Az elmúlt hetekben szerencsére nem csak a szakmai sajtó foglalkozott a magyar gasztronómiával, legalábbis azzal a részével, amivel foglalkozni érdemes. A Bocuse d’Or világversenyén elért negyedik hely, Széll Tamás és csapatának sikere büszkeségre ad okot, ugyanakkor érdemes kicsit a csillogás mögé nézni, mert még sok a teendőnk.
Ma este egyetlen bor jöhetett szóba. Nem ismertem igazán a megalkotóját, néhányszor találkoztunk mindössze, borversenyen, borkóstolón, pár mondatot váltottunk, többször csak hallgattam. Tiszteltem a borait, az életművét, az embert.
A Pannon Borrégió és a Pécsi Borozó szervezésében hétfőn bíráltak el a Pannon Borrégió Top25 versenyre benevezett borokat. Összesen 148 pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi bort jelöltek a megmérettetésre, a pécsi Jókai Rendezvényházban lebonyolított borversenyen közülük került ki a 25 legjobb, amely borokat egyébként júniusban lehet majd megkóstolni a Top25 Kóstolófesztiválján, a pécsi Littke Pezsgőházban. A borvidéki borászokból és az ország minden részéről érkezett szakértőkből, borszakírókból álló zsűri az idén 10 villányi, 8 szekszárdi, 4 tolnai, 2 pécsi és egy dunántúli bort választott a legjobbak közé.
Vannak borok, amiket sokáig tartogatunk, így vagyok én mintegy négyszáz palack portugieserrel, gyűjtöm őket és ritkán kóstolom a pince mélyéről, inkább újakat fedezek fel mindig. Van viszont, ami etalon, amihez vissza kell térni. Legutóbb 2014-ben kóstoltam ezt a 2012-es portugiesert, nincs is belőle több, pedig milyen jó volna még.
Szisztematikus egy napos kóstolással is csupán a negyedéig jutottam a zágrábi Vinart Grand Tasting felhozatalának. A második alkalommal megrendezett borfesztiválon 100 horvát és 20 külföldi pincészet mutatkozhatott be, a szervezők alaposan előszűrik, ki fér be a kínálatba. A kétnapos kóstolót megelőzőn négy napon át 20 mesterkurzus nyújt mélyebb elmerülési lehetőséget egyes témákban.
Az Iván-völgyi kadarka túra immár hetedik esztendeje örvendezteti meg a Szekszárdi borokra, azon belül is a kadarkára fogékony fogyasztókat, most azonban a város északi felén tevékenykedő borászok gondoltak egyet és önálló túrát alkottak április 29-re a Szekszárdi Bikavérnek is, Bikavér Borongoló néven. Az ötletgazdával, Eszterbauer Jánossal beszélgettünk.