Kérem Várjon!
Cikkek
Két bor, ünnep alatt

Négy nap, hosszú hétvége, már szerdán befájdult az agy, amikor véletlenül egy hiperben szerettem volna egyetlen apróságot venni. Mindenki őrült mód vásárolt, pedig a boltok pénteken újranyitnak, amúgy sincs valami pocaksüttető strandidő, a Balatonig se muszáj elzarándokolni. Van viszont két borom, amik négy napon át kitartanak, ha persze előbb nem nézünk a palack aljára.

zoranka
2015. augusztus 21. 05:59:02
Cikkek
Tudománytalan elmélkedés

Alapjáraton a magyar emberek többsége a borban jelentkező különböző gyümölcsök érzetét is szimpla blöffnek tartja, mondván, hogy a bornak kizárólag szőlőíze lehet. Így ez a kérdéskör a keményvonalas szubkultúra belső köreit hozza inkább lázba, de talán nem hiábavaló összegezni az ismereteinket és megpróbálkozni egy esetleges gyakorlati bizonyítással

Szabó Zoltán
2015. augusztus 19. 06:54:52
Cikkek
Három ország, négy rajnai rizling

Előbb tanakodtunk kicsit, a Csehországból érkezett pinot blanc vagy rajnai rizling kerüljön be először egy kóstolósorba. Aztán eszembe jutott, hogy van a pince osztrák szegletében két Loimer-rizling, amikre már kíváncsi vagyok. Hozzádobtunk még egy meglepetést a csapatnak és a Kalamáris borkertjében, azaz fröccsöldéjében foglaltunk is egy asztalt.

zoranka
2015. augusztus 18. 05:51:55
Cikkek
Furmintok innen-onnan

Volt a pincében egy-két furmint, aztán Gabi is, Zsolt is hozott egyet-egyet, gondoltuk összedobjuk és hipp-hopp összejött 5 palack. Ami már egy szép kis sor, főleg, hogy viszonylag ismeretlenebb, azaz ritkábban kóstolt termelők, vidékek, borok jöttek össze. Tokaj, Somló, Burgenland, Muraköz.

zoranka
2015. augusztus 17. 06:49:23
Cikkek
Muraközi borok Pécsett

A horvát államiság ünnepén idén nem csupán a szokásos menetrend szerinti megemlékezések zajlottak (ami általában a formaságok, folklór, fogadás háromszögben játszódik), hanem egy borgasztro programot is szerveztek. A Jókai Bisztróban a muraközi borászok 12 válogatott borát kóstolhatták meg az érdeklődők, a sikeres bemutatkozást folytatás is követheti. Íme, mi így kóstoltunk.

szabogabi-zoranka
2015. augusztus 14. 05:51:47
Cikkek
Bor, történelem
Megtörve a - remélhetőleg átmenetinek bizonyult - csendet a következőkben egyfajta bortörténelmi hogyisvolt-rovatot szeretnék indítani, néhány téma tisztázása végett. Akad, ami kevésbé ismert vagy éppen tévesen rögzült a köztudatban. Célom továbbá a kor bortermelési, -ivási szokásainak párhuzamba állítása a mára jellemző jelenségekkel. Igyekezve a részletek alapos leírására, de természetesen szubjektíve, a saját meglátásaimmal megtoldva, hiszen borról másképpen nem is lehet.
Szabó Zoltán
2015. augusztus 13. 06:06:30
Cikkek
Három borról

A nyáron nem sok bort kóstoltam. Mondjuk inkább azt, nem sok bort kóstoltam a régióból. Volt ez a telítődés, amin túl kellett lendülni. Meg a harminc fok feletti hőségben vörösre ritkán vágyom, a rozéfröccs csak fesztiválokon és grillezéseken alternatíva, az izgalmas fehérek meg általában nem itt teremnek. Bár találtam fehérben is élményt. És még két vörös is tudott csúszni.

zoranka
2015. augusztus 12. 06:32:11
Cikkek
Mindig folytatni kell...
Két hónapja, majd' három nincs fenn friss poszt a weboldalon. Sokkal régebben kérdezem magamtól, miért is voltak fenn posztok korábban? Nehéz legbelül úgy lekövetni, mi minden változott meg a Pécsi Borozó 2008-as indulása óta, hogy közben kicsit kívülről is tudjam szemlélni a helyzetet. Ehhez jó volt két hónap szünet. Legbelül letisztázni, milyen legyen a folytatás. Ha lesz folytatás.
zoranka
2015. július 28. 09:16:10
Cikkek
Egy kis reggeli szubjektív
Nem írok mostanában borról. Olvasni is ritkán olvasok, csak felbosszantom magam. Inkább mást olvasok és másról írok. Nem mintha nem érdekelne továbbra is, csak kell egy kis szünet. Néha mindenből eljön az a pillanat, amikor sok. A múlt szombaton a ptuji Salon Sauvignonon a negyvenedik sauvignon blanc után gondoltam azt, hogy nem kell tovább, elég volt. Mert innen már nem tiszta szívvel, csak tisztességből. Az meg nem ugyanaz. Így vagyok mostanság a borírással is. 
zoranka
2015. május 22. 08:40:59
Cikkek
Borszakkör a Bormúzeumban: Fuxlik

Újra köztünk vannak a rókák. Évek óta durrogtatom el ezt a nem túl frappáns közhelyet, de még mindig megvan a maga bája számomra. Immár negyedik éve kísérem figyelemmel a fuxlik történetét és tudósítok róluk minden egyes alkalommal a Pécsi Borozó virtuális hasábjain. Nem titok, hogy a rókaborok több okból kifolyólag is közel állnak a szívemhez, hiszen ezt már többször kifejtettem az előző cikkeim kapcsán. A lényeg még mindig ugyanaz: szeretem, mert a francia vonatkozású rozéval ellentétben sokkal inkább a miénk, másrészt hiánypótlónak gondolom, harmadrészt pedig, mert egy olyan összefogást képvisel a borászok között, ami példaértékű.

szaboberni
2015. május 10. 13:12:26
Összesen 2616 db találat. 118/262 oldal.