánja a sorrendet. Mindezek után még nagyobb a csalódás, amikor a bal felső nyolcas elindítja titkos küldetését. Alternatív VinCe tudósítás, amelyet majd követ az igazi is...