Bikavérek témakörben jöttünk össze vagy huszan a Szerdai Borklubban. Mindenki hozott jótékonyan, így két tucat tétel került a poharakba. A Pezsgőház által készített kiváló zöldséges-vörösboros marharagu pont jókor jött félidőben, szusszantunk, levegőztünk. De mindent összevetve a tételek egyharmadát bármikor szívesen megbontanám, de leginkább pirosbetűs napokon, egyharmadát hétköznapokon kortyolgatnám és és talán még egyharmadnyi se akadt, amelyiktől bontatlanul megválnék. Kenszei kolléga a két tucatból kiemelte az öt legkedveltebbet, a közösségi döntés és változó intenzitású pontozás alapján.
Sikerrel zárult a szekszárdi Polip Ifjúsági Egyesület és a Diagonál Magyarország szervezésében Az őshonos kadarka címmel meghirdetett rendezvény március elsején, amit tartalmas előadások és Kovács János Venesz-díjas mesterszakács kadarkához készített ételei gazdagítottak. A nagy érdeklődést kiváltó estnek a Mészáros Borház adott otthont, ahonnan a szekszárdi borászok se maradtak távol: Mészáros Pál, Vida Péter, Módos Ernő, Heimann Zoltán, Eszterbauer János és Vesztergombi Csaba mutatták be kadarkáikat.
2010. március 27-én Tokaj-Hegyalja Pécs városába érkezik! Ezen a márciusi szombaton Pécs ad otthont ennek az egyedülálló programsorozatnak, mely arra hivatott, hogy bemutassa Tokaj-Hegyalja kincseit, aktuális történéseit. A kóstolón 45 tokaji bor mutatkozik be, 15 vezető pincészettől. Továbbítjuk a Tokaj Grand Tour csapatának szívélyes invitálását.
Megjelenése könnyedséget sugall, színe áttetsző, széle aranyba hajlik. Lassan csorog le a pohár falán, láthatóan van benne anyag bőven. Közvetlenül a nyitás utáni percekben csalánra és egresre hajazó illatjegyek lepik el az orrot, meg csipetnyi fűszer is. Vakon gondolkodás nélkül sauvignon blanc-ra tippelnék.
2010 év első komoly nemzetközi borversenyére, a párizsi Vinalies Internationales-ra 39 országból 3199 minta nevezett. Nem kevés ez, ráadásul 3 aranyérem és 10 ezüstérem is jutott a magyar boroknak, 39 nevezésből ez nem rossz eredmény.
Új időpontban rendezik meg a Gere borvacsorát. Március 4-e helyett április 8-án komponál ételeket Gere Attila boraihoz Ambróczi Aladár, a Fregatt Arizona Pub konyhafőnöke a Fregattban (Pécs, Király utca 21.).
A település negyvenedik borversenyét rendezte meg február végén Bölcske Község Önkormányzata, a Bölcskei Borbarátok Klub, és az Agro Bölcske. A helyi borok mellett versenyen kívül bíráltak el madocsai, dunaföldvári mintákat, a helyi borokat pedig négy kategóriában zsűriztették a borbírákkal. Az eredmények szerint taroltak a sauvignonok. A borversenyre újvörös kategóriában 84, óvörösben 22, újfehérben 63, ófehérben 19 és rozé/siller kategóriában 18, összesen 206 minta érkezett.
Fiatal versenyző a syrah a magyar borok között. Bő tíz év kezdték szélesebb körben telepíteni, népszerűsége azóta folyamatosan csak növekszik. Hogy miért? A bőtermő, hálás szőlő izgalmas, számtalan módon formálható bort ad. Tisztán vagy küvében, könnyeden vagy testesen, barrikban vagy anélkül. Divatbor, amely megtalálta helyét Villányban.
A hétre mindenképpen vöröset akartam ajánlani, be is szereztem az Intersparból egy 2006-os Bujdosó merlot-t 1090 forintért. 2008-as palackozású tétel, nagyon kedvező áron. Megkapta a szokásos három napot, de a harmadik végére sem éreztem úgy, hogy ajánlanám a bort e rovatban. Nem volt benne semmi merlot, éretlen paprikás jegyei voltak illatában és ízében is. Illata néha összeszedte magát, de pár perc alatt mindig visszaesett. (Ha valaki esetleg tesz vele egy próbát, ossza meg velünk, hogy ugyanezt tapasztalta-e. Ha nem, akkor ismét a „megfelelő” tárolás lehetett a hibás.) Nem bontottam kontrollpalackot, egyik bornál sem fogom megtenni. Átlagos, hétköznapi vásárlóként mindenből egy palackot próbálok ki. De vésztartalék természetesen volt kéznél.
Lőrincz György, a tavaly az Év Borászának választott egri bortermelő részvételével tartották meg az idei Mátyás Napi Bor Ünnepet Villányban. A térség szőlészeit és borászait előadásokkal, szakmai bemutatóval és vásárral várták a szervezők.