Ahogy az eddigi években, úgy idén is április eleje a medvehagyma ünnepe Orfűn. A nagysikerű gasztro-napokra április 10. és 11-én várják a látogatókat kulturális és gasztronómiai programokkal, korhatár nélkül. (S ha már ott vagyunk, szerezzük be az alapanyagot a Pécsi Borozó receptversenyére.)
Március vége óta előjegyezhető a 2008-as Malatinszky Kúria Cabernet Franc. A borgyűjtők május 16-ig adhatják le rendelésüket.
A korábbi VinCE beszámolóban utaltunk már Szepsy István Tokajról tartott mesterkurzusára, következzenek most a borok. Nyolc bor, szépen elosztva, négy száraz és négy édes tétel. Habár a régi és új stílusú tokaji borok összekóstolása elmaradt, de nem voltunk egy cseppet sem elégedetlenek, remekül indult a szombati napunk.
Gyümölcs- és törkölypálinka-versenyt szerveznek Magyarbólyban április 16-án. A megmérettetésre szerdáig még lehet jelentkezni a minták pécsi leadásával. De nemcsak a verseny az újdonság a megyei pálinkafronton: az érdeklődők hétvégén pálinkabíráló tanfolyamon szerezhetnek szakmai oklevelet.
Idén Magyarország adott otthon az Europea Szőlész-Borász Versenynek (Europea Wine Championship) március 22-27. között. A Budafokon és Villányban zajló versenyen taroltak a külföldiek, de egy kategóriában magyar győztest is avathattak. Az Európa 17 és 24 év közötti fiatal borászainak meghirdetett versenyt ötödik alkalommal rendezték meg.
Húsvétig már szinte az ország minden pontjára eljutott a Pécsi Borozó legfrisebb, 2010. tavaszi száma. Az új szám ezúttal 60 oldalon mutatja be a Pannon Borrégió borait, borászait, érdekességeket és újdonságokat. Ez utóbbiak közé tartozik a Tesztgyőztesek vacsorája, amikor is egy tematikus vacsoraest keretében mutatjuk be a tavaszi szám tesztjeinek győztes borait az Enoteca Corsoban (Pécs, Király utca 14), mégpedig április 10-én, szombaton. A legjobb kadarka és portugieser mellett a Mustra rovat legszebb vörös és fehér bora kerül majd a poharakba, hozzájuk pedig ételeket is komponáltak az Enoteca konyháján.
Száz éves német népszokásnak lehet részese, aki hétfőn Bólyba látogat. Az Emmausz-járás a Biblia egyik ismert példázatát eleveníti fel, az emmauszi tanítványok tanulságos történetét. A rendezvény keretében pedig életre kel a bólyi pincesor, a gazdák új fehérboraikkal köszöntik a tavaszt és látogatóikat.
A Baranya Megyei Önkormányzat 2010-ban ismét kiválasztja a Baranyában termelt borok közül a legnemesebbeket, amelyek méltón képviselhetik megyénket itthon és külföldön. A megmérettetésre április 27-én, Villányban borversenyt hirdet. A verseny helyszíne a Villányi Borász Akadémia, amely már többször bebizonyította, hogy méltó körülményeket tud biztosítani a rangos versenyek lebonyolításához.
Az első zsenge hajtások után már napok óta vastagon borítja a medvehagyma a Mecsek lankáit. Ezért, és mivel a medvehagyma jó dolog, a Pécsi Borozó szerkesztősége receptversenyt hirdet olvasói számára. Műfaji megkötés nincs, a jelentkezők bármilyen medvehagymás étellel-itallal nevezhetnek. A recepteket április 16-ig várjuk az info (kukac)pecsiborozo.hu e-mail címre, eredményhirdetés április 19-én. (A vállalkozó kedvűek akkor még gyűjthetnek medvehagymát, kipróbálandó a nyertes recepteket.) A három nyertest értékes borcsomaggal jutalmazzuk.
Folytatódik a Kalamáris Vendégló és a Dunántúli Napló közös gasztronómiai élménysorozata, a „Beszélgetés a pécsi gasztronómiai kultúráról – finoman!”. A második vacsoraestjüket április 7-én, 18 órai kezdettel tartják az étteremben (Rákóczi út 30.), a vendég ezúttal a Brill Pálinkaház és a Radó Pince lesz, a menüsort Skrut György készíti el.