Elslisszanunk Klissza mellett, alszunk a buszon, felébredünk a Neretva deltatorkolatában, hunyorgunk a frissen jött napsütésben, megtapasztaljuk, hogy milyen az, ha a plavac maliban selymes a tannin és átsuhanunk az új hídon a Peljesac-félszigetre, azon belül is címszavakban a Dingac, Grgic, Milos, Mali Ston és a helyi osztriga és tonhal voltak a főszereplők. Tartsatok velünk!
Hvar minden mennyiségben, kompon és komp nélkül, völgyben és alagútban, hegyek között és a tenger partján, épületben és szabad ég alatt, éhesen és jóllakottan.
A harmadik napon Split van terítéken, ami elsüllyedt a Trónok harca őrületben, de van remény, legalábbis a kis éttermek, a kávéházak és a vinotéka amit felfedeztem, ezt látszanak erősíteni.
Hogy milyen érzés egy szatyor medvehagymát szedni, azt hazavinni, megmosni, leszárítani, összedarabolni, aztán különféle pestokat, leveseket, mártásokat, vagy akár pogácsát készíteni belőle, azt csak az tudja, aki próbálta már. Az illatozó domb- vagy hegyoldal látványa, a masszív, ugyanakkor tavasziasan zsenge fokhagymaszag, a lassan gyűlő hosszúkás levelek látványa, a szorgalmas, ugyanakkor gondos gyűjtés szinte visszarepít abba a korba, amikor a gyűjtögetés volt az élet esszenciája. Ha valakinek nincs kiskertje, a szezonban simán átélheti a saját betakarítás csodás érzését. Aztán természetesen irány a konyha.
Hajnali kelés, érkezés utáni alvás, temérdek rozé és éjszakai városnézés Zadarban, ez fért az első részbe.
Két éve volt már egy ilyen kóstoló, de most eljött az újabb évjáratváltás ideje.
Stílustanácsadó, divatszakértő, író, üzletember. Dr. Schiffer Miklós a pécsi MCC-ben „Stílus és politika” címmel tartott előadást. A rendezvény után sikerült elcsípnem a szakembert egy gyors interjú erejéig. Általában borokról írok, ám mivel Schiffer Miklós nagyon ritkán fogyaszt bort, akkor is inkább újvilági tételeket, ez nem képezhette beszélgetésünk tárgyát. Szerencsére azonban van egy körülmény, mely kapóra jött, ugyanis alanyom szenvedélyes szivarfogyasztó hírében áll. Azt gondolom nem kell sokat töprengeni azon, hogy különböző szempontok alapján párhuzam vonható-e a szivar és a gasztronómia különböző területei között, hiszen végérvényesen mindegyik az ízek és továbbmegyek, az élet élvezetéről szól.