A Pécsi Borozó meghívására Pécsre érkezett Balassa István és Szilágyi László, hogy megmutassák a kultúrfőváros borértőinek Tokaj értékeit. Tették ezt egy új generáció lendületével, egymásra épített kóstolósorral, tehetséges szép borokkal. A menüt a Pezsgőház hangolta a borokra, a borászokon és boraikon túl a nyitott és érdeklődő közönség biztosította az est sikerét.
A Kultúrkertben folytatódik ma a Gastro Artist Pécsi Férfi Főző Egyesület Régió Ízei sorozata. Délután 16-18 óra között ezúttal tolnai ételeket kóstolhatnak az érdeklődők, mellé pedig a Heimann Családi Birtok borait szolgálják fel.
Borverseny és borbál is lesz Pécsváradon Szent György, a város védőszentjének ünnepe alkalmából a hétvégén. Pénteken a bor, szombaton fúvószenekarok, vasárnap családi programok lesznek a középpontban.
A hagyományokhoz híven idén is megrendezte nagyszabású borversenyét a 21. születésnapját ünneplő Mecseknádasdi Szőlő és Bortermelők Egyesülete. A Magyarországi Németek Országos Borversenyén idén is majd’ hatszáz mintát zsűriztek le a bizottságok (köztük a meghívást örömmel elfogadó Pécsi Borozós delegáció). A borverseny különlegessége, hogy hobbiborászok és ismert termelők éppúgy indíthatják boraikat. Az eredmények pedig idén is azt mutatták, hogy szép számmal akadtak meglepően szép borok a háztáji szőlőből is.
Nem volt könnyű dolga a szerkesztőségnek (kezdjük egy közhellyel), mert beérkezett több tucat pályamű, melyek közül előzsűriben kiválasztottunk tizenkettőt. Innen nehezebb volt a játék, mivel a hattagú, szigorú zsűri 4 receptet talált győztesnek. Még egy kör távpontozás után végült hét recept maradt versenyben: ők lettek a 2010-es Pécsi Borozós Medvehagyma Receptverseny győztesei. A díjazottaknak gratulál a szerkesztőség!
Biztosra akartunk menni, így egy (számunkra majdnem) biztos befutónak számító étteremmel ajándékoztuk meg magunkat Andorral. Egyúttal (magunkkal szembeni) régi restanciánkat akartuk ledolgozni, amikor a balatonszemesi Kistücsökbe foglaltattunk asztalt. A Csapody Balázs vezette, a balatoni (és dél-dunántúli) vendéglők rossz hírére ráverő étteremben enni nem csak Budapesten menő, és simán megér másfél órás autózást.
A Szekszárdi Borvidék borversenyének aranyérmes borai lesznek kóstolhatóak április 24-én, szombaton. Délután 15 és 19 óra között várja az érdeklődőket 22 borászat negyven nagyszerű borral Szekszárdra, a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar aulájába. A jegyek elővételben 2500, a helyszínen 3500 forintért válthatóak meg.
Villányi estet tartott a szekszárdi BORkultúra szabadEGYETEM a soron következő kósolóestjén április 14-én. Mészáros Gabriella, Bock József, Nagy Gergely, Malatinszky Csaba, Nagy Zsolt, Gere Zsolt, Ipacs Szabó István, Heumann Erhard, Pohl Péter, Bakonyi Antal, valamint 160 lelkes borrajongó részvételével.
A medvehagyma slágertéma, kattintásban is verhetetlen áprilisban, de a beküldött receptek száma is meghaladta a várakozásainkat. Az előzetesen behirdetettel szemben még csak most tartunk ott, hogy kiválasztottuk a legjobb tizenkettőt és komoly lobbitevékenység, valamint belharcok folynak szerkesztőségen belül a további rangsorolás ürügyén. Ami késik, szerdára múlik, akkor mindenképpen közzétesszük, nekünk melyik medvehagymás recept tetszett a legjobban.
Borászati Konferenciát szervez a Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanács április 23-án (péntek), reggel 9 órától Tolnán. A Hotel Thelenában (Kaszárnya utca 7.) megrendezett eseményen délelőtt eredetvédelemmel, növényvédelemmel, a magyar szőlő és borágazattal foglalkozó, délután a Tolnai borvidék új közösségi marketingjét és borturisztikáját tárgyaló előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.