Az első magyar BJCP sörmustrát a Pécsi Borozóban egy speciality Indian Pale Ale nyerte meg. Sokaknak ez a mondat többismeretlenes egyenletnek tűnik, igyekszünk felfejteni, hiszen mi is tanuljuk még bőszen a sörös szakkifejezéseket. Egy biztos: sok tisztességgel elkészített (és egynéhány igencsak gyengus) magyar sörből nem volt annyira nehéz kiválasztani a jobbakat, de a legjobbakat sokkal nehezebb.
Lapunk sörmustráját első alkalommal novemberben rendeztük meg, résztvevőként meghívást kapott rá a teljes magyar mezőny. Felhívásunkra választ a megszólítottak felétől kaptunk, a bírálatra tételt 12 főzde küldött be, melyek döntő többsége országosan terjeszti söreit. A Sörmustrán egy vakteszten alapuló módszertant használunk, amelyen a zsűri 100 pontos rendszerben értékeli a tételeket a BJCP 2015-ben kiadott elveit alapul véve. A tételek anonimizáltan és a stílusnak megfelelő környezeti feltételek figyelembevételével kerülnek a zsűri elé, melynek tagjai között magyar BJCP vizsgás bírók, sörszakírók és sörfőzők vannak.
A mustrára bírálandó tételt beküldhetett bárki, aki kereskedelmi forgalomban kapható sört állít elő, vagy állíttat elő magyarországi sörfőzdei kapacitást igénybe véve. A mustrán való részvétel a beküldő részére díjtalan, és a bírálók önkéntesek, így a – a BJCP elvei mentén – díjazásban nem részesülnek.
Egy résztvevő legfeljebb 4 tétellel indulhat a mustrán. A mustrán bírálóként részt vevők köréről a Pécsi Borozó főszerkesztője dönt. A mustra során a beküldött tételek mindegyikét érkezteti a Pécsi Borozó szerkesztősége. Csak olyan tétel zárható ki a mustráról – a bírálat vezetőjének egyetértése mellett – ami a bírálók megállapításai alapján fogyasztásra alkalmatlannak bizonyul.
A mustrán a tételek sorrendje és az értékelő asztalok ülésrendje a mustra vezetője által kerül összeállításra. A mustrán résztvevők számát a beérkezett tételek száma alapján a mustra vezetője jelöli meg. Egy asztalnál három fő ül, az asztal vezető értékelőjét a mustra vezetője jelöli ki. Az asztalnál felmerülő vitás kérdésekben szavazással kell dönteni. A sörmustrán a BJCP elvei alapján összeállított tesztlap használatos, minden tétel esetében öt fő szempont, úgy mint az aroma, a megjelenés, az íz, a kortyérzet és az összbenyomás alapján értékelnek a bírálók.
A pontértékeket 100 pontos skálán kifejezve tűntetjük fel. A mustra során nem kerülhet olyan tétel az értékelő elé, amelyhez az értékelőnek bármiféle személyes elköteleződése lehet. Ennek megállapítása a mustra vezetőjének a feladata. A mustrát egy nap alatt bonyolítjuk le, maximum 3 bírálati szekció során, egy szekcióban legfeljebb 12 tétel értékelhető, egy szekció időtartama másfél óra, az egyes szekciók között fél órás szünettel. A mustrán résztvevő értékelők (a Best Of Show szekciót is beleértve) fejenként legfeljebb 36 tételről adhatnak véleményt. A BOS bírálaton a 7 legmagasabb kumulált pontszámot szerzett tétel vesz részt, amit az egyes asztalok vezető értékelői újrakóstolnak.
Kiemelt tételnek számít az értékelés során 80 pont feletti értéket elért tétel. A 80-83 közötti pontértéket szerzett tételek bronzérmet szereznek. A 84-88 közötti pontértéket szerzett tételek ezüstérmet szereznek. A 89 pont feletti tételek aranyérmet kapnak. A BOS bírálaton legtöbb pontot kapott tétel kapja a Mustra Bajnoka címet.
A Soroksári úton nemrég nyílt Fehér Nyúl Sörfőzde egyből tarolt. A mustra Best of Show díját is elnyerte. Kollab sörüket a limoncello ihlette. A kifejezetten üdítő, citrusos, dominánsan savanyú IPA merész és játékos főzet, szép csavar a hagyományos IPA-k szétkomlózott világához képest.
91/100 pont
Tökéletes arányokkal kihozott, példaértékű bajor búzasör. Pirítós, banános észterek, szegfűszeges fenolok, szépen kimódolt egyensúlyba helyezett karamelles íz és száraz kortyérzet. Lágy, arányos, elegáns sör.
89/100 pont
Édesgyökeres, gumicukros, füstölt csokoládés, krémkakaós ízek és illatok kavarognak ebben a stoutban. Likőrös sűrűség, komplexitás és egy kis boros beütés, ami különösen szép csavar a sörfőzőtől. Kíváncsian várjuk, hogy az idő mennyit változtat majd ezen a vaskosan szép sörön.
89/100 pont
A sörmustra további eredményei az újságárusoknál országszerte kapható Pécsi Borozóban olvashatók.
A Beer Judge Certification Program (BJCP) 1985-ben jött létre az American Homebrewers Association és a Home Wine and Beer Trade Association kooperációjában. A szervezet célja elsősorban a házi sörfőzés legalizálása volt az Egyesült Államokban. Ezt sikeresen el is érte, hiszen 2016. október 14-én minden államban megszűnt a házi sörfőzés tiltása. A másik cél egy olyan érzékszervi vizsgálati módszertan kialakítása volt, amely széles körben elfogadott. Az egyesület tagságát a sikeresen levizsgázott, minősített BJCP bírák adják.
A BJCP 32 éves múlttal és jó néhány sorsfordító esettel a háta mögött a házi sörfőzésből kinövő craft brewing mozgalom sztenderd értékelési módszerévé vált. A szervezet jelen pillanatig több mint tizenegyezer bíró minősítését végezte el és hétezer aktív bíróval képviselteti magát 43 országban. Európában 276, Kelet-, és Közép-Európában 60, Magyarországon 2 fő (szerkesztőségünk munkatársai mindketten – a szerk. megjegyzése) rendelkezik BJCP minősítéssel. A bírói minősítés megszerzéséhez egy 180 kérdésből álló angol nyelvű tesztet és egy érzékszervi bírálati panelt szimuláló gyakorlati vizsgát kell sikeresen teljesíteni. A bírók a teszteredményeik és a tapasztalati pontjaik és egyéb vizsgák alapján hat különbőző rangot viselhetnek a szervezetben.
Legfontosabb dokumentumként a style guideline-t, a rendszer stílushatározóját szokás említeni, amelyet rendszeresen frissítenek, illetve egységes szerkezetben újra kiadnak (jelenleg a 2015. évi változat van érvényben).