Kérem Várjon!
Cikkek
Zinfandel a Kárpát-medencében?
Egy bor: Francis Coppola Diamond Zinfandel 2017 (USA, Kalifornia)
Ercsey Dániel
2022 March 22.
Tudtátok, hogy valaha a szentendrei szőlőhegyek zinfandeltől zöldelltek? Főleg a Szamárhegy! Persze akkoriban ezt még a helyi szerbek és horvátok, dalmátok és bunyevácok, katolikus és ortodox szlávok sem tudták. Ők kratosiját termesztettek, és vörös aszút csináltak belőle.

Szentendre kapcsán már született egy összefoglaló cikk a Pécsi Borozón, érdemes ezt is elolvasni, hogy teljesen képbe kerüljünk. Most pedig elérkezett az idő, hogy komolyan kivesézzük a zinfandel/primitivo/pribidrag fajtát, ehhez ki is választottam 5 bort, amiből végül 3 került be a Lecsengés aktuális "boriskolájába".

A negyedik bor dugós volt, az ötödik pedig nem azért maradt ki, mert ne lett volna kifogástalan, de stílusában inkább emlékeztetett egy európai vörösborra, mintsem egy kaliforniai Zin-re. Lássuk hát:

Francis Coppola Diamond Zinfandel 2017

Közepesnél mélyebb rubin szín. Rendkívül élénk illat, benne fekete bogyós gyümölcsök, főleg szilva és szeder, de egy izgalmas epres vonal is felbukkan a háttérben. Kóstolva közepes test, jó savak, a lecsengésben előtérbe kerülnek a fűszeres aromák, vanília és kávé, egy kis málnalekvár. Jól iható, de az igazi izgalom elmarad. 86/100 pont

banner